Nejtvrdší běžecký závod světa? Ultramaraton Badwater v Údolí smrti. Horký vzduch závodníkům spaluje chlupy v nose a taví podrážky bot!

Ultramaratonci jsou lidé, kteří to podle některých nemají v hlavě v pořádku. Nejenže jsou závody, které absolvují, enormně dlouhé, ale některé se konají v opravdu šílených podmínkách. Jako Badwater, který se běží v nejsušší a nejteplejší oblasti Severní Ameriky.

Ultramaraton Badwater se běží v Údolí smrti v Kalifornii

Ultramaraton není pro sraby

Označit nějaký závod za nejtěžší na světě není jen tak. Vždyť existují podniky jako Self-Transcendence 3100 Mile Race, který se každoročně koná v New Yorku, a běžci mají 52 dní na to, aby uběhli neskutečných 3 100 mil, což je necelých 5 000 km! Jenže… Ultramaraton Badwater sice není ani zdaleka tak dlouhý, ale za to se koná v extrémních podmínkách.

I v tomto ohledu Badwateru konkurují jiné podniky. Při akci s názvem La Ultra – The High, jež se koná v indickém Himálaji, musejí běžci uběhnout 333 km, na což mají 72 hodin, a to při převýšení 17,5 km! Ačkoli to není nic příjemného, rovněž Badwater není procházka růžovou zahradou a mnozí účastníci označují právě tento podnik za „nejnáročnější pěší závod na světě“.

Údolí smrti není ideálním místem pro dovolenou

Badwater je dlouhý 217 km (135 mil) a koná se v místě, kde lidé vlivem extrémních podmínek umírají při pouhé chůzi. Ano, jedná se o Údolí smrti (Death Valley), nacházející se v Kalifornii, a jde o nejsušší a nejteplejší místo Severní Ameriky. Už název ostatně odkazuje k tomu, že nepůjde o nejpříjemnější oblast světa. V roce 1913 tu byla dokonce naměřena druhá nejvyšší teplota v dějinách, a to 56,7 °C ve stínu! Větší (změřené) horko už panovalo jen o devět let později v libyjském městě Azízija (57,8 °C).

Místní solná pánev s názvem Badwater je také nejníže položeným místem Severní Ameriky, a právě zde, tedy 86 m pod hladinou moře startuje dostaveníčko „bláznů“ v běžeckých botách. Trasa závodu ovšem není ani zdaleka jednotvárná, neboť z Údolí smrti vede do hor a cíl se nachází na vrcholu Mount Whitney ve výšce 4 421 m n. m. A aby toho nebylo málo, Badwater se koná v polovině července, tedy v nejteplejší části roku, kdy teplota v Údolí smrti dosahuje 48 až 54 °C ve stínu!

Když se taví podrážky bot i chladící vesty

Vzhledem k podmínkám si na Badwater netroufne každý, a vzhledem k tomu, že se závodu vyhýbají i mnozí ultramaratonci, účast nebývá vysoká. V posledních letech se ho účastní zhruba 70 až 80 běžců, z nichž jej cca 20 až 40 % účastníků nedokončí. Když se zamyslíte nad tím, že vzduch tu bývá před půlnocí rozžhavený na 40 °C, není se čemu divit.

Tradují se ostatně příběhy o tom, že se na roztavené silnici závodníkům taví podrážky bot, že jim horký vzduch při tréninkových bězích sežehne chlupy v nose a dokonce se taví i chladící vesty, které někteří běžci používají. Inu, podmínky na ultramaraton jako dělané…

Přes to všechno podávají účastníci závodu perfektní výkony. Rekordmanem Badwateru je Američan Peter Kostelnick, který trať v roce 2016 zdolal za 21 hodin, 56 minut a 32 sekund. Mezi ženami je držitelkou rekordu Alyson Venti, tedy rovněž Američanka (čas 25:53:07, rovněž rok 2016). Za zmínku pak stojí ještě další domácí závodnice, totiž Pam Reed. Ta v letech 2002 a 2003 ovládla nejen ženskou část závodu, ale stala se jeho celkovou vítězkou!

Česká stopa na Badwateru

V roce 2010 se závodu Badwater Ultramarathon zúčastnil i český běžec Daniel Orálek, náš nejlepší ultramaratonec. Tehdy čtyřicetiletý závodník zdolal extrémně náročnou trať za 3 hodiny a 47 minut a skončil na pěkném 10. místě. A jak se na závod připravoval? Sám Orálek uvedl, že každý týden naběhal 200 km a trénoval i v sauně! Zde trávil až 40 minut a většinu času se věnoval zátěži, když šlapal na šlapátku. Teplota přitom byla nastavena na 80 °C, což odpovídá teplotě na slunci v Údolí smrti.

Pokud se chcete o ultrmaratonu Badwater dozvědět více, v češtině například vyšla kniha Jez a běhej od Scotta Jureka, tedy běžce, který závod v letech 2005 a 2006 ovládl. Ačkoli kniha mapuje celou jeho kariéru, část pojednává i o Badwateru. O závodě navíc vzniklo několik dokumentárních filmů jako Running on the Sun: The Badwater 135 (2000).

Tak co, zúčastníte se?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ultimátní výzva: Red Bull X-Alps se účastní i český závodník

Včera bylo větrno? Může být hůř! Jaké hrůzy ještě dokáže napáchat počasí?