Nejšílenější věznice světa. Kde byste raději nechtěli být?

Za katr se můžete dostat jedna dvě. Stačí vyhmátnout z kabelky peněženku, přepilovat řetěz, ukrást auto… způsobů je spousta a někomu se to poštěstí i za míň. Málokomu se tam chce, pokud nejste bezdomovci a nechcete strávit Vánoce v teple. Za tyhle mříže by ale nechtěli ani oni. Seznamte se s nejšílenějšími věznicemi světa. Guantánamo se může jít zahrabat.

Peklo na zemi ve rwandské věznici Gitarama

Když si projdete dost „žebříčků“ nejhorších věznic světa, zjistíte, že věznice Gitarama ve Rwandě hrdě ční na špici většiny z nich. Hrdě? Zloději, násilníci a vrazi, hnijící zde za mřížemi, hrdosti neměli moc ani předtím, a teď už nemají rozhodně žádnou. V Gitaramě skutečně hnijí za živa. Většina vězňů trpí gangrénou, maso a končetiny jim doslova odpadávají z těla. Věznice původně stavěná pro 400-500 zločinců totiž nyní disponuje šokujícími 6 000 vězni. Ti jsou natlačení v celách tělo na tělo, stojí ve vlastních fekáliích a z nedostatku jídla požírají jeden druhého. Do slova a do písmene.

Gitarama

Využili každou píď

Brutální vyvražďování v brazilském Carandiru. Tohle vězení radši sundali

Dneska už není Carandiru pro nikoho skutečnou hrozbou. Za své doby ale stálo život více jak 1 300 vězňů. Ať už si tam seděli, za co chtěli, bachaři s nimi zacházeli opravdu až nadmíru brutálně. V roce 1992 při jednorázové akci policisté zastřelili 102 jeho „obyvatel“. Celý masakr zapříčinilo vzpurné chování jednoho z vězňů. Vědoucí důstojník vyfasoval za svoji nepřiměřenou reakci 632 let ve vězení, Brazilci to měli holt trochu jinak, trestu se nakonec ale i tak vyhnul. Vězňů každopádně měli víc než dost, přes 8 000. Z nich byl každý pátý HIV pozitivní, věznici ale naštěstí v roce 2002 zdemolovali. Jeden z vězeňských bloků ale nechali stát pro veřejnost jako muzeum hrůz.

Carandiru

Nadmíru brutální věznice už neexistuje

Koncentrační tábor Camp 22 v Severní Koreji, experimentující na vězních

Oficiálním jménem Kwan-li-so je věznice pro lidi nepohodlné zdejší vládě. Takových si Kim Čong-un a jeho předchůdci dokázali najít ve svém státě až 55 000. A nejedná se o vězně, kteří by si byli vzájemně až tak cizí. Jde o celé rodiny, které Severní Korea raději vykleštila ze společnosti, a to na doživotí. Dozorci se k nim po celý jejich život nechovají nijak zvlášť pěkně. Bití je na denním pořádku, a násilí páchané na rodinách jde i dál. Celých 30% vězňů má nějakou tělesnou deformaci. Postrádají končetiny, uši, nosy… a stejně je ještě hrnou do práce. Kdo ví, možná měl být Camp 22 na prvním místě. Je ale až tak odříznutý od okolního světa, že si nikdo nemůže být stoprocentně jistý.

camp22

Fotky z prostor Campu 22 rozhodně neuvidíte

Znovuotevřený, nejprve kompletně vyčištěný Tadmor v Sýrii

A tím vyčištěním rozhodně nemyslíme uklizený. Věznice Tadmor má poměrně dlouhou a rovněž brutální historii. Jako v kterémkoliv ze všech vězení na tomto seznamu, ani toto nectilo alespoň ty nejzákladnější lidská práva. Ponižování, násilí a vraždy… To vše spatřily zdi i syrského Tadmoru. Největší masakr se zde ale odehrál v roce 1980, kdy prezident al-Assad nařídil kompletní čistku věznice. Vojáci pozabíjeli každého jediného vězně. Počet obětí se pohyboval mezi 800 až 2400, nikdo si ale nechce přiznat, kolik to skutečně bylo. V roce 2001 věznici zavřeli jenom proto, aby ji o deset let později v roce 2011 zase otevřeli.

Tadmor-Prison-696x507

Ne, vevnitř rozhodně neuklidili

Raději sebeupálení, než aby zůstali v tureckém vězení Diyarbakir

S maximální ostrahou otevřeli v roce 1980 v Turecku věznici převážně pro kurdskou populaci tohoto státu. Vláda sem opět umisťuje vedle kriminálníků také politické vězně, a jednání s nimi přesahuje takovou mez, až se někteří z nich raději upalují zaživa, než aby zde snášeli brutální chování bachařů. Stovky z nich umučili k smrti, a to se mezi těmito počty možná pohybují i chlapci a dívky mezi 13 a 17 lety, kterých je v tureckých věznicích dnes až 350. Diyarbakir patří mezi vězení, která se s kapacitou zrovna nemazlí, a několikanásobně ji opět převyšují.

Diyarbakir-Prison-ppcorn

Veselý pohled to není

Tak která z nich vám přijde jako nejšílenější?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč se v lidech probouzí touha zabíjet? Zjistili jsme fakta!

Smrt umí být morbidní. Nejbizarnější úmrtí za posledních šest let!