Odkud se vzala ilegalizace marihuany? Zákaz vzešlý z rasismu a lží!

Všichni víme, že je ve většině států nezákonná. V tom našem určitě. Za nevšedním zážitkem tak někteří jezdí do zahraničí. Jiní se zkrátka drží toho, že je mimo zákon, a tím pádem je prostě špatná od podstaty. Víte ale doopravdy, v čem spočívá ilegalizace marihuany, kde a za jakých okolností vznikla?

Prohibice alkoholu aneb, jak po ní nebylo co na práci

Málokdo již dnes živě pamatuje pravou, první a pořádnou prohibici alkoholu zavedenou v USA ve 20. letech 20. století. Na popudy různých nátlakových skupin (např. Svaz křesťanských žen) Volsteadův zákon nejprve definoval alkoholické nápoje včetně výjimek, 16. ledna 1919 ale prohibice pevně zakořenila také hluboko v americké ústavě, a tak začalo peklo. Účinek byl přesně opačný. Rozjelo se pašování, pálení a pančování, proslavil se taková jména jako Al Capone a město Chicago, jako centrum veškerého černého obchodu s alkoholem. Gangsteři zanedlouho vítězili nad policií, i když nejznámější z nich skončil v Alcatrazu za neplacení daní, a tak vlastně prohibice skončila.  Tím pádem ale Státní úřad pro návykové látky v USA a jeho jistý komisař a tvrdý zastánce prohibice jménem Harry Anslinger neměli co na práci. A tak přišel Anslinger s marihuanou…

Obětní beránek jménem marihuana

Po většinu lidské historie byla marihuana legální. Dokud se nedostala do hledáčku Harryho Anslingera ze Státního úřadu pro návykové látky v USA, který si nechal pro jistotu udělat lékařský posudek o její škodlivosti, než předložil fakta tisku. Nejdříve rozšiřoval nepodložené informace o „delirickém hněvu“, „snech erotického charakteru“, „šílenství“. Následně rozeslal žádosti 30 americkým lékařům, kteří měli potvrdit škodlivost této návykové látky. Výsledek ho zřejmě moc nepotěšil, protože 29 z nich tuto teorii popřelo. Anslinger si ale vystačil i s tím jedním potvrzením, které dostal do světového tisku. A tak začala válka…

https://www.youtube.com/watch?v=jc47fMU8sf8

Lživé připodobnění a důkazy

Státní úřad pro návykové látky, jehož byl Anslinger nyní ředitelem, neváhal v tomto boji zneužít neférových, a hlavně nesprávných, emocionálních a později rasistických argumentů. Na Floridě například v roce 1939 mladík jménem Victor Licata vyvraždil svoji rodinu sekerou potom, co se mu zdálo, že ho sami v předešlé noci brutálně zabili. Tento případ se stal jedním z dvou set obsažených v takzvaných „The Gore Files.“ Anslinger na nich dokázal negativní, běsnivé až brutální důsledky užívání marihuany. Celých 198 případů z nich pozdější výzkumy zneplatnily. S drogou neměly nic společného.

Marihuana rozdělovala lidi na bílé a černé. Proč zatýkali hippies?

Marihuana se dala dokonce vcelku slušně napasovat na rasismus, u kterého zůstala dodnes. V jedné své promluvě Anslinger tuto drogu přímo typizoval pro černochy, Mexičany a další. Netrvalo dlouho, a tisk začal propagovat nejrůznější komiksy, obrázky, letáčky. V roce 1937 marihuanu Kongres ilegalizoval. Vědci ve 40. letech prokázali, že marihuana nevede k násilí, ani šílenství. V roce 1973 tak prezident Nixon stál před rozhodnutím, které mohlo drogu osvobodit nebo ponechat za hranicí zákona.

Jelikož ale byla výhodným pojítkem s hnutím hippies, které bylo nepostihnutelné pro svůj odpor k válce, stala se důvodem zatýkání předních vůdců a jejich shazování v tisku. Stejné to bylo s černochy, kteří se dostali do spojitosti s heroinem, i když to je zase naprosto jiná droga. V užívání marihuany jsou na tom však stejně, jako běloši, pravděpodobnost jejich zatčení za užívání této drogy je však čtyřikrát vyšší.

Taková je historie vývoje ilegalizace marihuany v USA, a potažmo v celém světě v důsledku šíření často nepravdivých informací do světového tisku. O negativních účincích marihuany existují samozřejmě některé vědecké výzkumy a teze, původní důvody jejího zákazu jsou však naprosto mylné, a jako s takovými s nimi stále pracuje dost běžných lidí.

Zdroje: Wikipedie, BBC.com, Huffingtonpost.com, Thursdayreview.com, New York Times, dále zdroje z videa.

Jaký máte o droze obrázek vy? Víte něco o jejích účincích? Napište nám.

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Cigarety, sex, drogy. Dnešní mládež nabírá náskok

Marjánka pro povzbuzení sexuality. Fakt to zabírá?