Nošení roušek v létě. Nesklátí-li nás koronavirus, zahyneme vedrem?

Roušky se staly běžnou, i když nepříliš příjemnou součástí našich životů. Jenže pomalu, ale jistě se blíží vedra, a tak může být hůř.

rouška

Zatímco v Asii jsou lidé na nošení roušek zvyklí, u nás je tento povinný „módní doplněk“ úplnou novinkou. V současné době si na něj zvykáme a počasí nám prozatím přeje, jenže brzy nastanou vedra, která mohou kromě různých radovánek přinést i nepříjemnosti. Jistě, nošení roušek mělo svůj smysl, nicméně stále častěji se ozývají hlasy, že by se tato ochrana měla používat jen v obchodech či v prostředcích hromadné dopravy. Venku nás zřejmě zase tolik nechrání.

Extrémně horká léta jsou realitou

Zavzpomínáme-li na předloňské léto, můžeme se začít modlit, aby se povinnost nosit roušky nestřetla se stejným počasím. V roce 2018 totiž průměrná měsíční teplota vzduchu za červen, červenec a srpen dosáhla 19,3 °C. Společně s létem roku 2003 jsme tak předloni zažívali nejteplejší počasí od roku 1961, tedy téměř za 60 let. Představa, že v podobných vedrech a dusnech budeme muset nosit roušku, tedy opravdu není příjemná a není o co stát, koronavirus nekoronavirus.

Možná bude lépe…,

Rouška je dnes v podstatě celosvětovým symbolem epidemie viru SARS-CoV-2 a zatímco na začátku nám připadalo, že jsme se ocitli uprostřed katastrofického filmu, už jsme si na ni zvykli i my v Evropě. Navíc existuje mnoho lidí, kteří o roušce nikdy v životě nepřemýšleli a dnes ji umí ušít levou zadní. Podle nových opatření už roušky dnes ale nemusí nosit děti do sedmi let, a to ani ve skupinách. Od konce června se navíc mohou začít rozvolňovat pravidla pro všechny.

S postupným uvolňováním restrikcí se zdá, že nošení roušek už nebude na veřejnosti takovou nezbytností jako dnes. Experti i vládní představitelé tak uvažují o tom, že se bude jednat o povinnost pouze ve vnitřních prostorách. Venku ji ale muset mít nebudeme, minimálně ne v případě, pokud půjdeme sami, anebo s rodinnými příslušníky. Stejně si ji ale musíme přibalit na cestu a nasadit si ji, když se budeme blížit k cizím lidem. Stačí ji tedy mít po ruce.

… ale co když bude hůř?

Záleží samozřejmě na tom, jak se uvolňování opatření projeví na počtu nakažených virem SARS-CoV-2 a nemocí COVID-19. Stále totiž existuje riziko, že roušky budou nařízeny i při teplotách hodně přesahujících 30 °C ve stínu. Pak je ovšem otázka, zda více lidí nezahubí vedro než samotný koronavirus. Zatímco rouška v zimě může chránit hned dvakrát (proti virům i mrazu), v létě se jedná o dvousečnou zbraň, která může být především u starších jedinců dosti nebezpečná.

Netřeba asi sáhodlouze rozvádět, že extrémní teploty zabíjejí. Jenže zatímco v minulosti plnily funkci „zabijáka“ mrazy, tento trend se začíná pomalu měnit. Stále častěji si totiž lidské životy berou extrémně vysoké teploty, což určitě nemá souvislost s globálním oteplováním, jak by nám potvrdili experti (především ekonomičtí). V roce 2003, kdy bylo stejně jako předloni léto opravdu velmi horké, v Evropě během několika týdnů podle všeho zahynulo až 12 000 lidí!

Jaké bude letošní léto? Dobré zprávy to nejsou

Odborníci a meteorologové se shodují na tom, že léto 2020 bude v Evropě extrémně horké. Pokud tomu tak bude, vysoké teploty budou doléhat především na lidi ve městech, protože se nejvíce ohřívají umělé povrchy. Navíc letos asi nepůjde vyrazit k moři, takže se bude nutné spokojit s bazény, řekami a rybníky. Uvidíme tedy, co nás letos čeká. Každopádně takové léto jsme v našich luzích a hájích ještě nezažili, o tom víme už dnes i bez předpovědí.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Konec lyžování v Čechách? Naše hory čeká temná budoucnost! Vyloučí počasí zimní radovánky na území České republiky úplně?

Včera bylo větrno? Může být hůř! Jaké hrůzy ještě dokáže napáchat počasí?