5 chyb, které děláte ve 20 i 40. Tohle si za rámeček nedáte!

Až budu starší, budu i moudřejší… Jó, tak to je jedno velké klišé. Některý věci si prostě nesednou ani s přibývajícím věkem, protože byly, jsou a budou přilepený na vašem čele. Na kterých 5 křiváren byste si měli dát pozor? Jsou v tom čísla, smích i svaly!

Hele, nalijme si čistýho vína. Kretén kreténem zůstane, ať je mu dvacet, třicet nebo čtyřicet. Ovšem nutno dodat, že pokud jste někým za kreténa označeni, ve většině případů si za to můžete sami, a to z pěti důvodů, na které nemá vliv vystudování několika vysokých škol a ani sociální postavení. Mrkejte a divte se…

1. Chováte se jako blbeček

Už se vám stalo, že jste se třeba prochlastali celým týdnem, přišli domů a usnuli ve vaně? Říkali jste si po vystřízlivění: „Bóže, už se chovám jako vlastní fotr, kterej domů nepřišel 14 dní?“ Pak vás Harry Potter přeměnil v někoho úplně jiného! Nebo to nebyl Harry?

Podle některých sociologů a psychologů si rodové role osvojujeme napodobováním. Nazývá se to „modelování“. Zkrátka a dobře, našimi prvními vzory jsou nejčastěji rodiče a pěstouni. A co vy s tím? No tohle…

Funguje to tak, že děti rády zkoumají a zkoušejí různé věci a mají tendenci napodobovat dospělé a osoby, které považují za silné. Je tedy jedno, kolik vám je, ale dost často se stává, že nevědomky kopírujete manýry, chování, neverbální projevy, hlasitost a tón hlasu těch, s nimiž vás v dětství pojil nějaký vztah. No potěš koště, jestli je váš fotr třeba Hitler. Nebo cirkusák? V jeho případě to dopadá nějak tahle… V supermarketech bavíte lidi na počkání – svojí hloupostí!

https://youtu.be/dc-QewWvdtw

2. Příliš věříte na čísla

Průzkumy veřejného mínění a marketingové průzkumy mají za úkol reprezentovat naše postoje v podobě statistiky. Zdá se ale, že těmto zdánlivě magickým číslům přikládáte příliš velký význam. Jen si to vezměte…

Mladá kupuje krémy na vrásky, protože v reklamě říkali, že po měsíci používání bude mít vyžehlený obličej o 40 %. Vy zase každý týden sázíte, i když pravděpodobnost výhry v loterii se dá srovnat s pravděpodobností zásahu bleskem. Přesto dál sázíte a kupujete losy – bez ohledu na věk. (Mimochodem, šance na hlavní výhru ve Sportce je 1:13 983 816, což je po převedení na procenta 0,000 007 %.) Ještě pořád si myslíte, že naděje umírá poslední???

3. Málo se smějete

V průměru jsou ženy při komunikaci mimicky expresivnější. Rozdíl je velký. Proč? Protože chlapci se učí od raného věku potlačovat emoce. Podle ostatních mají být stateční, silní, mají splňovat normy a vyhnout se pláči. A to se odráží i v pozdějším věku. Uvádí se, že dospělé ženy se v průměru usmívají víc než dospělí muži, kteří si myslí, že projevují zranitelnost. Chyba jako kráva.

Něčemu se pořádně vytlemit, patří k super terapiím. Jo a jen tak pro vaše info… Britská sexuoložka Tracey Cox tvrdí, že i tlemenec po sexu je naprosto normální. Tuhle uvedla, že před orgasmem a po něm dochází k náhlému uvolnění emocí a napětí, takže pokud to na vás přijde po výstřiku, nemáte se bránit.

4. Jdete na to silou – vždycky

Chápeme, zmalovat toho drzýho cápka v baru, který si dovoluje na starou, se prostě někdy musí. Rozhodně existují situace, kdy to nejde jinak, akorát… Často slýcháváme, že muži jsou agresivnější kvůli testosteronu. Ve skutečnosti je nadprůměrné množství agresivity zjištěno jen asi u tří z pěti chlápků.

To znamená, že ne každý jde do souboje a ne každý ho vyloženě vyhledává. Nutno tedy dodat, že někdy ten magor nestojí za námahu a ušpinění rukou. Ušetřený čas tak věnujte něčemu užitečnějšímu a nestartujte na první našlápnutí. Ať už vás vyprudí kolega-student, nebo šedesátiletý štamgast, co vždycky sedává u okna.

5. Zlobíte

Americký psycholog, výzkumník a spisovatel Gary W. Wood, který se dlouhá léta vrtal v genderových rolích, tvrdí, že maskulinita nemusí být pro muže nevyhnutelně dobrá.

Podle něj „opravdová mužnost“ vyžaduje, abyste se neustále hodnotili a abyste dosahovali vnějších standardů. Je to neustálý zápas, ve kterém jde o fyzickou sílu, tvrdost, společenské postavení a snahu vyrovnat se soupeřům. (Když si to tak vezmete, tak od útlého věku jsou chlapci nuceni ukazovat své svaly.) Jenže ona potřeba být zlobivým klukem si žádá svoje.

Vždycky máte našlápnuto k rizikovějšímu chování typu kouření, alkohol, nebezpečné jízdy autem a tak dále. Proč myslíte, že chlapi, tedy MY, jsou častěji obětmi smrtelných nehod a vražd? Protože bez ohledu na věk se na některý věci nedokážete vykašlat! A jakých dalších chyb jste schopni?

  • Občas řeknete něco stupidního ve chvíli, kdy se to nehodí.
  • Vtipkujete na úkor druhých, jen abyste si šplhli u holky nebo šéfa.
  • Jste líní cokoli se učit, nebo si něco zjišťovat, protože internet to za vás udělá. S tím souvisí skvělý výrok českého psychiatra Prof. MUDr. Cyrila Höschla, DrSc., FRCPsych, který při příležitosti udílení titulu univerzitního profesora prohlásil, že třetina obyvatel této země je slabá duchem a každý sedmý občan je debilní, dementní nebo alkoholik.

Na ty další tisíce chyb, které s věkem nesouvisí, už snad přijdete sami…

Zdroj: Gary W. Wood, Sex, lži a stereotypy

A jakých životních chyb se nemůžete zbavit právě vy?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kdy poznáte, že stárnete a dá se s tím vůbec něco dělat?

Používáte smajlíky správně? Nejspíš ne! Poučíme vás…