Muži stále slábnou: Jak se změnila síla mužů v průběhu let?

síla

Proč se fyzická síla mužů snížila? Jaké důsledky to má pro budoucí generace a lze to zvrátit? Model maskulinity prošel v posledních desetiletích mnoha pozitivními změnami. Nyní mnoho lidí chápe, že není slabost ukazovat emoce nebo přiznat nedostatky a být více spojeni s jemnější a citlivější stránkou, kterou všichni máme. Dnes víme, že jde o známky duševní síly, které mohou předejít mnoha emocionálním problémům a posílit naše vztahy, rodinný život a kariéru. Ale vedle všech těchto důležitých změn také stojí za to prozkoumat další aspekty naší síly, které se ve skutečnosti zmenšily.

Studie zkoumala změnu síly u mužů

V zajímavé studii provedené na Winston-Salem State University v Severní Karolíně chtěli vědci prověřit mezery ve fyzické síle dnešních mladých lidí ve srovnání s předchozími generacemi. K tomu se zaměřili na testy pevnosti v tlaku (aplikace síly dlaní) a sílu stisku, neboli tlak dvěma prsty. Podle vědců jde totiž o dva ukazatele, které poměrně spolehlivě hodnotí fyzickou sílu většiny lidí. Údaje byly shromážděny od mužů ve věku 20-34 let a byly porovnány s podobnými údaji získanými od mužů ve stejné věkové skupině v 80. letech 20. století.

Zjištění výzkumníků, publikovaná v Journal of Hand Therapy, přinesla nepřekvapivá, ale alarmující zjištění. Fyzická síla dnešních mladých lidí z generace Y (mileniálové) klesla v průměru o 22 % ve srovnání s generací jejich rodičů nebo generací X. Vědci se bohužel domnívají, že stejný test ukáže ještě pochmurnější výsledky mezi generací Z a budoucími generacemi.

Snadný život za vysokou cenu zdraví

V této studii měli vědci možné vysvětlení, proč se slabost zvýšila, což není překvapivé. Je smutné, že mnoho lidí nyní sedí celý den před notebookem, telefonem a/nebo televizí. Jen velmi málo lidí má fyzicky náročnou práci. Jistě, tato zařízení značně usnadňují práci a život, ale tento komfort přichází s cenou, kterou byste neměli ignorovat.

síla
Muži a jejich svaly. Pixabay.com

Fyzická síla s přibývajícím věkem stále klesá, ale to není vytesáno do kamene

Článek publikovaný Harvardem se touto studií obsáhle zabýval a zdůraznil, že je to jen malá část mnohem hlubšího a složitějšího a významnějšího problému. Víme, že jak stárneme, tělo slábne, a proto je také náchylnější ke zraněním, svalové atrofii a různým zdravotním problémům. Tato postupná ztráta svalové hmoty má vědecký název sarkopenie a je přirozenou součástí procesu stárnutí člověka. Po 30 letech lidé ztrácejí průměrně 3 až 5 % svalové hmoty každých deset let a do konce života obvykle ztratí kumulativně asi 30 % svalové hmoty.

Zpráva Americké společnosti pro výzkum kostí a minerálů z roku 2015 zjistila, že lidé, kteří trpí úbytkem svalové hmoty, mají 2,3krát vyšší riziko, že po pádech utrpí zlomeniny. Proto jsou tato nešťastná zranění u seniorů tak častá, složitá a někdy i smrtelná. A pokud starší lidé trpí těmito problémy v důsledku úbytku svalové hmoty, co se stane s mladšími generacemi, když zestárnou, pokud nebudou cvičit, celý den telefonovat a nejíst zdravé jídlo?

V budoucnu se bude medicína nadále vyvíjet a možná nabídne nové a účinné způsoby, jak se s těmito výzvami vypořádat. Ale dokud se to nestane, musíme převzít odpovědnost za svá těla a pracovat na zvýšení fyzické síly a zabránit tomuto očekávanému zhoršení. Jak? Kombinací cvičení a správné výživy s důrazem na dostatečný příjem bílkovin.

Nejen kulturisté a sportovci potřebují konzumovat dostatek bílkovin, které jsou nejdůležitější složkou, která pomáhá budovat svaly a zabraňuje úbytku svalové hmoty. Studie publikovaná v Nutrients doporučuje, aby každý konzumoval 1 gram až 1,3 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. To znamená, že muž s průměrnou hmotností 80 kilogramů bude muset denně sníst asi 80 až 103 gramů bílkovin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Fitness centra vydělávají víc než kasína. Triky, kterými vás hazard i touha po vypracovaném těle připraví o peníze

Vikingové z kosmetického salónu. Drsným Seveřanům úporně záleželo na vzhledu