Pravidla etikety – vstup do budovy, podávání rukou a chůze po schodech

Pravidla etikety patří mezi základ. Své o tom ví všichni podnikatelé, kteří se někdy kvůli nedostatku znalostí z oblasti etikety dostali do pořádného průšvihu, nebo dokonce přišli o slibnou zakázku.

pravidla etikety

Je velmi důležité, jak se prezentujeme. V prvním díle našeho minikurzu s názvem „pravidla etikety“ se dozvíte, jak správně vstupovat do budovy, kdo komu první podává ruku a jak správně chodit po schodech.

Pravidla, jak se podle etikety správně dostat do budovy

Hned ze začátku se pustíme do celé řady pouček o tom, jak by to mělo vypadat. Nuda? Ani náhodou! Hned při příští návštěvě obchodu nebo kanceláře si to totiž můžete vyzkoušet a sami sebe denně zdokonalovat. Ovládnutí etikety vám otevře mnohé dveře, budete se divit!

Základní pravidlo při vstupu do budovy říká, že přednost mají vystupující osoby před těmi, kdo se do ní teprve chystají vstoupit. Toto základní pravidlo má ale některé výjimky. Například tehdy, když do budovy vstupuje důležitá osoba, člověk invalidní, starší muž, nebo žena. V takovémto případě mají vždy přednost.

Do budovy jako první vstupuje žena, stejně tak je tomu i u východu. Muž ženě vždy otevře a přidrží dveře. Tato situace se mění pouze za deště, kdy je to právě muž, kdo budovu opouští jako první. A to ze zcela prozaického důvodu – nachystá se, aby ženě přidržel deštník.

Stihli jste vše rychle pochopit? Výborně! Při nejbližší příležitosti si pravidla uveďte do praxe a sledujte, jak se budete měnit v mistra etikety.

Podání ruky se řídí společenským postavením i věkem

Podávání ruky je základní gesto patřící do naší kultury. Při podání ruky je důležité se protějšku dívat do očí a tvářit se přívětivě. Stisk ruky by měl být poznat, nikoliv však bolestivě. Celkově toto gesto trvá okolo jedné až dvou vteřin. Nyní si vysvětlíme, kdo by komu měl podat ruku jako první.

V rámci společenského postavení je to vždy výše společensky postavená osoba, kdo podává ruku jako první. Nadřízený tak podává ruku svému podřízenému. Pokud jsou obě osoby stejného společenského postavení, ruku vždy podává starší osoba jako první.

A ptáte se, zda podává ruku první žena, nebo muž? Zde je pravidlo jasné – gesto podání ruky vždy iniciuje jako první žena, která podává ruku muži.

Zvládli jste základní pravidla? Při podávání ruky je dobré vědět, že se gesto nikdy nerealizuje přes stůl nebo přes dalšího člověka. Rozhodně není ani vhodné někoho o toto gesto žádat v případě, že jsou jeho ruce plné. Ruka se, kromě starších lidí nebo dam, nepodává v sedě. Až budete mít první možnou příležitost, vyzkoušejte sami sebe, zda tato pravidla zvládáte.

Pravidla správné chůze po schodech

Někteří z nás možná ještě nemají osvojené základní pravidlo etikety ohledně chůze do a ze schodů. Nyní se mu podíváme na zoubek.

Při cestě nahoru po schodech je to žena, kdo jde první. Muž jde jako druhý v pořadí především pro případ, že by žena uklouzla. Role muže je zde jasná – zachytit a pomoci padající dámě. Podobné je to i u chůze ze schodů. Opět jde o bezpečí.

Tedy jako první půjde ze schodů muž a bude se snažit o to, aby v případě potřeby dámě pomohl. Samozřejmě i zde existují výjimky – například v případě, že by se na schodišti ocitla mladá dáma a postarší pán, který by potřeboval pomoci. Role se obracejí a bude to žena, kdo se bude snažit muži pomoci.

Kromě tohoto vzorce, kdy jdou dva lidé za sebou, ještě existuje jiná varianta: muž a žena mohou jít vedle sebe s tím, že muž nabídne ženě své rámě, aby jí poskytl oporu proti uklouznutí a pádu.

Znáte tato pravidla o chůzi do schodů? Určitě si je při nejbližší možné příležitosti sami vyzkoušejte.

Gratulujeme vám. Právě se z vás stává dokonalý gentleman a znalec etikety. Těšíme se na vás u dalšího dílu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Etiketa servírování: whisky, vodka nebo likér. Víte, jak správně byste si je měli vychutnat? Existují přesná pravidla!

Etiketa při felaci. 7 zlatých pravidel, se kterými nejdál dojdeš!