Nejlepší videohry všech dob – znáte je?

Časopis Time zveřejnil padesátku údajně nejlepších her všech dob. Které hity se umístily nejvýše? A čím slavná redakce překvapila? Všechno víme.

Očekávané hvězdy…

Těsně pod pomyslným vrcholem se pochopitelně umístila celá řada slavných her. Příběhy italského instalatéra Maria provázejí hráče napříč konzolemi už několik desetiletí, není proto divu, že se v nejlepší desítce objevily hned dva tituly – Super Mario Bros. a především Super Mario 64. Druhá zmíněná hra z roku 1996 znamenala průlom v 3D grafice a zařadila se mezi nejprodávanější tituly konzole Nintendo 64. O dekádu starší Super Mario Bros. se vytasil se špičkovou plošinovkou, která změnila tvář herního světa navždy.

Dva zástupce v desítce má i neméně slavná adventurní série Zelda s tituly The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1998) a první dílem The Legend of Zelda (1986). V obou hrách přineslo Nintendo svého času neviděné prvky, které posunuly hráčské zážitky zase o něco dál. I fanoušci stříleček si v žebříčku přijdou na své. Bramborovou medaili si vysloužil první Doom z roku 1993, jeho starší bratříček Wolfenstein 3D obsadil 32. pozici a ve druhé desítce se umístil i první díl série Quake. Slušné skóre pro slavný vývojářský tým id software.

V první desítce dále nechybí ani povedená variace na původního Pac-Mana s názvem Ms. Pac-Man (1982), nejpopulárnější online hra World of Warcraft z roku 2004 či hit posledních let Minecraft. Obzvlášť poslední zmíněná pařba z roku 2011 dokazuje, že i dnes lze vymyslet něco nového. Minecraft od svého uvedení patří mezi nejpopulárnější hry, v nichž hráči už dokázali vytvořit téměř cokoli, co vás napadne – od světa Simpsonových až po Hru o trůny. Právě zdánlivě neomezené tvůrčí možnosti téhle podivné hry jí zajistily takový celosvětový úspěch a i krásné šesté místo v tomhle nabitém žebříčku.

…i překvapivé hity

Na skvělé deváté příčce se objevila strategie, o níž jste nejspíš nikdy neslyšeli. The Oregon Trail vyšla poprvé v roce 1971 původně jako vzdělávací hra do škol, jejímž cílem bylo přiblížit žákům historii takzvané Oregonské stezky. Ta byla jednou z častých migračních cest v USA v 19. století a stejně jako samotná hra nebyla nic pro slabé nátury. Smrt na úplavici byla častým vyústěním hráčových snah a tahle náročná pařba pomohla představit videohry jako zábavní odvětví pro celou jednu generaci americké populace.

Textová adventura Zork z roku 1980 se do pamětí hráčů moc nezapsala, přece jen se jednalo o náročnou pařbu bez jakékoli grafiky. Vedle chytrého příběhu a skvělých textů ovšem stojí za pozornost i na onu dobu nevídaná vlastnost hry, kdy stačilo zadat příkaz jednoduchou angličtinou a i tehdejší výpočetní výkon ho dokázal přetavit v herní akci. Fanouškovský hit se ze Zorku nestal, ovšem tichou revoluci žánru bezesporu způsobil.

Za pozornost stojí i jedno výrazné nabourání nepsaného pravidla, jež říká, že pokračování her i filmů bývají horší (nebo přinejlepším stejně dobrá) jako jejich předchůdce. Slavná série akčních adventur Tomb Raider zahájila své úspěchy v 90. letech a prsatá hrdinka Lara Croft se stala ikonou herního průmyslu. Postupem času a nenápaditých pokračování však značka upadala tak výrazně, až se stalo něco nečekaného – loňské pokračování s názvem Rise of the Tomb Raider ji vytáhlo ze zapomnění a skvělá hra se dostala až na 18. místo tohoto prestižního žebříčku. Laro, jen tak dál!

A vítězem se stává…

Konec napětí. Nejlepší hrou všech dob je údajně Tetris! Legendární puzzle ruského vývojáře Alexeje Pažitnova se stalo hitem hned po svém uvedení v roce 1984 a od té doby se objevilo téměř na všech herních platformách a v bezpočtu variací. Můžete namítnout, že takto jednoduchá volba se nabízela, ovšem málokterá hra je tak notoricky známá i mimo pařanská doupata, její meditativní charakter se navíc ukázal jako přínosný i pro léčbu poškození mozku či psychických poruch. Prostě, ať se na Tetris podíváte z jakéhokoli úhlu pohledu, skládání kostiček si čelní příčku mezi herními legendami bezesporu zaslouží.

Jaká je vaše nejoblíbenější hra? Souhlasíte s redakcí světoznámého časopisu? Které pařby byly opomenuty? Napište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejnásilnější hry 90. let – co by dnes neprošlo?

České videohry, co dobyly svět – hráli jste všechny?