Nejšťastnější písně na světě. 10 songů na zlepšení nálady

Štěstí je jen muška zlatá a jeho projevy se u konkrétních lidí dost výrazně odlišují. Těžko se popisuje a diagnostikuje. Přesvědčili se o tom i neurovědci z Holandska, kteří se pokusili stanovit, jaké populární songy si lidé spojují s pocitem/prožitkem štěstí. Myšlenka to špatná není.

nejšťastnější písně

Že při poslechu Bílé orchideje od Evy a Vaška nebo čehokoliv od Billyho Corgana máme všichni tak nějak chuť sáhnout po žiletce a odlehčit krevnímu oběhu, je jasný. Dá se tedy předpokládat, že budou existovat i songy a interpreti, u kterých to půjde pozitivním směrem. Jak nejšťastnější písně si můžeme pustit?

Novinky netáhnou, klasika je nečekaně pozitivní

Tým Jacoba Jolije z univerzity v Groningenu na to šel od lesa, a nejdřív si udělal pořádnou rešerši a průzkum. Vybrali ze seznamu nejúspěšnějších singlů hezkých pár tuctů nahrávek, a poptali se lidí, z poslechu kterých mají dobrý pocit, cítí pohodu a uvolnění, štěstí.

Výsledky byly poměrně konzistentní a naznačily, že současná „moderní“ hudba moc nemá ambice u posluchačů štěstí probouzet. Vlastně, prvních 30 Feel-Good příček obsadily songy, které patří dalece před rozverné devadesátky. Novinky nefrčí. A pak, že naši rodiče byli zastydlí morousové…

Na textu zase tolik nesejde

Neurovědci se pokusili provést analýzu výběru, a dospěli k několika závěrům. Předně všem pohodovým písním bylo společné tempo. Beaty nastavené někde mezi 140-150 údery za minutu. Tedy zhruba o šestinu důraznější a rychlejší, než klasický popík. Tónina? Až na skromné mollové výjimky vše v hlavní. A text?

Buď úplný nesouvislý balast, smysl nedávající anebo lehce přeslazené věty o lásce, romantických zážitcích a veskrze pozitivních událostech. Takže vidíte, že Krajčo a Klus na to jdou celou dobu dobře, ba přímo vědecky.

Holandští badatelé jsou natolik střízliví, aby dodali, že prožitek štěstí podmíněný hudbou není univerzální záležitostí. Asi chápou, že fandy heavy-metalu a pojídání netopýrů potěší něco drobet jiného. Jejich doporučený playlist můžete ozkoušet na sobě, a sami uvidíte.

Nejšťastnější písně na světě:

  1. Walking on Sunshine” // Katrina and the Waves
  2. I Will Survive” // Gloria Gaynor
  3. Livin’ on a Prayer” // Bon Jovi
  4. Girls Just Want To Have Fun” // Cyndi Lauper
  5. I’m a Believer” // The Monkees
  6. Eye of the Tiger” // Survivor
  7. Uptown Girl” // Billy Joel
  8. Good Vibrations” // The Beach Boys
  9. Dancing Queen” // ABBA
  10. Don’t Stop Me Now” // Queen

A nezapomeňte, že se nezadržitelně blíží období vánočních koled, takže je to určitě lepší, než drátem do ucha.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Věci, které spolu možná úplně nesouvisí. A přesto je mezi nimi podezřelá vazba

Rocketman je upřímné doznání legendy. Elton John natvrdo odhaluje svoji rozpolcenou duši