Vikingové jak je neznáte. Co všechno jste o nich nevěděli?

Vikingové jsou pro většinu lidí cosi jako barbarští nájezdníci s rohatýma helmama a obříma sekerama, kteří loupili a drancovali celou Evropu a šla z nich hrůza. Je to obrázek pravdivý jen z části. Vikingové neměli rohaté helmy a i další věci o nich vás možná překvapí.

Rohaté helmy skutečně Vikingové nikdy nenosili. Je to výmysl a fantazie lidí z 19. století. Helmy Vikingů byly podobné přilbám, jaké nosili například Normané (což byli ostatně také Vikingové), a které byly vybavené krytem nosu. Když už je řeč o zbroji, Vikingové měli v oblibě kulaté meče. Jejich styl boje obsahoval štít jako útočnou zbraň. Nebáli se s ní udeřit protivníka nebo máchnout tak, aby mu vyrazili jeho zbraň z ruky. V boji používali krátké meče, ale rozhodně nečekejte žádná rozmáchlé útoky, jak jsou vidět v Hollywoodských filmech. Seky byly krátké, ruce byly u těla, vše bylo úsporné a maximálně efektivní. Natáhnout paži a rozmáchnout se k úderu by znamenalo velmi rychlou smrt. Kvalita mečů byla vysoká. Například takový meč Ulberht dodnes mate odborníky. Je vykován tak, jakoby ho někdo vyrobil o tisíc let později. Z prvotřídní ocele, bez nežádoucí strusky, extrémně pevný a odolný. Podle britského historika Allana Williamse to je nejlepší středověký meč, jaký kdy byl vykován. Podle mistra kováře Richarda Furrera, který jako jediný na světě dokázal vyrobit repliku tohoto meče, to byla ta nejtěžší práce, jakou kdy v životě dělal.

Za vraždu stačí pokuta

Zajímavé jsou také vikingské zákony. Ty se nikam nezapisovaly, neexistovalo tedy nic jako kodifikové právo. Vše se řešilo na sněmech. Tam měl přístup každý člen komunity, tedy i ženy a děti. Vše se probíralo tam, ale rozhodující slovo měl náčelník kmene. Velmi často se na těchto sněmech řešily spory. Sněm mohl v případě nějakého přečinu rozhodnout, že daný člověk je navždy vykázán z komunity. To znamenalo vyhnanství a pomalou smrt. Ve většině případů nebyl jednotlivec schopen dlouhodobě přežívat sám ve volné přírodě a nebylo ani jisté, že se mu podaří uchytit v jiné komunitě. Druhou možností sporů byla vražda. Ta mohla být za určitých okolností legální. Daný člověk mohl vyzvat dotyčného, kterým se cítil být nějak poškozen, na rovnocenný souboj. Ten proběhl a vítěz byl současně vítězem sporu. Nebo bylo možné dotyčného veřejně zabít nožem zezadu, ovšem muselo se to stát před zraky ostatních lidí, vrah nesměl utíkat a musel prohlásit na místě, proč dotyčného zabil a jaká křivda se mu stala. V takovém případě se komunita usnesla, že šlo o vraždu ze cti a všechno je v pořádku, ovšem dotyčný musel zaplatit pokutu.

Vikingské pivo jako zdroj moci

Vikingové nebyli jen mořeplavci a dobyvatelé, ale také zruční řemeslníci, zemědělci a dokonce byli skvělí i ve vaření piva. Vikingské pivo mělo ve společnosti důležitou roli. Náčelníci jednotlivých kmenů pomocí piva udržovali svou nadvládu. Na Islandu, kde se Vikingové rovněž usídlili, postupně pivo došlo, a podle archeologů tam došlo k mnoha rozbrojům a vzpourám. Charakteristické pro Vikingy byly pitky a žranice, což vzhledem k povaze jejich byznysu není nic překvapivého.

Lodě jen pro otrlé

Samostatnou kapitolou jsou Vikingské lodě. Drakkary byly dřevěné lodě poháněné plachtou a vesly. Byly to z tehdejšího pohledu úctyhodná plavidla, dnes by se s nimi na moře asi nikdo nevypravil. Nejdelší dochovaná loď měla 37 metrů a dokázala uvést asi 100 Vikingů. Lodě neměly žádné nástavby, jen velký stan nebo přístřešek. Jak se na těchto lodích dal přeplout Severní Atlantik, je těžké si představit. Bouře a vysoké vlny musely být strašlivou hrozbou,  nicméně Vikingové byli opravdu odvážní mořeplavci a dokázali doplout až do Severní Ameriky.

Drsňáci milující chundelaté mazlíčky

Zajímavé je, že Vikingové byli celí naměkko z koček. Byli jejich vášnivými chovateli, ale měli je ne jako domácí mazlíčky, ale také jako božská zvířata a samozřejmě se hodilo i to, že chytaly myši.  Vlastnit svou vlastní kočku bylo něco, jako dnes mít v kapse pořádně drahý mobil. Kočka nebyla pro každého, byla poměrně drahá a málokdo jí byl ochoten prodat. Podle historiků byli Vikingové ti, díky nimž se kočky rozšířili po celém světě. Vzali si je totiž sebou na své lodě a mořeplavecké výpravy.

Jak vidno, Vikingové byli opravdoví chlapi, kteří se jen tak něčeho nezalekli. Co o nich soudíte vy a měli byste na to plavit se na podobné lodi stovky kilometrů po volném moři?

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hanebný pancharti existovali, jen to nebyli amíci, ale Britové

Přežili! Lidé, kteří překonali vlastní smrt