Vikingové z kosmetického salónu. Drsným Seveřanům úporně záleželo na vzhledu

Obávaní hromotluci, před nimiž se třásla všechna pobřežní sídla civilizované Evropy? Ano, Vikingové skutečně neměli pro své nájezdy, následované rabováním a vražděním civilistů pověst dobráků. Pohled do zákulisí jejich nejvšednějších životů ale nabízí trochu jiný obrázek.

Vikingové

Co archeologické a písemné nálezy prozrazují o jejich hygieně? Že spíš než s pořádně nepokojnou čeládkou po krvi prahnoucích mořských vlků byli Vikingové spíš zájezd načančaných metrosexuálů. V průběhu 10. – 11. století ze severu (území Dánska, Švédska a Norska) připlouvala na drakarech do Evropy smrt. Kdo by ale čekal, že ji vezou zakrvácení řezníci, dočkal by se zklamání.

Byla to hodně vyvoněná flotila. Seveřani totiž věnovali každý den čas tomu, aby si zapletli vlasy a vousy do copánků. Kromě toho, že to vypadalo sexy, to prý pomáhalo proti vším. Tuhle kosmetickou úpravu si přitom dopřávali vzájemně.

Lodě plné Jaromírů Jágrů

Na souši pak Vikingové dbali na to, aby se každý den – ráno a večer – řádně omyli ve vodě, a minimálně jednou týdně si dopřáli pořádnou lázeňskou koupel v horké vodě a vydrbali se do čista. Do sauny pak museli zamířit aspoň jednou do měsíce, leda že by s nimi bylo něco v nepořádku. Zuby si čistili každý den, a chybějící chrup nahrazovali výplněmi. Ideálně zlatými. Oslňující úsměv byl prostě součástí výbavy. Péče o nehty? Ó ano. Chloupky v nose? Fujky, ty přece musí pryč!

Vikingové
Vypadá to, že tehdejší Vikingové by si s těmi současnými v koupelně rozuměli. (foto: 123RF)

Platilo, že čisté za špinavé oblečení budou měnit nejpozději každou neděli. V době, kdy se „civilizovaný“ jih celoročně utápěl ve svrabu a blátě, tedy museli nájezdníci ze Severu působit dojmem reklamy na Domestos. Anebo invazí Jaromírů Jágrů, protože nejoblíbenější sestřih měl typickou podobu muletu. Ano, Vikingové si zastřihávali vous i vlasy, vyholovali si nejen prostor nad ušima, ale i, ehm, jiné tělesné partie. A znovu – vzájemně si přitom pomáhali. Ou.

Bez kosmetické taštičky nikam nepluju!

Kromě toho, že je do Evropy tedy hnal hodně teplý vítr v zádech, se hodí zmínit něco o jejich „nejdražších osobních předmětech“. Pokud myslíte na molem prožranou medvědí kožešinu po dědovi, nebo oboustrannou sekyru po babičce, jste vedle. V ranečku nebo opasku žádného Vikinga nechyběla sada hřebenů (zvlášť na vlasy a vousy), sada na holení, pinzeta a ušní lžička. Doplňovaly je zdobné brože, náušnice a sponky, vyráběné z bronzu, kostí a rohoviny.

Viking
Možná, že Vikingové ve skutečnosti vypadali nějak takhle. (foto: 123RF)

Plnovous byl považován za „důstojné zboží obličeje“ a neklamné znamení mužnosti. Proto si jej také protahovali, navazovali na něj sestřádané copy – aby to měli větší než soused. U slavnostní hostiny se hodil vous kučeravý. Takže regulérně upravený kulmou nebo natáčkami. Narazit na vikingského válečníka, šlechtícího se před tím, než vyrazil na medovinový mejdan, tedy musel být opravdu zážitek na celý život.

Hoši z jedné lodi

Vikingové byli nesmírně ješitní, a v podstatě cokoliv u nich vyvolávalo dojem urážky. Až hystericky přecitlivělí pak byli na poznámky o svém vzhledu. Znectít někoho tím, že naznačíte jeho nevhodné ustrojení, bylo záminkou k souboji. Asi nejbrutálnější urážkou pak bylo znečistit protivníka. Třeba po něm hodit bláto, trus nebo ho pobryndat polévkou. Zkrátka a dobře, Vikingové byli možná obávanými nájezdníky, ale svou pokročilou hygienou a kosmetickými návyky spíš připomínali partičky těch, co v létě sjíždí Vltavu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vikingové objevili Ameriku, pojmenovali Rusko a utvářeli podobu Evropy. Kam nakonec zmizeli

Vikingové jak je neznáte. Co všechno jste o nich nevěděli?