Nejslavnější hudební festivaly – kde se vyplatí zapařit?

Evropské i americké legendy, masivní pařba skoro za rohem nebo jazz ve Švýcarsku. Hudební fanoušci prostě musejí tyhle akce znát!

Možná patříte mezi hudební fanoušky, kteří si alespoň jeden prodloužený víkend v roce užijí ve společnosti oblíbených kapel, piva, kamarádů, nedostatečných hygienických podmínek, víc piva, bláta, stanů a přebíhání mezi jednotlivými pódii ve snaze stihnout alespoň polovinu pečlivě naplánovaného programu. Festivalová scéna ale nekončí na našich hranicích a některé akce mají pořádně dlouhou tradici i kvalitu. Podívejte se na jejich výběr:

Britská chlouba

Glastonbury je pro spoustu lidí přímo synonymem pro hudební festival. Slavná anglická destinace každoročně láká ty největší hvězdy světové muziky a obvykle se může pochlubit tou největší koncentrací hudební kvality. Vždyť letos se fanoušci těší třeba na Coldplay, Muse nebo Adele. Na své si přijde opravdu každý, což se bohužel dost negativně projevuje i na cenách vstupenek, které dosahují téměř dvou set liber. Pro letošní rok se ale už všech 135 000 prodalo během loňska, což svědčí o neskutečném zájmu o tuhle akci.

Legenda za oceánem

Čím je pro Brity Glastonbury, na to mají Američané svou chicagskou Lollapaloozu. Funguje už čtvrt století a původně byla zaměřena na rockovou a indie scénu. Postupem let se z ní ale stala tak monstrózní akce, že se tam nevyhnete už vůbec ničemu. Letošními headlinery jsou třeba Radiohead, Red Hot Chili Peppers, Lana Del Rey nebo Die Antwoord.

Dánská hipísácká sešlost

Původně studentský festival Roskilde se z hipísáckých začátků dostal až mezi nejpopulárnější evropské festivaly. Koncerty obvykle probíhají v obrovských stanech a mezi interprety najdete i méně známá jména, takže pokud na festivalech rádi objevujete nové hudební poklady, tohle je přesně pro vás. Ale nemusíte se bát, že by se kvůli rostoucímu zájmu festival obrátil zády ke svým kořenům – každý rok se totiž v sobotu koná nudistický běh skrz celý areál!

Švýcarský jazz pro každého

Festival v Montreaux začal už v 60. letech a původně se zaměřoval pouze na jazz. Postupem času ale pohostil i taková jména jako Pink Floyd nebo Eric Clapton a bylo jasné, že lidé chtějí vidět mnohem víc než pouze jazzovou klasiku. Během dvou týdnů, kdy festival probíhá, ho navštíví v součtu přes 200 000 hudebních nadšenců, kteří se vedle standardních festivalových areálů mohou těšit i na koncerty ve vlacích či na lodích.

Europarty v Budapešti

Na slavný Sziget jezdí návštěvníci z více než 70 zemí světa, jedná se totiž o gigantickou party, která trvá celý týden. Jejím centrem je ostrov ve středu Budapešti, ale nevídanou atmosférou je v době konání festival prodchnuta celá metropole. A snad ani není potřeba zmiňovat, že v takovém množství interpretů i přidružených aktivit si budou libovat i fanoušci sebeobskurnějšího žánru.

A podobných příkladů bychom mohli zmínit mnohem víc – fanoušci možná znají barcelonskou Primaveru, kalifornskou Coachellu nebo třeba trenčínskou Pohodu, kterou si chválí nejen naši slovenští bratři. Navštívili jste některý z těchto festivalů? Jak se vám tam líbilo? Napište nám pod článek!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

K čemu jsou přídavky na koncertech

Bizarní požadavky hudebních hvězd při koncertech