Novoroční předsevzetí ve světě. Co chtějí změnit naši zahraniční sousedé?

S novoročními předsevzetími je to pořád stejné. Jak jsme na tom my Češi, jsme už psali. Které vize a plány jsou ale stále v kurzu i ve světě? A komu se konečně podaří dostat se do cíle? Mít svoje mety není pro každého!

Se začátkem nového roku si mnozí dávají novoroční předsevzetí, což znamená, že dochází k osobnímu nastavování lepších zítřků a šťastnějšího života. Psychologové to nazývají pomyslnou hranicí oddělování starého od nového, tedy něco jako amputace věcí, kterých se za každou cenu chceme zbavit. Jako ok, nějak se ten čas alkoholové psychózy nazvané delirium tremens přečkat musí, ale fakt má něco takového smysl?

Hoď kamenem, kdo jsi bez viny

Když se loni britská finanční společnost GOBankingRates zajímala o konkrétní plány lidí třinácti amerických států, nejčastěji se v kurzu drželo těchto šest věcí: užívat si života naplno, žít zdravěji, zhubnout, více šetřit a méně utrácet a trávit čas s rodinou a přáteli.

Podobně je na tom i zbytek světa, což potvrdila agentura Ipsos pro ING, která tvrdí, že převážně předsevzetí s finanční tematikou si dává sedm z deseti Evropanů, v Česku pak tři čtvrtiny občanů No, je to prostě v kurzu. Ale jak dlouho nám nadšení vydrží? Statistiky Ipsosu moc optimistické nejsou.

První týden, první měsíc. Přežívají jen ti nejsilnější!

Zatímco v Rakousku nebo Německu sedm z deseti dotázaných své poslední finanční předsevzetí dodrželo, v Turecku, Španělsku nebo Itálii jsou na tom právě obráceně – více než polovina lidí v těchto zemích své finanční plány nenaplní. Ne, ani my v Čechách. Vyjádřeno procenty, tak 55 % našinců si jde za svým, zatímco zbytek své plány vzdává. Že by to bylo nereálně nastavenými cíli? I to je možné.

Tryskáč, lék na rakovinu nebo miliarda v hotovosti

Rozumná předsevzetí si prý dává 55,3 % obyvatelstva, zbytek si myslí, že se dá třeba zbohatnout za jeden týden (kdo jste, e-shop Alza před Vánocema, který letos utržil rekordní balík?), nebo přestat kouřit během pár hodin. Stejné je to i v jiných oblastech.

Tak například kdo by nechtěl žít naplno nebo zhubnout? Všichni. Akorát většině chybí peníze (vždyť Český statistický úřad hlásí, že téměř desetina obyvatel naší země žije na hranici chudoby), motivace nebo čas (pracovní doba v Česku je podle Eurostatu, statistického úřadu Evropské unie, jedna z nejdelších v EU). Tak co s tímhle chcete vymýšlet?

Když už se rozhodnete, že do toho půjdete

Ať už je tedy vaším cílem cokoli, měli byste podle odborníků plánovat průběžně po celý rok a taky myslet na své osobní pohodlí. Někdy se stačí zastavit a zamyslet se nad otázkou: „Jak šťastný budu, když udělám tohle nebo tamto?“ Dost se prý vyplácí mít svá předsevzetí na očích. Dejte si je na ledničku, nastavte upomínky do telefonu a průběžně kontrolujte, jak jste na tom. Zároveň ctěte tato psychology nastavená pravidla…

  • Nedávejte si obtížná přání.
  • Nechtějte změnit svět ze dne na den. (Je nutné našlapovat po malých krůčcích.)
  • Neděste se z prvního neúspěchu.

A o čem každoročně sníte vy? Dáváte si předsevzetí?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Novoroční předsevzetí? Zvládnete ho? Většina Čechů to nedá!

6 novoročních předsevzetí, která se skutečně dají dodržet