Včera bylo větrno? Může být hůř! Jaké hrůzy ještě dokáže napáchat počasí?

Stěžujete si pořád, že je příliš velké vedro, anebo naopak zima, případně že fouká až moc silný vítr jako včera? Pak si přečtěte, co všechno počasí dokáže a buďte rádi, že je u nás tak, jak je.

Vítejte v pekle!

Vůbec nejvyšší teplota na Zemi byla v roce 1922 naměřena v libyjském městě Azízija, a to „příjemných“ 57,8 °C. Druhé místo pak s 56,7 °C drží americké Death Valley (Údolí smrti). Možná vás trošíčku překvapí, že na tomto místě, kde lidé umírají, jen když stojí na místě, pořádá každoročně parta bláznů ultramaraton Badwater o délce 217 km! Jen si vzpomeňte, jak nadáváte, když ležíte v létě na gauči a za oknem jsou pouhé „pětatřicítky“. A to máte navíc jistě po ruce vychlazenou „dvanáctku“…

Co se takhle přestěhovat za teplem?

Máte možnost! Město Dallol v Etiopii bylo dlouho považováno za nejteplejší stále obydlené místo na světě. Průměrná roční teplota tu je 34,5 °C, přičemž v létě stabilně přesahuje 45 °C. V 60. letech se tu těžil např. sylvín, jenže to již dnes neplatí, a tak bylo město opuštěno. Pokud tedy máte rádi nesnesitelná horka, buďte vítáni. Soli a horké plyny vám navíc v okolí vytvořili bizarní podívanou.

Teplo, soudružko, teplo?

Nejnižší bezprostředně naměřená teplota pochopitelně pochází z Antarktidy. Zde bylo v roce 1983 na tehdy sovětské stanici Vostok zaznamenáno úctyhodných -89,2 °C. Pokud sem tedy vyrazíte, plavky klidně nechte doma, za to si zabalte teplé spodní prádlo. Ačkoli… Jak ukazují zocelené soudružky na následujících archivních záběrech, i plavky zde možná využijete.

Dost bylo nesnesitelných veder!

Výše jsme uvedli nejteplejší stále obydlené místo planety. Pokud vám ale letní radovánky nic neříkají a naše horké měsíce byste nejradši strávili v mrazáku, máme pro vás opačný tip. Můžete se připojit k výzkumníkům na základně Eureka v Kanadě. Ta je totiž považována za nejchladnější obydlené místo na Zemi. Průměrné teploty – 20 °C, které v zimě mohou klesnout až na -55 °C, asi mluví za vše.

Počasí, ve k terém by psa nevyhnal

Havajské ostrovy jsou všeobecně chápány jako ráj na Zemi. Na jednom z těchto ostrovů, který se nazývá Kauai, se však nachází dosti nečekané místo. Hora Waialeale ležící ve výšce 1 547 m n. m. je totiž nejdeštivější oblastí vůbec, když zde prší 348 dní v roce! Nejvyšší množství srážek za rok bylo ovšem zaznamenáno jinde, a to v indickém Čerápundží (cca 26 470 mm). Mimochodem v ČR činí celostátní dlouhodobý roční úhrn srážek 693 mm!

Někde zase nezaprší

Existují sice místa, kde prší takřka pořád, pak jsou ale také lokality, kde si zřejmě deštník pořizují jen obecní blázni. K takovým oblastem patří část pouště Atacama v Chile, kde umístěná stanice nezaznamenala na začátku 20. století ani kapu po dobu 14 let. Že se to nezdá zase tak moc? Pak vězte, že jde o 5 110 dní bez deště! Na druhou stranu kdo ví, jestli ona stanice nebyla spíš rozbitá.

Bacha, padají kroupy!

Což o to, kroupy občas padají i u nás a někdy dokonce nebývají právě titěrné. Nicméně kam se hrabeme na bangladéšský okres Gopolganj. Zde se 14. dubna 1986 snesla z nebe k zemi kroupa, která vážila neuvěřitelných 1,02 kg. Tou byste to tedy asi nechtěli „koupit“ do hlavy.

Mámo, jedem na lyže! Ale kam vlastně?

No přece za „velkou louži“, ačkoli je to poněkud z ruky. Na severovýchodě USA, konkrétně ve státě Washington se k nebi tyčí Mount Baker. Zdejší ski areál hlásil po sezóně 1998–1999 podivuhodná čísla. Za tuto sezónu zde totiž napadlo 29 metrů sněhu, což je nejvíce na světě. Jen to porovnejte s našimi horami. Inu, kde ty loňské sněhy jsou.

Kdo má nejsilnější větry?

Do nedávna platila za místo s nejsilnějším zaznamenaným nárazem větru hora Washington v americkém státě New Hampshire. V roce 1934 to bylo 372 km/h. Skupina expertů se ovšem v roce 2008 rozhodla projít všechny údaje o rychlosti větru na světě a dva roky na to vydala zprávu, že vítr při cyklónu Olivia dosáhl při přechodu nad Barrow Island u Austrálie 408 km/h! Asi to trochu foukalo.

Všechno je to nesmysl!

Je to tak. Výše uvedené hodnoty se totiž vztahují jen k místům, kde probíhala a probíhají měření, což není všude na světě. Dle satelitních družic navíc existují lokality, kde jsou rozmary počasí ještě extrémnější. Tak například v pouští Lút v Íránu jsou dle satelitního měření oblasti, kde teploty dosahují 70 °C. Naopak v jisté části Antarktidy bylo prý v roce 2010 -93,2 °C, ale ani tato hodnota nebyla zaznamenána přímým měřením. Takže kdo ví, jak to vlastně bylo a je.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Počasí a volby – co všechno už ovlivnil déšť?

Sexy rosničky v televizi – díky komu překousneme i špatné počasí?