6 novoročních předsevzetí, která se skutečně dají dodržet

Tak jak to bylo před koncem roku? Padlo nějaké novoroční předsevzetí? A dodržíte ho? Jestli už teď víte, že je to ztracené, nahraďte starý cíl novým. Těchto 6 neméně důležitých věcí se splnit dá.

Novoroční předsevzetí

Na novoročním předsevzetí vydělává kde kdo. Fitness centra, obchody s výživovými doplňky i prodejci elektronických cigaret. Rok co rok lidé bilancují, zaměřují se na svoje nedostatky a dávají si nové, lepší cíle. „Letos budu cvičit. Taky přestanu kouřit.“ No, jednomu se to povede, druhému ne.

Podle americké univerzity Scranton, která uveřejnila svoji studii v odborném časopise Journal of Clinical Psychology, je to s novoročním předsevzetím následovně. 75 % lidí to vzdá po prvním týdnu, 71 % osob v týdnu druhém, 64 % lidí má koule na to, že se svých původních plánů drží ještě za měsíc, ovšem jen 46 % „silvestrovsky motivovaných“ lidí i za půl roku ví, co a proč dělá. A ti nejlepší?

Časopis Forbes se zmiňuje o anketě, která uvádí, že pouhých 8 % osob skutečně uskuteční své cíle. No, možná by to chtělo něco snáze proveditelného. Nic vás nenapadá? Nás ano. Tohle se splnit a dodržet dá!

1. Omluvit se

Každý někdy udělá nějakou tu koninu. Křivé obvinění, výsměch, násilí… Ok, stalo se, ale nikdo přece neříká, že se za nějakou z těch svých starých chyb nemůžete upřímně omluvit? Udělejte to. Nejen kvůli vlastní úlevě na duši.

2. Najít ztraceného přítele

Kámoš ze základky se odstěhoval do Ameriky? No a co? K jeho nalezení a obnovení přátelství vám pomohou sociální sítě a staré kontakty. Kdo chce, i jehlu v kupce sena najde.

3. Poznat zajímavá místa

Rozšířit si obzory? Tak to se vždycky hodí! A rozhodně to není jenom o penězích. Pěší a cyklistické stezky vždycky někam vedou, hrady a zámky zase nestojí tolik, aby se jim člověk (i s rodinou) musel vyhýbat. Tak neseďte jen doma na zadku a konečně začněte poznávat svět – ne jen ten virtuální, tam většinou jen hnijete.

4. Udělat dobrý skutek

Ten, kdo říká, že „sám má málo“, má sice v tomhle státě pravdu, ale dobrý skutek je skutečně kvalitním předsevzetím, které se dá splnit, a to defacto kdykoli a kdekoli. I kdyby se jednalo o pár hodin dobrovolných prací v místním psím útulku. Proč? Prostě proto. Každý někdy potřebuje pomoc. A ta se vám, při troše štěstí, zase vrátí.

5. Myslet na zadní vrátka

„Žiju od výplaty k výplatě. Nezbejvá mi ani na nový boty.“ Jasně, doba je zlá, ale dávat si měsíčně pár korun stranou, je reálné. Hned, jak přijde výplata, oddělte nějaké drobné a schovejte je na horší časy. A ty přijdou, tomu věřte.

6. Zlepšit se v jazycích

Kdo dneska neumí anglicky nebo německy, snad jako by ani nebyl. Máte mezery v jazykovém vzdělání? Doplňte si je, ať za pár let nekoukáte jako vyoraná myš, když váš syn nebo vnuk vybalí na dovolené svoji slovní zásobu. Není čas na kurz? Výmluvy! Zabookujte si ten internetový, u kterého odpadá dojíždění nebo sezení v lavici. Máte na to!

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Když tě holka podvede s jiným, kdo za to může?

5 způsobů, jak zaručeně urazit ženu