8 legendárních jezdců F1: Znáte je všechny?

Formule 1, známá také pod zkratkou F1, představuje nejvyšší formu automobilových závodů, které mají každoročně svoji jezdeckou sezónu.

F1

F1 se skládá ze série závodu, tzv. Grand Prix, které jsou pořádané na účelově postavených okruzích nebo také v uzavřených městských ulicích. Jezdcům jsou přidělovány body dle jejich umístění v cíli na konci každého závodu.

Jezdec, který v každém šampionátu nasbírá nejvíce bodů, je v daném roce oceněn titulem mistra světa mezi jezdci. Sedminásobný rekord v počtu vyhraných šampionátů drží Michael Schumacher a Lewis Hamilton. Lewis Hamilton zároveň drží rekord v počtu šampionátů (103). Kdo všechno umí šlápnout na plyn?

1. Michael Schumacher

Německá ikona, která svého času neměla konkurence. Závodil pod Mercedes, Ferrari, Benetton a Jordan. Kromě titulů mistra světa drží rekordy v počtu vítězství, neuvěřitelných 91 vítězství a umístění na stupních vítězů. Na nich se blýsknul celkem 155krát.

Společně se svým bratrem Ralfem patří mezi jediné sourozence, kteří skončili jako první a druhý ve stejném závodu. A tento kousek při závodech zopakovali celkem čtyřikrát.

Michael Schumacher byl známý tím, že svůj vůz dokázal vytlačit až na samý konec své výdrže, svým předzávodním režimem a pro schopnost povzbuzení ve svém týmu.

Kromě F1 se věnoval i charitativním činnostem, kam putovalo několik jeho vydělaných milionů.

schumacher
Michael Schumacher už nikdy závodit nebude. (foto: 123RF)

V roce 2013 utrpěl při sjezdovém lyžování vážné poranění hlavy, kdy byl několik měsíců v kómatu. Poté měl být přemístěný do soukromé léčby a rehabilitace. Jeho zdravotní stav je ale stále obestírán řadou otázek a tajemství. Nikdo dnes vlastně pořádně neví, jak je na tom.

2. Lewis Hamilton

Britský závodník za MacLaren a později za Mercedes, který kromě titulů mistra světa, drží rekordy v počtu vítězství a umístění na stupních vítězů.

hamilton
Lewis Hamilton stále aktivně jezdí. (foto: 123RF)

Je známý svou propagací závodů, kdy se nebojí oslavovat široké publikum, a to i mimo sport. Své zásluhy má v oblasti ekologie, módy a hudby. Bojuje proti rasismu a v roce 2020 se umístil mezi sto nejvlivnějších lidí celého světa a jako jezdec F1 je stále aktivní.

3. Fernando Alonso

Španělský pilot F1 a dvojnásobný mistr světa z let 2005 a 2006. V roce 2005 se zároveň stal nejmladším závodníkem, který dosáhl na titul mistra světa, bylo mu pouhých 24 let.

alonso
Fernando Alonso (foto: 123RF)

4. Mika Häkkinen

Finský dvojnásobný mistr světa z let 1998 a 1999. Řadil se k týmům Lotus a později k MacLaren. V roce 1995 měl těžkou havárii, při které málem přišel o život. Naštěstí se nevzdal a pro tituly si později dojel.

Taktéž se podílí na charitativních činnostech, sám se dokonce nabídl s lekcemi řízení, z jejichž výdělků peníze putovaly na charitu.

Häkkinen
Mika Häkkinen (foto: instagram/f1mikahakkinen)

5. Kimi Räikkönen

Další finský mistr světa z roku 2007. Při svém angažmá u týmu Ferrari získal, společně s kolegou Felipe Massou, pohár konstruktérů. Později, již za tým MacLaren, obdržel druhé místo z mistrovství světa, a to v letech 2003 a 2005.

raikkonen
Kimi Räikkönen (foto: instagram/kimimatiasraikkonen)

Týmy poté střídal, svou kariéru ukončil teprve nedávno, v roce 2021.

6. Sebastian Vettel

Německý pilot s tituly mistra světa z let 2010, 2011, 2012 a 2013. V roce 2015 vystřídal Fernanda Alonsa v týmu Ferrari, nicméně od roku 2021 jezdí za Aston Martin. Jako jezdec je stále aktivní.

Vettel
Sebastian Vettel (foto: instagram/sebastian.vettel__)

7. Juan Manuel Fangio

Bývalý argentinský jezdec, který se za Schumacherem a Hamiltonem řadí na následující příčku v počtu vyhraných mistrovství světa, a to celkem pětkrát (1954–1957).

fangio
Juan Manuel Fangio byl svého času velmi úspěšný. (foto: instagram/f1clasica)

8. Alain Prost

Francouzský závodník s počtem čtyř titulů mistra světa (1985, 1986, 1989 a 1993).

Prost
Alain Prost (foto: instagram/a.prost)

Týmy a jezdci v roce 2022

V týmu Mercedes stále nalezneme, i v tomto roce, jméno Lewis Hamilton a dále George Russel, oba z Velké Británie.

  • Za Ferrari Španěl Carlos Sainz a monacký Charles Leclerc.
  • Za MacLaren britský závodník Lando Norris a Daniel Ricciardo.
  • Fernanda Alonsa nalezneme v týmu Alpine, společně s jeho kolegou Estebanem Oconem.
  • Aston Martin v čele se Sebastianem Vettelem, Lancem Strollem a Nicem Hü.
  • Haas tým v čele s Mickem Schumacherem a Kevinem Magnusem.
  • Williams se pyšní Alexandrem Albonem a Nicholasem Lafitim.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejlepší jezdec Formule 1 všech dob? Vědci to spočítali a Schumi to není

Co je Formule E a proč je o tolik zajímavější než Formule 1?