Pravidla etikety: 11 zásad, co musí každý slušný člověk ovládat

Některá pravidla nejsou v žádných chytrých knihách napsaná, přesto bychom se jich měli skálopevně držet. Souhlasíte s námi, že těchto 10 + 1 pravidel slušného chování by se mělo tesat do kamene? Už se vám někdy stalo, že je někdo ve vašem okolí, nebo dokonce vy sami, porušil?

pravidla etikety

1.   Tak tady mě máte

Mezi pravidla etikety patří  – nikdy nikam nechoďte bez ohlášení. Nehodí se to ani v případě, že jedete navštívit dům svých rodičů. Bez ohlášení se nechodí naprosto NIKDE!

Asi i vy máte ve své domácnosti moment, kdy není z čeho nachystat případné návštěvě pohoštění, nebo kdy to u vás zrovna nepřekypuje čistotou. Nehledě na to, že máte třeba naplánován svůj program. Hm, nejste v tom sami. Bez předchozí domluvy se proto nikdy nikam necpěte.

2.   Telefon je můj nejlepší kámoš

Jdete na rande a kočka místo do vašich očí hledí do telefonu. Máte pracovní schůzku a váš protějšek se nebojí checkovat svůj smartphone. Fajn. Tady někomu asi nedochází, že tydlifon by v určitých chvílích měl zůstat prostě a jednoduše ve svém nádherném koženém pouzdře. Tečka.

3.   Tohle muži nenosí, to jsou pravidla!

Mezi pravidla slušného vychování patří pomoci ženě s taškou nebo kabátem. To je vše v pořádku. Má to ale jednu výjimku, o které možná mnohé dámy nemají ani tušení – muž by nikdy neměl nosit ženě kabelku. Je to proti základním pravidlům etikety.

Pokud si tedy vaše žena nacpe tašku k prasknutí a poté se bude domáhat jejího nošení, rovnou jděte do nejbližšího krámu a pořiďte plátěnou tašku, do které vše přesunete.

4.   I když neznám, nevadí

Jdete se svým protějškem po ulici a ona někoho pozdraví. Vaše slušnostní povinnost je také danou osobu pozdravit, i když ji neznáte.

5.   Bláto ne, prosím

Ať již jdete ráno do práce, odpoledne na squash, nebo večer do divadla – vaše boty musí být vždy čisté. Dokonce i v případě, že je venku nepříznivé počasí, byste si je měli co nejdříve dokonale očistit. Vaše boty jsou vizitka toho, jak dbáte na svůj vzhled.

Doporučujeme je denně očistit a pravidelně ošetřovat vhodnými prostředky, se kterými se budou lesknout nebo vypadat skutečně k světu.

6.   Tabu existuje

Ve společnosti lidí, kteří nepatří do naší úzké rodiny, nikdy nehovoříme na téma spojené s naším věkem, majetkem, náboženstvím, zdravotními potížemi, intrikami nebo milostným životem. Tato témata si skutečně nechte v šuplíku pro nejbližší osoby ve vašem životě. Nikoho dalšího do nich netahejte.

7.   Do not touch aneb základní pravidla

Cizí ženy se, ani v rámci gestikulace, nedotýkejte. Pouze v případě, že budete dámě pomáhat přejít vozovku nebo jí pomáháte nastoupit do auta. V ostatních případech platí: NIKDY!

8.   Příroda se nenosí už několik desetiletí

Je už nepsaná povinnost, že ženy ani muži by svůj příbytek neměli opouštět bez toho, aniž by použili prostředek proti pocení, a také parfém. Všeho s mírou, samozřejmě. Ale bez výjimek. Bez parfému se chodí pouze do lesa na houby, a i to je sporné. To jsou prostě pravidla.

9.   Pravidla oblečení s vámi musí korespondovat

Být dobře oblečen neznamená chodit podle posledních trendů. Někomu možná skinny kalhoty a slim fit sako padne, vy v něm ale můžete působit skutečně nepatřičně. Sledovat módní trendy je v pořádku jen do té míry, kdy se k bude hodit dané oblečení k vaší postavě a osobnosti.

10. Chat je o ničem

Domlouváte si pracovní nebo jinou schůzku? Dejte si tu práci a zavolejte. Osobní hovor je nenahraditelný a vypovídá o tom, že máte skutečně zájem komunikovat.      

Poslední pravidlo? Ať již je situace jakákoliv, ženě vždy prokazujte respekt. Myslet si můžete své, vaše jednání ale ukazuje vaši osobnost a míru sebeovládání. I když se žena sníží k porušení pravidel slušného jednání a uráží vás, vy si své dekorum zachovejte a chovejte se vždy slušně. 

Přes tato pravidla etikety prostě nejede vlak!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pravidla etikety 3: Zásady správného stolování – část první

Pravidla etikety 4: Zásady správného stolování – část druhá