Nejlepší filmy podle skutečné události aneb které snímky se vyplatí vidět?

Dlouhé letní večery sice vybízejí ke grilování a posezení s přáteli u západu slunce, ale nikde není napsáno, že si nemůžete pustit nějaký pěkný film. My muži máme obvykle averzi vůči přehnaně romantickým filmům, které nestojí na reálném základu. Daleko raději sledujeme snímky založené na skutečných událostech.

nejlepší filmy podle skutečné události

Pojďme si tedy představit ty nejlepší filmy podle skutečné události, které se určitě vyplatí vidět.

Útěk z Alcatrazu (1979)

Vězení na ostrově Alcatraz v zálivu u San Francisca bylo po velkou většinu své existence považováno za nejlépe střežené místo na světě. Budovy na ostrově stály na pevné skále a břehy navíc bičovaly zlověstně vypadající studené proudy. Jakýkoliv pokus o útěk z Alcatrazu byl neúspěšný, tedy až do chvíle, než se na Skále objevil Frank Morris.

Ve filmu z roku 1979 exceluje Clint Eastwood v hlavní roli, který se snaží uniknout z nejlépe střeženého vězení. Scénář navazuje na skutečnou událost z roku 1962, kdy se Morrisovi a bratrům Anglinovým podařilo z Alcatrazu uniknout.

Apokalypsa (1979)

Mezi nejlepší filmy podle skutečné události patří i film Apokalypsa.

Film Apokalypsa sleduje osud kapitána Willarda, který si získal vynikající pověst během válečného tažení ve Vietnamu. Díky svým úspěchům a loajalitě je pověřen speciálním úkolem, jenž dokáže vykonat jenom on. Jeho cílem se stává americký plukovník Walter E. Kurtz vedoucí odhodlané domorodce vstříc nebojácným Američanům i vojákům Vietnamu.

Zajímavostí je, že Apokalypsa vlastně není založena na reálných událostech války ve Vietnamu. Autoři se rozhodli pro volné pokračování povídky Srdce temnoty z roku 1899. To ovšem nijak nesnižuje vynikající výkon Marlona Brando a Martina Sheena v hlavních rolích.

Kód Enigmy (2014)

Ve filmech o skutečných událostech se samozřejmě musí vyskytovat i nejvýznamnější odhalení 2. světové války. Benedict Cumberbatch proslavený hlavně rolí Sherlocka Holmese se ve filmu Kód Enigmy snaží prolomit německý kódovací systém Enigma. Snímek detailně zobrazuje příběh počítačového génia Alana Turinga.

Ten usiluje o rozluštění nacistického kódu používaného pro komunikaci v rámci 2. světové války. Turing byl sice geniální, ale rozhodně s ním nebylo snadné spolupracovat. Dokonce považoval své kolegy za podřadné.

Schindlerův seznam (1993)

Film zobrazuje osud Oskara Schindlera, v jehož ztvárnění exceluje Liam Neeson. Nacistický podnikatel postupem času poznává hrůzy 2. světové války a jeho mysl čím dál tím víc směřuje k záchraně židovské populace. Shodou náhod, štěstí a neuvěřitelných událostí se Schindlerovi podaří zachránit 1 tisíc židů před vyvražděním v rámci holokaustu.

Film byl svého času velmi dobře přijat, a dokonce získal ocenění za nejlepší film a také nejlepší režii. Aby taky ne, když reálné události přenesl na filmové plátno Steven Spielberg.

Erin Brockovich (2000)

Z válečné oblasti se na chvíli přesuneme do příjemnějších lokalit. Dostáváme se do života právničky na malém městě, která je zároveň matkou 3 malých dětí. Julia Roberts v hlavní roli sice nemá vhodné vzdělání, ale shodou okolností přijímá povolání právního zástupce.

Zcela náhodou narazí na závažný případ otravy vodou, který v jejím rodném městě vedl k několika úmrtím na rakovinu. Erin Brockovich samozřejmě neváhá ani vteřinu a vydává se vstříc multimilionovému byznysu za záchranu svého města.

Kvalitních filmů podle skutečné události však bylo natočeno mnohem víc. Dalšími vynikajícími snímky jsou třeba Pianista (2002) znázorňující osud židovského pianisty, který se snaží přežít ve Varšavském ghettu. Dalším skvělým filmem je Americký sniper (2014) v režii Clinta Eastwooda. S těmito filmy podle skutečné události rozhodně chybu neuděláte.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Oscarové filmy na Netflixu. Podívejte se na ty nejlepší snímky historie

Novinky na Netflixu aneb na jaké filmy a seriály se můžete těšit?