Konec lyžování v Čechách? Naše hory čeká temná budoucnost! Vyloučí počasí zimní radovánky na území České republiky úplně?

Průměrná teplota se pomaličku zvyšuje. Zimy v Čechách už dávno nejsou, jak na ně pamatujeme, a lyžování je v ohrožení. Horská střediska se budou muset postavit nepříjemné realitě, že přírodní sníh postupně mizí. Dá se s tím něco dělat?

České hory nemají nejlepší vyhlídky. Lyžování tu možná časem vymizí.

Umělý sníh stojí stovky milionů

Sněžná děla už dnes patří ke standardní výbavě všech lyžařských středisek, menších i větších. Bez nich se prakticky žádný provozovatel sjezdovek neobejde, protože dosněžování je zkrátka nutností. Poslední roky jejich význam stále stoupá, protože sněží stále méně. A když nasněží, sněhová pokrývka má problém se udržet. Soustavně zasněžovat sjezdovky ale stojí obrovské peníze. Do sněžných děl je sice možné přidat aditiva, která umožní, aby se umělý sníh udržel i při vyšších teplotách, tato praxe je ale soustavně napadána ochránci přírody a ekology, kteří upozorňují na možný dopad na okolní přírodu. Navíc je nutné použít veliké množství vody, jejíž spotřeba šplhá do závratných výšin.

Střídání ročních období se změnilo

Průměrná teplota se neustále zvyšuje, a tohoto jevu si na Českých horách provozovatelé všímají více než kdo jiný. Léto bývá nepřirozeně dlouhé, panuje období sucha, jaro není prakticky žádné, a zima nepřináší potřebné sněhové srážky. Miliardový byznys je tak v ohrožení. Lyžování je skvělý koníček, a vynáší provozovatelům velké peníze. Rekreanti potřebují zázemí, tedy restaurace a ubytování, a některá centra se tak proměnila v resorty plné obřích investic. Nejlepším příkladem je Špindlerův mlýn, který je u nás takové malé Las Vegas pro lyžování. Začnou se nad horskými hotely a chatami stahovat mračna?

Peníze turistů budou mizet spolu se sněhem

Oteplování bude pokračovat, a přestože bude vyšší o další dva stupně cirka za 80 let, je to důvod k znepokojení. Sněhu bude nadále ubývat, a černé scénáře hovoří o tom, že bílá pokrývka zmizí z Českých hor do dvaceti let. Horší odhady nastavují spodní hranici dokonce na pouhých deset let. Neznamená to, že jeden roku budete lyžovat v Jizerkách, a další rok tam nic nebude. Jen bude postupně přírodního sněhu méně, provozovatelé budou zasněžovat více a více, přijde zdražení, a lyžařů postupně ubude. Budou dojíždět do sousedního Rakouska, a našim horským střediskům bude dál ubývat zisk a zvyšovat se náklady. Donekonečna to nepůjde. Začnou zavírat restaurace, některé hotely, a struktura se na našich horách změní.

Konec lyžování v Čechách? Naše hory čeká temná budoucnost!

Stane se tento pohled minulostí? / zdroj: 123RF.com

Vnímání pobytu na horách se mění

Přestože teď proběhlo několik nepříliš povedených zimních sezón, lyžařská střediska zatím neubývají. Těší se návštěvnosti i menší lyžařská centra, která jsou lokálně dostupná a míří sem rodiny s dětmi, často jen na několik dní nebo víkend. Tyto oblasti navíc nabízí i letní vyžití, jako cyklostezky nebo elektrokoloběžky. Pomalu se mění i vnímání hor, protože lidé dnes nelyžují celý den, naopak se vrací na hotely a vyhledávají wellness, saunu a bazén. Velké resorty, jako zmíněný Špindl, začíná stále více přitahovat movitější rekreanty, a to se zas nelíbí místním, protože cestovní ruch zvyšuje ceny základních potravin v okolí. I tento trend se ale nejspíš pomalu vrátí zpět. Je tak docela dobře možné, že už si s sebou cestou do Krkonoš nebudete brát lyže, ale plavky a tašku do fitka. Nepojedete tam „na lyže“, ale prostě na dovolenou.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Fluidi jsou mladí teenageři, kteří se neidentifikují jako holky nebo kluci. Kde berou myšlenku, že je pohlaví věcí volby? Hrozí nám vyhynutí?

Nájemné vraždy, které se nepovedly kvůli hlouposti těch, kteří je objednali! Čím se pachatelé usvědčili?