Poradíme vám, jak vybírat turistické oblečení a obuv

Položme si zásadní otázku, jak se správně obléct na turistický výlet do hor? Na co je potřeba myslet především a čemu se vyvarovat, aby se turista nevrátil z turistického výletu nachlazený či s puchýři na nohou? Základním kamenem pro turistiku je bezesporu pohodlné sportovní oblečení, nejlépe takové, které se lehce vrství, ale samozřejmě bez kvalitní sportovní obuvi se také neobejdete.

oblečení

Jedna z nejdůležitějších věcí při turistice, ať už je kterékoli roční období je správné oblečení a v neposlední řadě také obuv. Pro turistiku jsou naprosto zásadní funkční materiály, které si uchovávají své skvělé vlastnosti, a to i v těch nejnáročnějších povětrnostních podmínkách. Funkční oblečení, které je vyrobeno ze špičkových materiálů, jako je polyamid a polyester odvede nadbytečnou vlhkost a zajistí optimální tělesnou teplotu v každém počasí.

Je již samozřejmostí, že horní část sportovního oblečení, které je určeno do horského prostředí, musí být nepromokavé a zároveň prodyšné, aby zajišťovalo ten správný komfort. Pro turisty je to skvělá ochrana před větrem i deštěm. Je velmi důležité, aby oděv sportovce byl funkční, tedy aby účinně zadržoval teplo a dokázal rychle schnout, což jistě ocení každý turista, a to nejen ve vysokých horách.

Když turistika, tak jen s oblečením z funkčních materiálů

Pokud chcete s turistikou začít, je nutné si položit otázku – jaké oblečení vlastně potřebuje turista pro turistiku? Přímo nutností je funkční spodní prádlo, které nechladí a při delším nošení nepřebírá pachy, což zajistí to správné pohodlí. Jasnou výhodou jsou pro turistu trička z rychleschnoucích tkanin, které dobře odvádějí vlhkost, díky čemuž se bude cítit jako v bavlnce.

Nesmíme zapomenout také na pohodlné sportovní kalhoty z pevné látky a na bundu s membránou, tyto prvky jsou velmi důležité, protože ochrání sportovce nejen před chladem a větrem, ale také před deštěm. Zde je pár dobrých rad, jak vybírat turistickou obuv. Turistická obuv má být maximálně pohodlná, ta správná obuv se vyznačuje také tím, že dokonale kopíruje tvar chodidel a sportovci tak při chůzi dopřává stabilitu, čímž předchází i zdravotním problémům, které mohou při nesprávně zvolené obuvi nastat. Nepodceňujte výměnu obuvi – nebudete litovat. Turistickou obuv je třeba vyměnit za novou, a to v těchto případech, když jeví známky mechanického poškození, když je popraskaná nebo má odřený povrch a je-li vnitřek obuvi opotřebovaný či snad dokonce roztrhaný.     

Co všechno má mít pohodlná turistická obuv?

Turistická obuv má být správně tvarovaná – pevná, avšak měkká a pružná. Turistické boty dámské i pánské mají nohám poskytovat optimální teplotní komfort. Pokud si chcete vybrat tu správnou sportovní obuv, je třeba brát v úvahu i další kritéria, která nelze podcenit. Obuv má mít správný střih, délku, šířku, hmotnost a vhodné materiálové složení. Vynikající je, pokud má obuv anatomicky tvarovanou stélku. Skvělým tipem je Salewa boty a Dynafit boty, která turistovi při chůzi poskytne ten správný komfort a pohodlí v každém směru.

Pokud obuv způsobuje otlaky či odřeniny, je čas ji vyměnit, protože může způsobit i vážnější zdravotní problémy. Sportovec by neměl mít ve svém botníku obuv úzkou, těsnou, nepohodlnou či neprodyšnou, takovou obuv by měl vyřadit. Nesprávná obuv může způsobit nejen poškození kostry chodidla, ale také deformity nohou a chybné držení těla – pamatujte, že zdraví je k nezaplacení a máme jen jedno. Nezapomeňme také, že pro turistické túry se hodí i sportovní vložky, které jistě oceníte nejen při vysokohorských túrách. Skvělé gelové vložky při chůzi navozují pocit lehkosti – zmírňují sílu dopadu chodidla a tlumí svalovou i kloubní únavu – chrání tak vaše zdraví, a o to jde především.