Spořiví boháči. Kdo si může dovolit všechno, ale přesto si žije skromně? Budete se divit!

Kdybychom měli miliardy, asi bychom nakupovali v Pařížské a bydleli ve čtvrti s Karlem Gottem, o to víc nás překvapilo, když jsme zjistili, že skuteční boháči často dělají pravý opak. Šetří, žijí skromně a nerozhazují. Podívejte se třeba na zakladatele Facebooku…

Odhadovaná hodnota bohatství Marka Zuckerberga činí něco okolo 39 miliard dolarů. Při pohledu na jeho zvyky a životní styl by to ale nezasvěcený pozorovatel odhadoval jen těžko. Snad jen dům za 7 milionů USD (na miliardáře ale pořád málo) naznačuje, že Zuckerberg nebude žádný chudák.

Majitel Facebooku Mark Zuckerberg peníze neřeší.

Majitel Facebooku Mark Zuckerberg peníze neřeší.

Jinak se místo poslední módy drží oblíbeného šedivého trička, stále nosí pantofle a jako čert kříži se vyhýbá společenskému dění. Dokonce i svatbu se svou dlouholetou přítelkyní Priscillou Chanovou uskutečnil u na zahradě za barákem. V Itálii během líbánek byla dvojice údajně spatřena při gastroorgasmu v tamní pobočce McDonalds. Zuckerberg to zkrátka neřeší.

Azim Hashim Premji (*1945)

Indický obchodník, investor a předseda IT koncernu Wipro Limited s odhadovaným majetkem okolo 15 miliard dolarů patří mezi nejbohatší Indy. Měl by víc, kdyby v roce 2013 nerozdal čtvrtinu svého jmění.

Dolarový miliardář Azim Hashim Premji dál létá ekonomickou třídou.

Dolarový miliardář Azim Hashim Premji dál létá ekonomickou třídou.

Ikona indického byznysu s informačními technologiemi přitom stále jezdí ve své Toyotě Corolla, létá ekonomickou třídou, a v rámci úspor za hotel, využívá k přenocování firemních bytů pro zaměstnance. Aby ušetřil na svatbě vlastního syna, odmítl používat klasické nádobí, jídlo se roznášelo na papírových talířích.

Ingvar Kamprad (*1926)

Švédský podnikatel a zakladatel IKEA sedí asi na 39 miliardách dolarů. Zakladatel nábytkářského řetězce je ale škudlil a žije ve velmi skromných podmínkách. Nebo znáte jiného boháče, který by měl doma skříně od IKEA? Docela by nás zajímalo, jestli si všechen nábytek skládal sám, pokud ano, je právem považován za génia své doby.

Zakladatel IKEA Ingvar Kamprad má miliardy dolarů, v restauracích ale pořád bere sáčky se solí a pepřem.

Zakladatel IKEA Ingvar Kamprad má miliardy dolarů, v restauracích ale pořád bere sáčky se solí a pepřem.

Ale dobře, používání nábytku vlastní firmy ještě může být promyšleným PR. Ono je toho ale víc. Kamprad létá jen ekonomickou třídou, vozí se starým Volvem (rok výroby 1993), v restauracích „krade“ sáčky se solí, cukrem a pepřem (tipli bychom, že po něm nezůstane ani kečup a hořčice). Zaměstnancům IKEA navíc s oblibou doporučuje, aby v rámci úspor vždy popsali obě strany papíru. Jistě, u papíru může jít o upřímnou péči i o životní prostředí – ale taky nemusí. Víte, jak ohromné náklady musí IKEA vynaložit v souvislosti s tiskem?

Warren Bufett (*1930)

Americký obchodní magnát a investor, největší akcionář konglomerátu Berkshire Hathaway Inc. a odhadovaný majetek asi 67 miliard USD. Taková je vizitka světoznámého Warrena Buffeta. Ten se mimochodem zavázal, že postupně věnuje celých 99 % svého jmění potřebným a charitativním organizacím. Šlechetné.

Třetí nejbohatší muž planety Warren Buffet stále žije ve více než 50 let starém domě, který koupil v přepočtu zhruba za 750 tisíc korun.

Třetí nejbohatší muž planety Warren Buffet stále žije ve více než 50 let starém domě, který koupil v přepočtu zhruba za 750 tisíc korun.

V současnosti třetí nejbohatší muž planety sám moc peněz nepotřebuje. Nikdy se neodstěhoval ze svého více jak 50 let starého domu v hodnotě „pouhých“ 31 tisíc dolarů (asi 750 000 Kč) a v garáži má Cadillac s rokem výroby 2006. Kdyby ho neznal celý svět, těžko by vám tenhle pán připadal jako někdo, jehož majetek dosahuje hodnoty okolo 67 miliard.

Inu, ne nadarmo se říká, že kdo šetří, má za tři. My si ten život ale raději pořádně užijeme. Co vy?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 

2 miliony měsíčně za leasing na auto? Máte je?

Výhled za milion. Musíte vyšplhat sem!