Novoroční předsevzetí? Zvládnete ho? Většina Čechů to nedá!

A je to tu! Pár dní do konce roku a jsou tu již tradičně novoroční předsevzetí. Chtějí Češi v roce 2017 spíše zhubnout nebo vydělávat více peněz? A vydrží jim to? To nám objasnil nejnovější průzkum agentury STEM/MARK. A jak jste na tom vy?

Která předsevzetí mají šanci na přežití?

Novoroční předsevzetí si podle zmíněného průzkumu někdy v životě dala více než polovina lidí, častěji ženy a mladší ročníky. Rozhodně však vedou vysokoškoláci. S rostoucím věkem pak důležitost přisuzovaná předsevzetím klesá. Třetina dotázaných jej považuje za důležité pro realizaci svých plánů, pouze pětina dotázaných ho však dodrží.

Co se dá zvládnout? A v čem spíše pohoříte?

  • Nejdéle vydrží předsevzetí spojené s rodinou
  • Nejrychleji se vzdává stopka s kouřením.
  • Hůř jsou na tom naše ženské protějšky, které svá novoroční předsevzetí vzdávají dříve než muži, téměř třetina dokonce během prvních pár dní.

Čeho chceme dosáhnout? Haha…

  • Už skoro tradičně se nejčastěji předsevzetí týkají zdravějšího zdravotního stylu – převažuje přitom touha začít hubnout a jíst zdravěji, to platí i pro rok 2017, ovšem oproti minulým rokům si letos předsevzetí plánuje dát pouze necelá třetina dotázaných. Plánují ho hlavně mladí do 29 let (20 %).
  • Začít hubnout plánuje v roce 2017 46 % z těch, kteří si předsevzetí dávají, 44 % chce zdravě jíst, 41 % pak více sportovat. I letos tak předsevzetí kopírují s menšími odchylkami ty obecně zažité. Sejdeme se ve fitku. Teda alespoň vlednu jooo?:))
  • Ženy chtějí v roce 2017 více začít hubnout (57 %). Další touhy našich protějšků jsou zdravě jíst a lépe dodržovat pitný režim. To jsme teda zvědaví.:))) Že byste tu vaší kočku konečně přenesli přes práh?:)))
  • My muži zase častěji plánujeme omezit v roce 2017 pití kávy (11 %). Obecně se však muži častěji zaměřují na omezení alkoholu (13 %) a kouření (32 %). Tohle dává docela smysl.
  • Mladí do 29 let pak často plánují lépe dodržovat pitný režim (39 %), naučit se cizí jazyk (30 %) a více spát (23 %). Lidé mezi 30–44 lety se  naopak chtějí více věnovat rodině (22 %). Tak nevíme, co je z toho lepší…
  • Třetina vysokoškolsky vzdělaných lidí by chtěla najít rovnováhu mezi prací a volným časem. Good luck! Tohle se asi nepovede…
  • 4 z 10 vyučených touží vydělat více peněz. To bychom chtěli v redakci také.:)) Šéfe, co ty na to?;)

Proč se to většinou nepovede?

Proč lidé často předsevzetí nedodrží, alespoň ty týkající se zdravotního stylu? „Novoroční předsevzetí nevycházejí většinou proto, že lidé to neberou moc vážně. Je to už stereotyp. Důležité je mít silnou motivaci. Člověk by si neměl dávat nereálné cíle, např. zhubnu 10 kg za měsíc,“ komentuje Štěpánka Štěpánová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE s tím, že pomoci s motivací může třeba rodina a přátele.

Autor: Ed

Zdroj: Žebříček předsevzetí 2017, zdroj: STEM/MARK a Naturhouse-cz.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 novoročních předsevzetí, která se skutečně dají dodržet

Potřebuješ zhubnout? 7 nejtlustších televizních povalečů tě zaručeně namotivuje ke sportu!