Počasí a volby – co všechno už ovlivnil déšť?

Dokážete si představit, že by vaše rozhodování o politice dokázalo ovlivnit počasí? Možná vám to přijde jako nesmysl, ale přesně tenhle fenomén není vůbec neobvyklý. Aktuální stav počasí sice nezmění vaše názory, ale dokáže od účasti ve volbách řadu lidí odradit. Víte, jaké typy voličů jsou na tohle obzvlášť náchylné? Projeďte si s námi pár zajímavých výzkumů.

Labilní Amíci?

Americká studie zjistila, že 2,5 centimetru srážek odpovídají poklesu účasti ve volbách zhruba o jedno procento. Stejné množství sněhu odradí jen půl procenta líných voličů. To by nebyl zas tak velký pokles, že? Jenže u prezidentských voleb, na nichž byl výzkum realizován, se jasně ukázaly i zásadnější rozdíly. Podle očekávání byli republikánští voliči mnohem odhodlanější než demokratičtí, takže zmíněné množství deště mohlo Republikánům přihodit až o 2,5 % hlasů více než Demokratům!

To už je určitě nezanedbatelný rozdíl, protože v takovém případě by mohlo počasí ovlivnit slavné vyrovnané volební bitvy z let 1960 (Richard Nixon vs. John F. Kennedy) a 2000 (George W. Bush vs. Al Gore)! Podobné výsledky tvrdí i nizozemské výzkumy, navíc s dodatkem, že když je o 10 stupňů tepleji, tak o jedno procento lidí více přijde k volbám. Takže politici, poručte větru a dešti ve svůj prospěch!

Seveřany nic nerozhodí

Opačné výsledky ukázal podobný výzkum během voleb ve Švédsku. Tam ani horší počasí nedokázalo Švédy odradit od účasti ve volbách. Možných vysvětlení je hned několik. Zaprvé tam nejsou tak velké teplotní i srážkové výkyvy jako v USA, takže nějaké drobné přeháňky nikoho nevyděsí. Skandinávci také zřejmě více vidí volby jako svou občanskou povinnost a v neposlední řadě hraje roli i o poznání jednodušší způsob samotné volby než ve Spojených státech, takže se lidé od účasti spíše nenechají odradit.

A zase Brexit

V posledních dnech se skoro nemluví o ničem jiném. Těžko ale můžeme v tomhle tématu aktuální dění opomenout, počasí totiž možná promluvilo i zde. Na jihu Anglie byly v den konání voleb lokální záplavy, které mohly řadu voličů odradit. V Británii žádné výzkumy na spojitost volební účasti s počasím ale prováděny nebyly, takže těžko přenášet národně specifické výsledky na Britské ostrovy. Navíc Britové by na nějaký ten deštík mohli být zvyklí, že. Na druhou stranu ale odhodlání Leavers (tedy příznivců odchodu z Evropské unie) bylo srovnáváno s americkými republikánskými voliči, takže je dost dobře možné, že nejeden fanoušek EU zůstal v klíčový volební den raději doma…

Jaké jsou vaše zkušenosti? Zůstali jste někdy během voleb doma, když nebylo hezky? Nestyďte se a vyzpovídejte se nám pod článek!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sexy rosničky v televizi – díky komu překousneme i špatné počasí?

PREZIDENTOVY SKANDÁLY? ZÁSOBUJE NÁS!