Největší světový pivovar bude vyrábět limonádu s THC. Konopí se stává stále běžnější součástí našeho života!

Konopí ušlo poměrně dlouhou a složitou cestu. Od pravidelného využívání, přes kriminalizaci a zákaz, až po situaci, kdy západní svět začíná znovuobjevovat kladné vlastnosti této rostliny.

Pivo největšího pivovaru bude obsahovat konopí

Limonáda s THC od největšího pivovaru světa

Těsně před Vánoci oznámil nadnárodní koncern Anheuser-Busch InBev, že se dohodl na spolupráci s producentem konopí z Kanady, jenž se nazývá Tilray. Na tom by ještě nebylo nic tak divného, kdyby Anheuser-Busch InBev nebyl největší pivovarnickou firmou na světě, která stojí za takovými značkami jako Stella Artois nebo americký Budweiser. Společnost se sídlem v Belgii chce ovšem aktuálně přijít na kanadský trh s limonádou, která bude obsahovat nejen konopí, ale i kanabinoid THC. Kanada v říjnu legalizovala marihuanu pro rekreační účely, a tak zdejší trh nabízí v této oblasti velké podnikatelské příležitosti. Konopí ovšem člověk využívá tisíce let a jedná se v mnoha ohledech o zajímavou rostlinu.

Není konopí, jako konopí

Konopí člověk využívá odedávna, přičemž původní domovinu rostliny je nutné hledat ve střední Asii. Uplatnění pro ni Homo sapiens nacházel už v době kamenné a hojně ji využívaly i starověké národy. Člověk a konopí spolu tedy koexistují opravdu dlouho. V současné době jsou popsány tři druhy tohoto zástupce čeledi konopovitých. Konopí rumištní (Cannabis ruderalis) je považováno za plevel a roste i v našich luzích a hájích. Ze všech tří druhů je přitom nejméně zajímavé.

Konopí indické (Cannabis indica) už je zajímavější. Především tento druh je totiž dnes používán pro obsah kanabinoidů. Ze sušených květenství samičích rostlin, jež obsahuje THC (tetrahydrokanabinol) ve větším množství (nad 0,3 %), se získává marihuana. Ta je v České republice legální pouze na lékařský předpis, ačkoli tu panuje jistá dekriminalizace. O kriminalizaci a jejích důvodech jsme už na Prochlapy.cz psali. V této souvislosti proto snad jen doplňme, že i když boj proti konopí začal ve Spojených státech amerických, Deklarace nezávislosti z roku 1776 je napsána na konopném papíře.

Třetím druhem je konopí seté (Cannabis sativa), které rovněž obsahuje kanabinoidy. Díky celosvětovém zákazu, k němuž došlo v roce 1961, bylo ale vyšlechtěny rostliny s nižším obsahem THC, kterým se dnes říká technické konopí, a je využíváno k nejrůznějším účelům, od kosmetiky až po potravinářský průmysl. A jak ukazuje výše uvedená zpráva o limonádě s obsahem THC, stále více lidí je přesvědčeno, že nejde o nebezpečnou drogou, proti které je nutné vést „válku“.

Konopí jako léčivka i zdravá potravina

Konopí, resp. marihuana je pro rekreační účely v mnoha zemích zakázána, přestože je podle mnohých výzkumů mnohem méně škodlivá, než tolik rozšířený alkohol. Povolena bývá pro lékařské účely. Pomoci totiž může s mnoha závažnými chorobami, jakými jsou roztroušená skleróza, anebo Parkinsonova či Alzheimerova choroba. Jenže konopí je také velmi zdravá potravina a v tomto ohledu byste další podobnou rostlinu v přírodě hledali jen těžko.

V současné době si můžete pořídit loupaná či neloupaná konopná semínka, z nich vyrobené mléko nebo olej, stejně jako konopný protein či vlákninu v prášku. Semena rostliny obsahují mnoho účinných látek jako vitamíny a minerály. Především se v nich ale vyskytují omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, a to v poměru 3:1, což v podstatě odpovídá jejich zastoupení v lidském organismu. Semena také obsahují všech 10 esenciálních aminokyselin a navíc i protein edestin, který je obsažen pouze v konopí. Právě ten je přitom považován za důležitou součást DNA. I v tomto ohledu se tedy konopí velmi podobá lidskému profilu! A doplňme, že jde o snadno stravitelnou a zásadotvornou potravinu, což samozřejmě nemůže být na škodu.

Kontroverzní pověst konopí zbytečně uškodila

Konopí má kladný vliv na kardiovaskulární systém i trávící soustavu, díky obsahu kvalitních bílkovin a dalších látek se velmi hodí pro sportovce, neboť pomáhá při regeneraci svalů a tkání, podílí se na metabolismu tuků a eliminují svalové křeče. Mnoho lidí marihuana užívá na různých akcích, nicméně neměla by jim chybět především konopná semínka. Ta totiž nejen zpomalují vstřebávání alkoholu v krvi, ale zároveň se s ním organismu celkově lépe vyrovná. Zkrátka a dobře, je velká škoda, že má konopí díky kriminalizaci mezi veřejností poněkud kontroverzní pověst. Jak ale ukazují poslední trendy, jedná se o stalé využívanější přírodní surovinu.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Všechno musí vypadat zeleně! Co to je a jak se dělá greenwashing? Návod pro ty, co kašlou na přírodu!

Jednadvacet milionů mrtvých za rok. Spalničky se vrací. Máte naočkováno? Návrat do pravěku je na spadnutí!