Mužský přechod?! Buďte na něj připraveni

I když to mnohé překvapí, mužský přechod opravdu existuje. Tato obdoba ženského klimakteria potrápí zhruba necelou polovinu mužů. I když se o mužském přechodu příliš nemluví, je dobré být na něj připraven.

Věk nad 50 let, změny nálad, nespavost, častá únava, pocity vyčerpání, ale i třeba pokles libida, mohou signalizovat „přechod“. Jak poznat příznaky a zmírnit potíže? To jsou nejčastější otázky, na které je dobré znát odpověď.

Andropauza

Mužský přechod, odborně označován jako andropauza, je poměrně novou záležitostí. Pojem „mužský přechod“ se poprvé objevil až roku 1944 a první studie, která se příznakům a projevům věnovala, vyšla roku 1946. Do této doby byla pozornost zaměřena jen projevům klimakteria u žen. Mužský přechod nepřichází tak rychle jako u žen, ale příznaky má podobné. 

Může za to testosteron

Zatímco u žen je přechod definován ztrátou menstruace, u mužů není přechod tak jednoznačný, protože tvorba mužských pohlavních hormonů se nikdy zcela nezastaví, na rozdíl od žen. Začátek tohoto období je individuální, stejně tak jako jsou individuální jeho příznaky. Zatímco někteří žádnými zdravotními obtížemi netrpí, jiné dokáže přechod pořádně potrápit. Hlavní příčinou mužského přechodu je snížená produkce testosteronu, mužského pohlavního hormonu. Testosteron ovlivňuje např. vývoj spermií, množství svalové hmoty a růst ochlupení.

Typické příznaky andropauzy

Příznaky žen a mužů v přechodu se příliš neliší. Mezi typické projevy mužského přechodu patří zejména časté změny nálad, podrážděnost, nervozita, nespavost, problémy s usínáním, časné probouzení, pokles svalové hmoty, vypadávání vlasů a ztráta jejich původní barvy, suchá a šupinatá kůže, návaly horka, nadměrné pocení, deprese, přibývání na váze, problémy s prostatou, pokles libida a problémy v sexuální oblasti. Věk začátku andropauzy je individuální, ale většinou začíná po padesátce, ale reprodukční schopnost mužů zůstává. Výskyt příznaků je také ovlivněn mnoha faktory, např. genetickými dispozicemi, ale i kouřením, užíváním alkoholu, obezitou, pohybovou aktivitou či stresem.

Druhá míza

Pojem „druhá míza“ známe všichni a je úzce spojen právě s mužským přechodem a hormonálními změnami, které toto období provází. U některých mužů dojde v důsledku hormonálních změn nejen k mnoha zdravotním, ale často i životním změnám. Muži si mohou připadat jako by jim ujížděl poslední vlak a nastává poslední období života, ve kterém si ještě mohou užít. Začnou takříkajíc na „stará kolena“ navazovat vztahy a sexuální románky s mladšími ženami, kupují nová auta, začnou provozovat nové, často adrenalinové koníčky.  Často pálí mosty, opouští své manželky a pořizují si svá vlastní vnoučata. Z těchto mužů se stávají také workoholici bažící po úspěchu a ocenění.

Času neporučíš

I když si ti, které druhá míza potkala, v začátcích nového života nestěžují, čas je neúprosný a dřív nebo později je dožene. Mnozí si tak uvědomí, že mladíky mohou tak leda předstírat. Objevují se zdravotní obtíže, které zcela logicky souvisí s věkem a neadekvátním životním stylem. Být fyzicky na úrovni o dvě generace mladší milence či manželce zkrátka zcela nelze.

I „přechod“ se dá léčit

Omezit či zmírnit negativní zdravotní projevy přechodu samozřejmě lze. U žen mohou být projevy přechodu mírněny podáváním ženského pohlavního hormonu, estrogenu. Podávání testosteronu se ale pojí s možnými zdravotními riziky, a proto jsou léčeny pouze případné psychické i zdravotní obtíže. Mužům v přechodu se obvykle doporučuje změna životního stylu s důrazem na zdravé stravování, dostatek spánku a odpočinku, aktivního pohybu a eliminace stresu.

Pomohou bylinky a doplňky stravy

Pomoci proti nepříjemným příznakům přechodu mohou také doplňky stravy, které mohou obsahovat rostlinné extrakty, vitamíny a minerály, které pomáhají upravovat hormonální rovnováhu. Velmi oblíbenou mužskou bylinou je kotvičník, který je po staletí užíván jako přírodní afrodiziakum pro zvýšení libida a jako prostředek ke stimulaci produkce testosteronu. Známý je také oves setý, jehož zrna obsahují fytosteroidní sloučeniny zvyšující hladinu testosteronu v těle. Zakoupit lze doplňky stravy či čajové směsi přímo mužům na míru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Přestat kouřit vám i v případě slabé vůle může pomoci tato rostlina, kterou velmi dobře znáte

Není deprese jako deprese. Jak poznat, že už nejde jen o smutek a kdy si vyhledat odbornou pomoc?