Nejnásilnější hry 90. let – co by dnes neprošlo?

Pařili jste v devadesátkách na počítači? Možná si pamatujete přejíždění lidí, vytrhané míchy a nechutné vraždy, které by dnes už jen tak neprošly. Nebo jste snad zapomněli?!

Vražedná Phantasmagoria

V devadesátkách byly velkým hitem takzvané interaktivní filmy. Ty spočívaly v nahraných filmových sekvencích, které se spouštěly podle toho, jak hráč procházel dějem a ovlivňoval ho. Možnosti takových her byly samozřejmě dost omezené a opětovná hratelnost byla minimální. Jedním z vrcholů (přinejmenším co se týče zvrhlosti) tohoto žánru byla Phantasmagoria.

Příběh pojednával o spisovatelce, která se nastěhuje do kýčovitě starobylého domu, a tam ji obtěžují nadpřirozené síly. Hlavní hrdinka se stává svědkem spousty (a myslíme opravdu spousty!) velmi brutálních vražd a dokonce i znásilnění. Vydavatel Sierra výrazně promoval, že hra je jen pro dospělé a dokonce obsahuje i zámek, kterým lze krvavé scény vypnout. Nemusíme ale dodávat, že právě díky tomu se hra stala legendární. Jen se mrkněte na výběr pořádně drsných vražd, které si tehdejší pařani mohli vychutnat:

https://www.youtube.com/watch?v=u_kRBZYI1Mk

Harvester – nejbrutálnější propadák

Dílo Gilbert P. Austina mělo být absolutně necenzurované, autor ho zamýšlel dokonce jako studii toho, zdali média násilí ve společnosti vyvolávají, nebo ho jen odrážejí. Přestože se v polovině devadesátých let jednalo o komerční propadák, hra se prezentovala jako nejnásilnější zážitek všech dob a dodnes má kultovní status. Sex, vraždy, násilí, kanibalismus, podpora stereotypů vůči menšinám či homosexuálům, nic z toho tu nechybělo. Není divu, že na sebe zákazy nenechaly dlouho čekat. Obzvlášť slavné pak bylo finále, kde jste mohli své přítelkyni vytlouct mozek z hlavy. Prostě klasika, jak se patří!

Legendární Carmageddon

A čím jiným bychom tak mohli skončit než legendou našeho mládí – automobilovou řežbou Carmageddon. Vzpomínky na to, jak jsme v ďábelských rychlostech přejížděli vše živé, prostě nevyblednou. Po první hře z roku 1997 přišla řada pokračování, ale největší zlom znamenala právě jednička. Ta byla dokonce cenzurovaná a v některých zemích i zakázaná.

Nepříliš vyladěná hratelnost byla převálcována obrovskou mírou zábavy, když jste se proháněli po neortodoxních tratích, bombami drtily soupeře a vytvářeli zběsilá komba za zabití co největšího počtu živáčků. Podtitul “závodní hra pro chemicky nevyrovnané” to shrnoval dokonale.

Samozřejmě i později jsme se dočkali spousty brutálních her, známé jsou třeba série Postal či Grand Theft Auto. Jenže devadesátkovým krvavým orgiím se už nikdo nepřiblížil, a tak nezbývá než vzpomínat na krásné časy nekorektnosti. Jaké divoké hry si z téhle doby pamatujete vy? Pište nám!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hry ve městě jsou zábava zadarmo pro každého, občas je to jen trochu nelegální

Nejdražší videohry v dějinách? Víme, které to jsou!