Největší záhady kolem ztracených expedic a objevitelů!

Touha objevovat je člověku vlastní, z čehož se zrodila řada expedic. Zatímco některé pomohly zaplnit bílá místa na mapě lidského poznání, některé zmizely prakticky beze stopy a kolem jejich osudu panuje řada nejasností.

Záhada expedice Johna Franklina (1845–1847)

Výprava Johna Franklina na lodích HMS Erebus a HMS Terror z poloviny 19. století měla odhalit tajemství tehdy ještě málo probádané Arktidy, a to včetně nalezení Severozápadního průjezdu kolem břehů Kanady. Nakonec ale záhadně zmizela. Nejednalo se přitom o partu několika vědců, ale Franklin byl obklopen 24 důstojníky a více než 100 členy posádky. Mnohé záchranné expedice přitom nedopadly lépe, a i když byly za 14 let nalezeny některé ostatky, o osudu ztracenců se dlouho jen spekulovalo.

Až v 80. letech 20. století byla objevena tři těla a několik kusých zpráv. Po jejich prozkoumání se rázem objevila teorie, že se posádka otrávila olovem z konzerv s jídlem a zešílela, přičemž se dokonce uchylovala ke kanibalismu. Na druhou stranu se stejným způsobem stravovali i členové jiných expedic a „nezcvokli“. Stále se tedy stoprocentně neví, k čemu tehdy vlastně došlo. Tající ledovce alespoň v předešlých dvou letech vydaly obě lodě, na kterých výprava cestovala. Malá pozitivum jinak nešťastného globálního oteplování.

Ztracená výprava plukovníka Fawcetta (1925)

Také objevování Amazonie si vyžádalo mnoho lidských životů. Mezi největší záhady této oblasti patří zmizení plukovníka Percyho Fawcetta, jeho syna Jacka a jistého Raleigho Rimmella. Sám vedoucí výpravy, který byl známý svým mapováním amazonské džungle, přišel s teorií o ztraceném městě v Brazílii, jež nazval „Z“. Skupina se tedy vydala do divočiny a nakonec na naprosto nezmapované území, kde její stopa mizí. Další záhada tedy byla na světě.

Vina za osud těchto tří mužů se často hází na místní indiány či krvelačné šelmy, ale spekuluje se také o malárii anebo nedostatku potravy. Existují ovšem rovněž názory, že Fawcett a jeho společníci dožili své životy dobrovolně v džungli. Paradoxem zůstává, že při snahách o jejich nalezení nakonec zemřelo více než 100 lidí. Amazonie si zkrátka a dobře tajemství této ztracené expedice nenechala vzít a nadále jej uchovává.

Masakr Djatlovovy expedice (1959)

Igor Djatlov a jeho devět druhů se v roce 1959 pohybovalo po severním Uralu. Jejích úsilí mělo být završeno výstupem na 1079 metrů vysokou horu, jejíž název však měl celou výpravu varovat. Jednalo se totiž o Cholat Sjachyl, což česky znamená Hora mrtvých. S expedicí byl nejprve ztracen rádiový kontakt a následně byl v jednom z průsmyků objeven hrůzný nález, totiž devět zmasakrovaných těl. Jednomu z mužů dokonce chyběl jazyk.

Ihned se samozřejmě vyrojily spekulace o tom, co se Djatlovovi a ostatním vlastně stalo. Mluvilo se o útoku uprchlých vězňů z nějakého blízkého pracovního tábora anebo o loupežném motivu. Záhadné však je, že se nenalezly žádné známky zápasu. Proto se hovořilo i o lavině a dalších přirozených příčinách. Pochopitelně však byly ve hře i nadpřirozené jevy. Nejvíce se na kloub celé záhadě snažil přijít Jurij Judin, jediný přeživší člen výpravy, který z ní kvůli nevolnostem zavčas odstoupil. Na nic ovšem nepřišel a v roce 2013 bez jakékoli odpovědi zemřel.

Zmizení biologa Penga Jiamu (1980)

Že k záhadnému zmizení může dojít i v době poměrně nedávné, jasně dokládá případ oblíbeného čínského objevitele Penga Jiamu z roku 1980. Ten se podílel na mnoha výpravách a v tomto roce se společně s týmem biologů, geologů a archeologů vydal do oblasti bývalého obrovského jezera Lop Nor, které v roce 1972 vyschlo a nyní je toto území popisováno jako jedno z nejsušších míst světa. Jenže několik dní po zahájení výpravy vědec náhle zmizel. V táboře svým druhům pouze zanechal vzkaz, že jde nalézt vodu.

Ačkoli čínská vláda okamžitě zahájila záchrannou misi, na níž se podíleli policisté se psy, stovky vojáků i 10 letadel a vrtulníků, tělo zkušeného biologa se nalézt nepodařilo. Dodnes se tedy neví, co se Pengu Jiamovi stalo. Hypotézy sice mluví o pohřbení zaživa písečnou bouří anebo o rozdrcení lavinou sesunuté půdy, ale vše může být úplně jinak. Zvláště, když se oblast, kde se čínský objevitel ztratil, záhadnými zmizeními jenom hemží.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejabsurdnější letecké havárie v dějinách lidstva

Orient expres – kde je dnes slavnému vlaku konec?