Pravidla etikety 4: Zásady správného stolování – část druhá

V předchozím díle etikety jsme si osvětlili, kdo do restaurace vstupuje jako první, jak se konzumuje pečivo a kde vlastně mají být ruce. Dnes se konečně podíváme na pravidla správného stolování.

pravidla stolování

Pravidla zasedacího pořádku

Čeká vás významná událost? V tom případě je dobré vědět něco o správném zasedacím pořádku. Teprve pak si můžete osvojit pravidla stolování. Osoba společensky významnější by měla vždy být usazena zády ke zdi, aby měla nejlepší výhled na ostatní osoby i na celý prostor restaurace.

Hostitel by měl s hostitelkou být usazen vždy naproti sobě. Nejlepší místo mají ti, kdo jsou usazeni po pravici hostitele a hostitelky, tam by měly sedět nejvýznamnější osoby.

Budete tvořit zasedací pořádek pro více osob? Nezapomeňte na to, že by měli sedět vždy střídavě muž a žena vedle sebe. Partnery usaďte tak, aby žena seděla po mužově pravici. To jsou prostě pravidla,

Ať žijí sklenice

Pravidla pro držení sklenic jsou následující – měli byste je držet vždy co nejníže, ideálně za stopku. Výjimku tvoří sklenice s červeným vínem, ty se mohou držet i výše.

Nejprve se podává aperitiv, a to několik minut před tím, než se na stole objeví jídlo. Podává se nejčastěji ve sklenici ve tvaru „V“.

Poté se na stole objeví nealko nápoje, a to v klasických sklenicích bez stopky.

Po celou dobu stolování se podávají vína – bílé a růžové nejčastěji dostanete v úzké sklence na delší stopce. Nový trend však udává, že i tato vína se někdy kvůli buketu nalévají do sklenic s větším objemem. Červená vína bývají vždy v širší a objemné sklenici.           

Jako poslední se ke stolu nese digestiv, aby podpořil trávení. Takto se podávají koňaky, bylinné likéry nebo pálenky. Digestiv je podáván do skla podle svého typu.

Jak se správně prostírá stůl?

Budete doma hostit návštěvu? Měli byste znát nejen základní pravidla stolování, ale i prostírání. Na stůl vždy patří ubrus, a to ideálně bílý a překrývající stolní hranu o zhruba 20 centimetrů. Na ubrus nejprve položte klubový talíř – ten tam bude po celou dobu stolování a na něj vložíte další talíře. Aby o sebe netřely, na klubový talířek dejte ubrousek.

Pravidla pro pokládání příborů jsou jasná – nejdále od talíře budete pokládat ty kousky, co budete potřebovat nejdříve. Nejdále od talíře tedy bude příbor na předkrm, poté polévková lžíce. Nejblíže talíři bude příbor na hlavní chod. Nad talíř ještě umístíte lžičku a vidličku na dezert. A je hotovo!

Sklenice na nápoje postačí dvě – na víno a na nealkoholické nápoje.

Pravidla pokládání ubrousku

Pokud je u stolu látkový ubrousek, budete si jej pokládat na kolena. Ženy by si jej měly složit na polovinu, muži jej mají rozprostřít celý. Tímto ubrouskem zachytáváme případné nehody, které odpadávají z úst. Ubrouskem si ústa můžete i utřít. Použitý látkový ubrousek se odkládá vedle talíře tak, aby na něm nebylo patrno, že byl znečištěn.

Papírový ubrousek se po dobu stolování odkládá na levou stranu od talíře a po jídle se složí na talíř. Asi není třeba dodávat, že tento ubrousek nikdy nesmí sloužit jako případná náhrada kapesníku.

Když se vám náhodou stane, že vám kousek jídla spadne až pod stůl, přestává pro vás existovat. Na tuto skutečnost nijak neupozorňujeme a chováme se naprosto nonšalantně. Když se vám rozlije tekutina, můžete ji jemně zachytit do ubrousku, většinou je ale lepší požádat o pomoc číšníka.

Už se těšíte, až se pustíte do kultivované hostiny? Ještě vás musíme upozornit, že naprosto nepřípustným chováním je jakékoliv mlaskání a srkání. V restauraci nikdy nefoukáme polévku, místo toho volně konverzujeme a čekáme, až přirozeně zchladne.

Nikdy nemluvte s plnými ústy. Na příbor nabírejte pouze malé kousky jídla, které se vám vejdou do úst. To jsou pravidla.

Pokud je u stolu látkový ubrousek, budete si jej pokládat na kolena. Ženy by si jej měly složit na polovinu, muži jej mají rozprostřít celý. Tímto ubrouskem zachytáváme případné nehody, které odpadávají z úst. Ubrouskem si ústa můžete i utřít. Použitý látkový ubrousek se odkládá vedle talíře tak, aby na něm nebylo patrno, že byl znečištěn.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pravidla etikety 3: Zásady správného stolování – část první

Pravidla etikety – díl druhý: První dojem a představování