Sháníte nádrž na dešťovou vodu? Poradíme vám, podle čeho ji vybrat

Letní sucha jsou každoročně hodně frekventovaným tématem. V tomto období spadne na jeden metr čtvereční přibližně 60 milimetrů srážek za měsíc, což je 60 litrů vody. To samozřejmě nestačí na pokrytí zálivky všech rostlin na zahrádce a už vůbec ne na spotřebu vody v domácnosti.

nádrž na vodu

Proto se v posledních letech objevuje za trend nádrž na dešťovou vodu, jejímž hlavním úkolem je zadržení a uskladnění dešťové vody. Podle jakých parametrů takovou nádrž vybírat?

Retenční nádrž na dešťovou vodu se rozhodně vyplatí

Asi si budete říkat, že přítomnost zadržovací nádrže je ve vašem případě zcela zbytečná. To není tak úplně pravda, protože právě zajištěním místa, kde se bude skladovat dešťová voda, velmi pomůžete přírodě a navíc ušetříte nemalé prostředky za platbu vodárenské společnosti.

Hlavním úkolem retenční nádrže je tedy zadržování dešťové vody a její svod ze střech budov. Nahromaděná tekutina je poté využívána při zalévání zahrady nebo jako užitková voda v domácnosti.

Podle čeho nádrž na dešťovou vodu vybrat?

Nádrže na dešťovou vodu se vzájemně liší hned několika důležitými parametry. Mezi ně patří například vsakování, velikost nebo použitý materiál. Nicméně je pravdou, že jedním z nejjednodušších způsobů výstavby retenční nádrže je využití dotačního programu Dešťovka.

Nadační program Dešťovka

Ten je podmíněn svodem vody ze střech do samotné nádrže. Navíc současná legislativa přímo podmiňuje k tomu, abyste se při stavbě či rekonstrukci starého rodinného domu postarali o zachycení dešťové vody. Nemusí se jednat o žádný složitý systém. Bohatě si vystačíte s plastovou nádrží umístěnou pod zemí.

Speciálně zkonstruovaná plastová nádrž má oproti nepoužívané betonové jímce nebo zakopanému IBC kontejneru celou řadu výhod. Je vyrobena z polyetylenu, díky čemuž se pyšní malou hmotností a tím pádem i snadnou přemístitelností.

Speciální tvar udrží nádrž po zasypání pevně na svém místě, takže se nemusíte obtěžovat s nákladnou betonáží. Speciální retenční nádrž je navíc odolná vůči vlivům přírody a dokáže udržovat stálou teplotu vody. Je dostupná v objemech od 1 000 do 10 000 litrů.

Jaká je optimální velikost nádrže?

Správná velikost nádrže je důležitá hlavně pro její efektivní fungování a ekonomickou efektivitu. Nemá smysl si k malému domku pořizovat obrovskou nádrž. Optimální velikost retenční nádrže se odvíjí od velikosti plochy střechy, ze které bude voda sváděna a také od vydatnosti srážek ve vašem regionu.

Například pro střechu o ploše 100 m2 je vhodná retenční nádrž s objemem 3 tisíce litrů. Nahromaděnou vodu pak můžete využívat hlavně pro zalévání zahrady. Do velikosti nádrže by se pochopitelně měl promítnout i záměr, co s dešťovou vodou dělat. Plánujete-li její využívání i v domácnosti, počítejte raději s vyšším objemem nádrže.

Pořízením nádrže to určitě nekončí

Pokud si myslíte, že pořízením retenční nádrže vaše práce končí, jste úplně vedle. Nádrž samozřejmě musíte umístit do předem připraveného výkopu a zajistit spolehlivé svody ze střechy až do nádrže. Jenomže jak dostat vodu zpátky na povrch? K tomu slouží vysokokapacitní automatická čerpadla, která jsou většinou prodávána v jednom balíčku s plastovou retenční nádrží.

Tím pádem máte jistotu, že celý systém bude perfektně fungovat a že po prvním dešti nestane neštěstí. Automatické čerpadlo zajišťuje kontrolu hladiny a je možné jeho napojení na závlahový systém zahrady. Díky inteligentnímu počítači pak bude zálivka probíhat zcela bez vaší pozornosti.

Koupě retenční nádrže sice není malým zásahem do rodinného rozpočtu, ale její pořízení se rozhodně vyplatí. Nejenom, že budete efektivněji využívat dešťovou vodu, ale také ušetříte náklady na energie a pomůžete okolní přírodě lépe zvládat letní horka.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nábytek z palet má celou řadu výhod. Proč je lepší než dřevěný nábytek?

Ovocné stromy z podzimní výsadby se lépe ujmou