České videohry, co dobyly svět – hráli jste všechny?

I z našich luhů a hájů v průběhu posledních dekád vzešly hry, nad kterými svého času žasl celý svět. Pařani spokojeně chrochtali nad zlatými českými ručičkami, které tu a tam dokázaly poškádlit drahá zámořská studia i s minimálním rozpočtem, ale zato s o to větším nadšením. Které tituly se zapsaly do herní historie zlatým písmem?

Paříme hry

Mafia. Tečka.

Dnes už legendární klasika. Mafia: The City of Lost Heaven od Illusion Softworks (dnes 2K Czech) napsala bezesporu tu nejlepší kapitolu v české videoherní historii. Příběh téhle střílečky z pohledu třetí osoby byl zasazen do realisticky vypadajícího amerického města 30. let a drsný mafiánský příběh nenechal nikoho na pochybách, že zde vzniklo něco úžasného. Filmové zpracování včetně našláplého dabingu si vzalo to nejlepší z Kmotra, Mafiánů a dalších slavných gangsterek a suverénním způsobem propojilo skvělou hratelnost, otevřený svět i silnou příběhovou linku, což je kombinace, se kterou jsme všichni pěkných pár desítek hodin strávili. A jak rádi!

Skrytí, nebezpeční a úspěšní

Ještě o tři roky dříve, než začali dobývat svět s Mafií, přišli brněnští vývojáři s Hidden & Dangerous, jedním z průkopníků týmových taktických stříleček. Hráč kontroloval tým speciálních britských vojáků, kteří v druhé světové válce plní rozličné tajné mise. Důraz byl kladen na realističnost a nutnost takticky přemýšlet, jinak jste to od nácků schytali jako nic. Hidden & Dangerous byla první česká hra, která způsobila rozruch i za našimi hranicemi a Illusion Softworks si touhle značkou začali budovat jméno nejlepšího tuzemského studia.

Vojenský simulátor s pohnutou historií

Podobně populární jako Hidden & Dangerous se stala i další náročná hra z vojenského prostředí. Operace Flashpoint z roku 2001 se vracela do dob studené války a hráče nechala bojovat v barvách jednotek NATO proti sovětské armádě. Pokud máme zmínit tři hlavní přednosti téhle střílečky, bude to realismus, realismus a realismus. Tady se nehrálo žádným Rambo stylem, ale voják musel poslouchat příkazy, kooperovat s ostatními a dobře si rozmyslet svůj pohyb i akce. Není divu, že upravená verze téhle hry se později využívala jako simulátor pro skutečné americké vojáky.

Studio Bohemia Interactive ale mělo licenční spory s britským vydavatelem Codemasters, proto s druhým dílem téhle značky nemělo nic společného. Místo toho vytvořilo novou generaci svého simulátoru pod názvem ArmA: Armed Assault. Pod tímhle názvem byly úspěšné všechny tři díly, které zatím vznikly.

Neotřelé prostředí = záruka úspěchu?

A zase střílečka. Ale opět z jiné doby. Studio Pterodon dokázalo v roce 2003 vyplnit díru na trhu, když v záplavě her z druhé světové vsadilo na neotřelé prostředí vietnamské války. Atraktivní džungle a podzemní tunely dosud všichni opomíjeli, ale šikovní Brňáci si pustili Apokalypsu, Četu a další fláky z vietnamského konfliktu a inspiraci dokázali přetavit v poctivou střílečku s názvem Vietcong. Hra byla nabitá humorem a skvělými hláškami, které padaly z vašich kamarádů ve zbrani se stejnou kadencí jako náboje z M16. Hitem byl i multiplayer, škoda jen nepříliš povedeného druhého dílu, který budoucnost série pravděpodobně pohřbil. Vysoké kvality však jedničce už nikdo neodpáře.

Jak vidíte, všechny tyhle pecky patří do kategorie stříleček. Ne že by u nás nic jiného nevznikalo, ale právě díky mezinárodní srozumitelnosti akčního žánru se podařilo právě těmto hrám udělat díru do světa. Jiné kvalitní pařby, jako třeba strategie Original War či adventurní série Polda, v zahraničí takový ohlas neměly.

Které z těchto her jste hráli? Jaká je vaše nejoblíbenější? Pište pod článek.

Autor: Rimsy