Nejšílenější Mengeleho experimenty – o co všechno se nacisté pokoušeli?

Nechvalně známý Anděl smrti, jak zněla jeho přezdívka, proslul vedle drsných praktik s vězni i netradičními a pořádně odsouzeníhodnými experimenty, nad kterými zůstává zdravý rozum stát. Podívejte se na několik nejodpornějších…

Josefu Mengelemu bylo v době jeho experimentálně aktivních let pouze něco přes třicet. Přesto už v tomto věku se dokázal projevovat nečekanou krutostí a bezohlednost k lidem, na nichž své děsivé experimenty prováděl. A přestože se bezesporu jedná o jednu z nejděsivějších postav nacistické mašinérie, nakonec se mu podařilo přečkat konec války ve zdraví a dokonce se vyhnout vězení. Zemřel až koncem sedmdesátých let při plavání. Někdy holt boží mlýny melou hodně pomalu…

Mengeleho experimenty na lidech byly prováděny především v posledních třech letech války, když byl v roce 1943 převelen do Osvětimi. Tam jeho rádoby vědeckým snahám už nic nebránilo a bez ohledu na zdraví či bezpečnost svých „pacientů“ se zabýval genetickým výzkumem, jehož utajované výsledky dodnes fascinují fanoušky všelijakých konspiračních teorií. Teď se ale podíváme na několik nechutných nápadů, které zasluhují nejhlubší odsouzení, ale zapomínat by se na ně nemělo…

https://www.youtube.com/watch?v=2hMDvW_YhhQ

Oči jako okna do duše

No jo, ale co když se vám nelíbí jejich barva? Šla by změnit? Takhle asi Mengele přemýšlel, když chtěl u dětí dosáhnout trvalé změny barvy očí. A nešel na to příliš sofistikovaně. Prostě jim do oka píchal barvivo. Asi nemá smysl ani zmiňovat, že to moc nepomohlo. To ovšem Mengeleho nezastavilo a stále se v tomhle ohledu pokoušel uspět.

Supervojáci z dvojčat

A ne jen tak ledajakých, ale rovnou siamských! Mengele chtěl vytvořit tzv. Dopplesoldaten, tedy dvojité vojáky. Samozřejmě však neměl dostatek siamských dvojčat na experimenty, proto si poradil jednoduše – vzal obyčejná dvojčata a přišil je k sobě. Naštěstí ani tohle k ničemu nebylo, v opačném případě by s dobře fungujícími dvojitými vojáky měly spojenecké armády bezesporu plné ruce práce!

Dvojčata obecně však Mengeleho fascinovala více než cokoli jiného. Zkoušel například transplantace končetin či nakažení jednoho dvojčete gangrénou a jeho následnou léčbu pomocí krevní transfúze od druhého. A jelikož pokusy obvykle nedopadly minimálně pro jedno z dvojčat dobře, Mengele vzápětí zabil i to druhé (nejčastěji injekcí chloroformu přímo do srdce), aby je mohl pitvat zároveň.

Sterilizace

Ani další snahy nebyly úspěšné. Mimo jiné spočívaly ve sterilizaci mladých žen, samozřejmě zástupkyň nesprávných ras. Probíhaly rozličné šokové terapie a operace, ale většina obětí zemřela už během nich či krátce poté na následky infekce.

Abychom však neházeli všechnu špínu jen na samotného Mengeleho, podobných „vědců“ bylo v nacistických uniformách více. Kupříkladu doktor Carl Clauberg také zkoumal možnosti umělého oplodnění a sterilizace. Jeho oběťmi byly rovněž osvětimské ženy. Sterilizace probíhala bez anestetik a těm oplodněným dokonce napovídal, že použil zvířecí sperma, aby v nich vytvořil zrůdné bytosti. Neuvěřitelné.

O jakých dalších experimentech víte vy? Dnes jsme se zaměřili na nacistické krutosti, ale kupříkladu i japonské praktiky během druhé světové války byly podobně kruté. Napište nám své názory pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejšílenější věznice světa. Kde byste raději nechtěli být?

Kamikaze – jak vznikly sebevražedné jednotky a co se kolem nich děje dnes?