Myslíte, že by už měl Jaromír Jágr skončit? Existují dokonce mnohem starší sportovci. Rekordmanům je i přes 100 let!

Zatímco někteří sportovci museli kvůli zranění ukončit kariéru v hodně mladém věku, existují i takoví, kteří si svoji sportovní dráhu hodně prodloužili. Jaromír Jágr je proti nim mladík. Věk některých je dokonce trojmístný!

Jaromir Jagr

„Důchodci“ na ledě

Jaromíru Jágrovi už je 47 let a stále ještě pomáhá Kladnu k postupu zpět mezi českou hokejovou elitu. Ani zdaleka však není nejstarším hokejistou, který kdy sehrál soutěžní utkání. V tomto ohledu dominuje legendární Gordie Howe. „Mr. Hockey“ odehrál svůj poslední zápas v NHL v 52 letech. Ba co víc, v roce 1997 nastoupil na jedno střídání v nižší IHL za Detroit Vipers. Tehdy mu bylo neskutečných 69 let! Ačkoli se ani jednou nedotkl puku, jeho příklad ukazuje, že Jaromír Jágr ještě nějaký ten pátek klidně hrát může.

Atletem ve 105 letech? Žádný problém!

Když se v roce 2015 konalo v polské Toruni atletické mistrovství veteránů, bylo jasné, že se na stadiónu neobjeví žádní mladíci. Jenže jistý Stanisław Kowalski se ho zúčastnil přesto, že má v občanském průkazu datum narození 14. dubna 1910, což je doba, kdy bylo Polské království v reálné unii s Ruskem! Rodák z vesnice Rogówek na tomto mítinku vytvořil světové rekordy v kategorii nad 105 let, když např. 100 metrů uběhl za 34,50. Kowalski mimochodem stále žije a aktuálně je nejstarším polským mužem.

Maratón s deseti křížky na krku

Schválně, kolik z vás by uběhlo maratón. Zřejmě málokdo. Existují ovšem vytrvalostní běžci, kteří se vydávají bojovat s desítkami kilometrů i s desítkou křížků na krku. Mezi těmito sportovci vyniká především Fauja Singh z Indie, který v roce 2011 dokončil Toronto Waterfront Marathon, a to mu bylo 100 let! Zarytý vegetarián, který v roce 2012 nesl i olympijskou pochodeň, přitom doběhl v čase 8:25:17. Singh přesto není zahrnut v Guinessově knize rekordů jako nejstarší člověk, jenž doběhl maratón, protože věk nemůže dokázat rodným listem, který s v roce 1911 v Indii běžně nevydával.

Také profi řidiči nemusí být mladí „jurové“

Mnozí starší lidé mají problémy řídit auto. Ne tak jistý Hershell McGriff. Tento Američan vyhrál v roce 1986 automobilový šampionát NASCAR K&N Pro Series West. Tehdy mu bylo přitom bylo 59 let. Proč se zmiňujeme právě o tomto závodě? Protože McGriff se na něj vloni vrátil, a to v 90 letech! Stal se tak nejstarším člověkem, jenž startoval v závodě série NASCAR a velmi pravděpodobně je i nejstarším závodníkem, který se kdy zúčastnil profi závodu.

V 60 letech do ringu? Jde to!

Existují sporty, v nichž věk nemusí být velká překážka. Že bylo nejstaršímu hráči šipek 72 let (John Magowan) a hráči snookeru dokonce 78 let (Fred Davis) ještě tolik nepřekvapí. Jenže vstoupit ve vyšším věku do ringu už chce pořádnou dávku odvahy. V rámci boxu nastoupil k profi zápasu v 60 letech Američan Saoul Mamby. Jeho krajan Skip Hall ho potom napodobil v MMA, což dokazuje, že věk není pro pravé bojovníky žádnou překážkou.

Nejstarší hráč fotbalu stále nekončí

Českého čtenáře bude jistě zajímat, kdo je nejstarším hráčem fotbalu. Proto musíme zamířit do Japonska. Na Dálném východě totiž láme rekordy útočník Kazujoši Miura. Tento pán hraje od roku 2015 za Jokohamu a 5. března 2017 se stal nejstarším profi hráčem světa, když ve věku 50 let a sedmi dní překonal rekord Stanleyho Matthewse z roku 1965. Týden na to navíc překonal i jeho rekord nejstaršího střelce! Ba co víc, Miura, který se narodil 26. února 1967, podepsal letos v lednu novou smlouvu, takže končit ještě nehodlá.

Mezi nejstaršími tenisty hledejme i českou stopu

Podíváme-li se na vrcholový tenis, nelze nezmínit jméno Martina Navrátilová. Tato Čechoameričanka v roce 2006 dokázala zvítězit na US Open ve smíšení čtyřhře po boku Boba Bryana, a to jí bylo 49 let a 11 měsíců! Jenže nutno dodat, že Navrátilová ani zdaleka nemá na jistou Američanku jménem Gail Falkenbergová. I když se tato tenistka vesměs pohybuje na turnajích nižší úrovně, nikdo jí neodpáře, že v roce 2016 porazila na turnaji ITF v Pelhamu Rosalyn Smallovou, a to ve věku 69 let! I když Falkenbergová dostává od většiny soupeřek „klepec“, v hraní tenisu ji nezastavila ani sedmdesátka.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejtvrdší běžecký závod světa? Ultramaraton Badwater v Údolí smrti. Horký vzduch závodníkům spaluje chlupy v nose a taví podrážky bot!

Sníte o účasti na nějakém mistrovství světa? Tady ještě máte šanci! Zkuste famfrpál, hod mobilem nebo napodobování sexuálních praktik!