Pravidla etikety 3: Zásady správného stolování – část první

Na dobré jídlo si do kvalitní restaurace občas zajde každý z nás. Vejít tam a nevědět absolutně nic o správném stolování je přitom velmi nerozumné – místo gastronomického zážitku se budete cítit nesvůj a budete se dopouštět fatálních chyb. Dnes se tedy podíváme na pravidla stolování.

pravidla etikety

Je to jako řídit auto – vše chce trénink

Rozhodně se z vás nemusí přes noc stát mistr, který ovládá pravidla etikety (i když by to bylo skvělé), ale měli byste se i v domácím prostředí snažit o to, aby se vám dařilo dodržovat určitá pravidla.

Při vstupu do lepší restaurace je pak budete mít v malíku. Je to podobné jako při řízení auta – jakmile si daný proces zapamatujete, už nad ním nebudete přemýšlet a stane se pro vás přirozený.

Kdo vstupuje do restaurace jako první?

V předchozím díle našeho rychlokurzu etikety jste se dozvěděli, že do budovy vždy vchází jako první žena a muž jí přidržuje dveře. U restaurace je však situace jiná – do té vždy první vstupuje muž. Proč tomu tak je?

I když se jistě budete nacházet v té nejlepší společnosti, stále je vaší velkou povinností chránit ženu před situací uvnitř restaurace. Takže do restaurace jde žena až po vás.

Zdvořilý pozdrav a pravidla správného usazení

Poté, co vstoupíte, se vás zřejmě ujme číšník, aby vás uvedl ke stolu. Toho vždy zdvořile pozdravte, nebo mu nahlas odpovězte na jeho pozdrav. Číšník v některých restauracích dokonce usazuje hosty ke stolu.

V takovém případě se o nic nemusíte starat, zařídí to za vás. Když vás číšník ke stolu pouze uvede, vězte, že je nyní na vás, abyste dámě odsunuli židli a poté ji opět přisunuli, aby si mohla usednout. taková jsou prostě pravidla.

Poté si sedáte naproti ní, případně po její levé ruce. Muži ve společnosti dam vždy stojí, sednou si až v momentě, kdy si sedá dáma. Dáma vstává? Muži u stolu samozřejmě také.

Sklenička a ubrousek

Vidíte u sebe na stole látkový ubrousek? V rámci slušného vychování byste si jej měli položit do klína nejpozději ve chvíli, kdy se bude podávat hlavní chod. Papírové ubrousky se do klína nepokládají, leda že by se jednalo o zdobné pevné ubrousky, které jsou na stole složeny do různých tvarů.

Skleničku s vínem či sektem byste měli držet pokaždé pouze za stopku. Při přípitku se nezapomeňte dívat ženě do očí. S jiným nápojem, než je víno nebo sekt, se neťuká. Pouze se symbolicky pozvedne sklenice.

Ruce musí jít vidět, to jsou prostě pravidla

Dalším pravidlem stolování je, že vaše lokty by se v žádném případě neměly nikdy dostat na stůl. Budou se po dobu jídla opírat o stůl zhruba v půli délky vašeho předloktí, a rozhodně nebudou nijak vyčnívat.

Ruce by po celou dobu jídla měly být slušně složené podél těla a ostatní lidé, kteří s vámi sedí u stolu, by na ně měli mít možnost neustále vidět.

Narovnat záda – nezapomeňte na pravidla

Myslíte si, že jste si přišel do lepší restaurace odpočinout? Tak na to zapomeňte. Právě je z vás jezdec v autoškole, začátečník s vykulenýma očima. První pravidlo jízdy přitom zní velmi přísně – nesmíte se opírat za žádnou cenu! V restauraci se dodržuje pravidlo, že mezi stolem a vámi by měla být drobná mezera.

Větší mezera se pak objevuje mezi vašimi zády a opěrkou židle. Gentleman nikdy tuto opěrku nepoužije. Mohli byste si přitom zmačkat sako, a navíc byste zaujali dojem hospodského povaleče. Po celou dobu pobytu v restauraci mějte narovnaná záda snažte se udržet příjemnou konverzaci.

Pečivo? No problem

Když vám k snědku donesou jakýkoliv druh pečiva, s chutí se na něj podívejte, a potom si uvědomte, kde se právě nacházíte. Jakýkoliv druh pečiva se totiž ve vyšší společnosti nikdy neukusuje přímo. Do chlebu nebo banketky se tedy rozhodně nezakousnete jako hladový vlk. Místo toho budete pečivo decentně lámat.

Příště se podíváme na to, jak dát správně talíř, když dojíte. A také jestli vůbec smíte pofoukat polévku nebo se pokoušet o úklid rozlité polévky. Procvičíme si i správné prostírání. Znáte všechna tato pravidla etikety?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pravidla etikety – vstup do budovy, podávání rukou a chůze po schodech

Pravidla etikety – díl druhý: První dojem a představování