Před 20 lety zemřel Jaroslav Foglar. Připomeňte si Rychlé šípy nebo Hochy od Bobří řeky!

23. ledna 1999 zemřel Jaroslav Foglar, oblíbený autor příběhů pro mládež. K této smutné události tedy došlo před 20 lety. Jak ale slavný Jestřáb žil, co ho nejvíce proslavilo a jaké spory se rozhořely po jeho smrti?

Jaroslav Foglar

Foglarovo dětství

Jaroslav Foglar se narodil 6. července 1907 v pražských Nuslích. Už od útlého dětství žil pouze s maminkou a se starším bratrem Zdeňkem, protože otec zemřel pár dní po jeho čtvrtých narozeninách na srdeční nemoc. Na popud svého bratra začíná od roku 1920 navštěvovat skautský oddíl Jestřábi, což mělo podstatné důsledky. Nejenže byl totiž později vychovatelem, spisovatelem či redaktorem různých časopisů, jako Mladý hlasatel, Junák a další, ale po celý život vedl skautské oddíly, a to pod svojí známou přezdívkou „Jestřáb“.

Skauting a Pražská dvojka

Jaroslav Foglar vstoupil v roce 1925 do oddílu s názvem Pražská dvojka, který začal o dva roky později vést. To trvalo až do roku 1987. V jeho čele tedy stál 60 let v kuse, což je unikát i v celosvětovém měřítku! Název Pražská dvojka přitom odkazoval ke skutečnosti, že oddíl vznikl v Praze jako druhý, a to v roce 1913, kdy byl český skauting ještě v plenkách. I díky Jaroslavu Foglarovi se jedná o nejstarší skautský oddíl v ČR, který funguje dodnes, neboť své aktivity nikdy zcela nepřerušil. Jestřáb totiž nejenže oddílu vtiskl originální tvář, ale také „zavinil“, že mohl i přes restrikce a zákazy v období nacismu a komunismu fungovat dál. Vždy se mu podařilo Dvojku přesunout pod hlavičku jiné organizace, byť začátkem normalizace třeba té pionýrské.

Jaroslav Foglar jako autor příběhů pro mládež

Jaroslav Foglar se snaží tvořit již ve velmi mladém věku a psal i nadále a prakticky po celý život. Vzhledem k tomu, že převážnou část života prožil v poměrně složitých dobách, existovala období, a to někdy dosti dlouhá, během nichž nepublikoval. Přesto se stal autorem děl, která zná většina české veřejnosti a vyrostlo na nich několik generací chlapců, ale i děvčat.

Do srdcí čtenářů se zapsal především příběhy Rychlých šípů, které sám Foglar považoval za své vrcholné dílo. Komiksová dobrodružství Mirka Dušína, Jarky Metelky, Jindry Hojera, Rychlonožky a Červenáčka, která začala vycházet 17. prosince 1938 na zadní straně časopisu Mladý hlasatel, fascinovala především chlapce, a stala se nestárnoucí klasikou. Zcela bez překvapení se také dočkala několika televizních zpracování, z nichž nejznámější je seriál Záhada hlavolamu (1969).

Za zmínku pak jistě stojí i kniha pro mládež s názvem Hoši od Bobří řeky. Příběh byl napsán v letech 1927 až 1930 a vycházel na pokračování v příloze deníku České slovo (později Svobodné slovo) v roce 1933. Knižně byl pak poprvé vydán v roce 1937. Foglar se přitom ani tak nevěnoval příběhu, který není nijak propracovaný. Především chtěl dát mládeži návod, jak správně žít a být zdatný.

Peripetie po roce 1989

Po roce 1989 se Foglarovo dílo dostalo ještě více k široké veřejnosti. Přesto pád komunistického režimu, s nímž sám údajně krátce spolupracoval, nepřinesl pouze pozitiva. V roce 1992 byl například přepaden kvůli penězům dvěma učni, kteří zřejmě nikdy nečetli jeho díla o tom, jak se správně chovat. Určitě to nebyli žádní Mirkové Dušínové. Od roku 1995 byl Jaroslav Foglar hospitalizován v nemocnici s dlouhodobými zdravotními problémy. I přesto se však ještě občas setkával na besedách se svými čtenáři. 23. ledna 1999 však ve svých 91 letech zemřel v pražské Thomayerově nemocnici a pochován je na Vinohradském hřbitově.

Spor o dědictví a něco pro Foglarovi fanoušky

Po Foglarově smrti se řešila jeho údajná homosexualita, a to díky prakticky celoživotnímu působení mezi mladými chlapci a staromládeneckému životu s matkou. Především se ale rozhořel spor o dědictví. Ten vedl Foglarův synovec s Nadací Jaroslava Foglara. Důsledkem bylo 16 let trvající zapečetění bytu. V roce 2015 jej nakonec získala nadace. Její členové tak mohli do bytu, který se nachází v Křištáňově ulici na Žižkově, a spisovatel zde žil posledních 20 let, poprvé vstoupit.

V bytě, který má v budoucnu sloužit spisovatelům a překladatelům dětské literatury k měsíčním pobytům, byly nalezeny vzácné deníky, kroniky, rukopisy či dopisy. V loňském roce udělalo i díky tomuto objevu radost Foglarovým fanouškům nakladatelství Albatros. To od září 2018 vydává a nadále bude vydávat mnohá autorova slavná díla (tři až čtyři ročně), stejně jako publikace teoretického charakteru, nebo třeba deníky a hry, které doposud nikdy nevyšly. Pokud vám tedy Jaroslav Foglar učaroval, nyní se s ním máte možnost seznámit ještě blíže.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Fenomén J. R. R. Tolkien: Hobit vyšel úplnou náhodou! Utajované zajímavosti

Mají legendy o králi Artušovi a hradu Kamelot pravdu? Možné to je. Profesor historie a znalec Peter Field zjišťoval fakta