Nebezpečný sport: Je horší cyklistika nebo bungee-jumping?

Povaleči za klávesnicemi, pařani, se vlastně vůbec neflákají. Dneska se tomu říká e-sport. Je to branže zatraceně výnosná, a přitom bezpečná. Šance, že si tímto sportem přivodíte smrt, se prý blíží 1 : 100 milionům. Statistici přitom asi nebrali v úvahu celkový životní styl gamerů, ale spíš situace, kdy je zabila padající klávesnice nebo se pod nimi utrhla židle.

nebezpečný sport

Pokud si za sport svého srdce vyvolíte plavání, je prý šance na úmrtí 1 : 1 000 000. Tedy dost nepravděpodobná věc, ale pořád stokrát pravděpodobnější, než smrtelné zranění za klávesnicí. Překvapivě bezpečný je podle mezinárodní statistiky na první pohled nebezpečný sport; bungee-jumping. Je jen 2x nebezpečnější, než plavání.

Podivnost toho, že při skocích na pružném laně se moc neumírá, vynikne ve srovnání s „obyčejnou“ cyklistikou. Vzít kolo na ulici a šlápnout do pedálů znamená, že se vaše šance na bolestivou smrt dostávají někam k 1 : 140 000. Jízda na kole je tedy – byť to tak na první pohled nevypadá – 3,5x větší adrenalin než bungee.

Jste týmový hráč?

Povětšinou platí, že kolektivní sporty jsou o něco bezpečnější, než ty které si dáváte sólo. Čestnou a nehezkou výjimkou je případ amerického fotbalu, rugby. Poměr 1 : 50 000 už trochu nutí k zamyšlení, jestli to za to stojí. Jen o něco vražednější je totiž potápění (1 : 34 000), při němž si asi užijete víc zábavy než na hřišti.

Pěticiferná rizika pak uzavírá kajak a jízdy na divokých řekách, s poměrem 1 : 10 000 v to, že to nedopadne dobře. Pak následují sporty bojové: kariéru boxera zakončí smrt v ringu s šancí okolo 1 : 2000. Že motocyklového závodníka budou jednou stírat z asfaltu? Šance na to je okolo 1 : 1000.

rafting
Rafting je podle statistik nebezpečný sport. (foto: 123RF)

Pořádnej adrenalin!

V top-ten opravdu riskantních sportů pak září ty adrenalinové. Většinou kombinují relativně bezpečný sport (lyžování, šance na smrt okolo 1 : 150 000) s nějakým extrémním nápadem. Třeba lyžovačkou spojenou se skokem z vrtulníku.

Nebezpečný sport je rozhodně takové heli-skiing, zvýší šance na masakrální smrt zhruba na 1 : 580. A relativně ne-bezpečné potápění se dá učinit nebezpečnějším při free-divingu. Skoky na padácích (1 : 100 000) blednou před rogaly (1 : 560). Drastický limit, šanci na smrt 1 : 100, vám ale garantuje zase až „klasika“ – automobilové závody formulí v profi-soutěžích.

Nic vražednějšího než BASE jumping zatím lidi nevymysleli.

Jaký sport ale patří momentálně k těm nejvíc riskantním? Největší šance na smrt se nyní pojí s B.A.S.E. jumpingem. Jít do něj znamená, že na sebe vědomě berete riziko, že vaše štěstí se překlopí v neštěstí při poměru 1 : 60. Pokud patříte mezi tyhle adrenalinové skokany, pamatujte na to, že s šedesátkou úspěšných skoků už statisticky žijete na dluh.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Všechno, co jste chtěli vědět o zápasnících sumo

Ty nejhloupější způsoby, jak podvádět ve sportu