Jak po autonehodě zajistit co největší odškodnění? Vezměte rozum do hrsti a řiďte se následujícími radami!

Dopravní nehody se dějí denně. Jsme zkrátka lidé, a i kdybychom se snažili sebevíc, zabránit se jim nedá. Za loňský rok jich v Česku bylo více než 100 tisíc. Spousta z nás přitom vůbec netuší, jak se v takové situaci chovat. Poradíme vám přesný postup, jak dosáhnout odškodnění, na které máte právo.

odškodnění za autonehodu

Mlhavě známe běžný postup, ale skutečná situace nás zaskočí. Pokud jste účastníky nehody a jste poškození, máte práva, o která se můžete nerozvážnými kroky připravit. Zbytečně se tak připravíte o desítky, nebo taky stovky tisíc. Když už taková situace nastane, je třeba překonat případný stres, a snažit se postupovat podle následujících rad.

Sežeňte maximum svědků

I přes nepříjemnou událost zmobilizujte své síly, a snažte se zajistit maximum svědků nehody. Vezměte si telefonní čísla na ty, kteří nehodu viděli, a budou ochotni spolupracovat. Poznamenejte si jméno, a kdyby později někdo přišel se lží o nehodě, svědci vám potvrdí vaši verzi a to, jak se nehoda stala. Tím odstraníte možnost, že by se viník odmítal přiznat, což se často stává.

Potvrzení, že jste účastníkem nehody

Jste-li zranění, tento rychlý formální úkon postaví celou vaši situaci do zcela jiného světla. Pokud máte jako poškozený potvrzení o tom, že jste účastníkem nehody, celá věc a všechny právní kroky pro vás budou mnohem jednodušší.

Trestněprávní nebo občanskoprávní

Velkou a častou chybou pro dosažení maximálního odškodného je volba trestněprávního sporu.Pokud viník nehody nespolupracuje, právníci se snaží hnát vše k soudu. To ale celou věc rapidně protahuje a posouvá na nejistý led. Vaší cestou je řešit nastálou situaci občanskoprávním sporem. Odškodnění nemateriální újmy pro vás má totiž na starosti pojišťovna.

Nenechte se vzít na hůl!

Pojišťovny obvykle přiznají jen třetinu toho, na co mají poškození nárok. Lidé se tak ve snaze získat po právu více obracejí na firmy, které se honosí nabídkou rychlé pomoci v případě podobné situace. Problém ale je, že tyhle firmy nemají žádné soudní znalce pro posouzení bolestného, nebo právníky, kteří by pracovaly přímo pro ně. Snaží se tak přiživit na vaší situaci a narychlo je najímají externě. Pokud pátráte na internetu po podobné firmě, ujistěte se, že mají vlastní advokáty a soudní znalce nemajetkové újmy.

Připravte se vytasit všechno, čím vás nehoda ovlivnila

Je to sice nepříjemné, ale i to se stát může. Pokud se během nehody zraníte tak, že následky změní váš dosavadní život, je třeba všechno sesumírovat a použít při vymáhání odškodného. Pokud jste jakkoli omezeni nebo nemůžete vykonávat předchozí zaměstnání, máte nárok na nejvyšší možné finanční odškodnění.

Uchovejte si veškeré účtenky i dokumenty

Je to stejné, jako když chcete vrátit zakoupené zboží. Schovávejte si na jednom místě všechny dokumenty a podklady, které v rámci řešení situace vzniknou. Uchovejte každé potvrzení zdravotního stavu vás nebo vašich příbuzných, každou lékařskou zprávu, jakýkoli protokol od policie nebo dokument od právníka. Uchovejte i mailovou korespondenci, a dokonce i účtenky za projeté palivo, které souvisí s návštěvami nemocnice. I to lze všechno zahrnout do vašeho odškodnění.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Promile alkoholu v krvi. Co to vlastně znamená, kdo je světový rekordman a které státy jich povolují za volantem nejvíce?

Podrobný návod, jak zaplatit na povinném ručení co nejméně! Jak je to s bonusy a o kolik přijdete, když způsobíte nehodu?