Encyklopedie sýrů. Co je Brie, Cammembert nebo Feta?

Není sýr jako sýr. Chcete se v nich vyznat? Tady je encyklopedie jejich názvů.

Encyklopedie názvosloví sýrů

Sýrů je mnoho druhů, v tomto článku vám představíme jejich nejznámější zástupce.

Brie – pochází z regionu Briard ve Francii a pochutnával si na něm už Karel Veliký. Vyrábí se z kravského mléka. Tvaruje se do různě velkých kol a zraje na slaměných rohožích 4 týdny.

Camembert – je proslulý francouzský sýr. Vyrábí se z kravského mléka za využití plísňové kultury Penicillium candidum. Čím je sýr vyzrálejší, tím má štiplavější chuť. Využívá se jako dezertní sýr.

Cottage Cheese  – je hrudkovitý čerstvý sýr, který je typický jemnou chutí. Využívá se např. k přípravě salátů.

Čedar – je typický anglický sýr, který se vyrábí z kravského mléka. Může mít jemnou i velmi výraznou chuť. Protože při tepelném zpracování se netáhne, využívá se k přípravě omáček, toastů i pizz. Kvalitní čedar je i skvělým dezertním sýrem.

Ementál – je oblíbený a světově proslulý švýcarský sýr, který se vyrábí z kravského mléka. Je typický sladkou, poněkud ořechovou chutí. Používá se k přípravě fondue. Jméno odkazuje na švýcarskou řeku Emme.

Feta – proslulý řecký sýr, který je tradiční součástí řady řeckých pokrmů. Vyrábí se z kozího nebo ovčího mléka. Je charakteristický slanou chutí.

Fontina – italský sýr polotvrdého typu pocházející z Piemontu. Je charakteristický jemnou ořechovou a lehce uzenou chutí. Používá se k přípravě pokrmu fonduta (směs lanýžů, vajec a sýra).

Gouda – holandský sýr, který je jemný a máslový. Zraje více než rok. Namáčí se do solné lázně, která na povrchu vytváří typickou kůrku.

Gorgonzola –  je kvalitní plísňový sýr, který se požívá při přípravě salátů nebo omáček.

Gruyere – je švýcarský a francouzský sýr, který se vyrábí z kravského mléka. Chuťově se podobá ementálu. Využívá se pro přípravu fondue i jako dezertní.

Jarlsberg – je norský sýr, který je vyráběný z kravského mléka. První kousek ochutnal svět v roce 1959. Je charakteristický svou jemnou oříškovou chutí.

Lancashire – je anglický sýr vyráběný z kravského mléka. Používá se především do toastů.

Monterey Jack – je polotvrdý sýr, původně vyráběný v Monterey v Kalifornii. Výchozí surovinou je kravské mléko. Využívá se k přípravě řady pokrmů i na strouhání.

Mozzarella – je světově známý italský sýr tvarohového typu. Tradičně byl vyráběný z buvolího mléka, v současné době se ale toto mléko nahrazuje kravským. Je typický svou jemnou nevýraznou chutí a využívá se především v italské kuchyni na přípravu pizz, těstovin, salátů apod.

Parmezán – je italský sýr, který se vyrábí z kravského mléka. Zraje dva až tři roky. Používá se k přípravě typických italských pokrmů.

Pecorino – je tvrdý italský sýr vyráběný z ovčího mléka. Používá se na strouhání nebo jako stolní sýr.

Port Salut – je francouzský polotvrdý sýr, který vyrábí mniši trapisté podle tradiční receptury. Je typický jemnou chutí a jeho povrch zdobí měkká kůrka.

Raclette – je švýcarský sýr vyráběný z kravského mléka. Je typický jemnou ořechovou chutí. Řadí se k polotvrdým sýrům a používá se k přípravě tradičního pokrmu z rozpuštěného sýra zvaného také Raclette.

Riccota – je italský čerstvý sýr, k jehož výrobě slouží syrovátka z kravského nebo ovčího mléka. Jde o jemný sýr s mléčnou příchutí. Uplatnění nachází při přípravě sladkých i slaných pokrmů.

Rokfór – je plísňový sýr, který je ve světě považován za krále sýrů. Vyrábí se z ovčího mléka ve Francii v oblasti Causes. Zraje ve vlhkém prostředí jeskyň v pohoří Combalou. Využívá se jako dezertní sýr, k přípravě zálivek na saláty apod.
Tomme au Raisin – francouzský sýr, jehož povrch zdobí hroznová drť. Vyrábí se z kravského mléka, má výraznou chuť a využívá se jako dezertní sýr.