Mrtvá olympijská města. Tyhle sportovní vesnice chátrají!

Nejdřív to tam žije, ale jakmile odejde poslední sportovec a návštěvník, areál se zavře a chátrá. O čem je řeč? Některé olympijské vesnice poznamenala politika i zub času! Máte odvahu a uspořádáte tam mejdan?

Olympijská města

Nejdřív to tam žije, ale jakmile odejde poslední sportovec a návštěvník, areál se zavře a chátrá. O čem je řeč? Některé olympijské vesnice poznamenala politika i zub času! Máte odvahu a uspořádáte tam mejdan?

Vybudování olympijského areálu hostitelskou zemi stojí stovky miliónů. A proč? Aby se po ukončení sportovního klání takový balík vyloženě spláchnul do záchodu! No, posuďte sami. Řekli byste, že se v těchto místech někde někdy konaly olympijské hry? Dnes to jsou doslova sportovní pohřebiště!

Berlín, letní olympijské hry 1936

XI. olympijské hry v roce 1936 byly ve znamení hákového kříže. Hitlerovské Německo mělo na oko působit jako lidumilova země sršící láskou i k Židům. (Málokdo ví, že jen několik kilometrů od stadionu se nacházel koncentrační tábor.) Německo získalo 89 medailí (Československo 8) a Hitler se dmul pýchou už jen proto, že se mu podařilo tak pompézně zpropagovat svůj režim. Je pochopitelné, že pod vlivem těchto událostí se do olympijského areálu nikdo v budoucnosti nehrnul, a tak se budovy staly pouhým útočištěm bezdomovců.

Helsinky, letní olympijské hry 1952

XV. letní hry byly ukázkou fantastických výkonů Dany a Emila Zátopkových. Dohromady si odnesli čtyři zlaté medaile. (Československo jich získalo celkem 13.) Odborníci se shodují, že toto olympijské klání bylo posledním ryze sportovním svátkem, neboť každé další hry už se konaly pod vlivem peněz, komerce, přehlídek a zápolení, které město uspořádá olympiádu lépe a dráž. Každopádně, nic to nemění na tom, že sportoviště se po ukončení her nevyužívalo a ani neudržovalo. Olympijský areál tedy nemohl skončit jinak než totálním úpadkem. A v zapomnění si chátrá dál.

Mnichov 1972, letní olympijské hry

Olympijský areál našich sousedů přišel na 200 milionů marek. Ale co to bylo platné, když XV. hry poznamenal únos a vražda 11 izraelských olympioniků, kterou spáchala palestinská organizace Černé září přímo v areálu olympijské vesnice. Našinci si sice domů přivezli 8 medailí, ale mohl z nich vůbec člověk mít radost? Není divu, že s tím místem pak nikdo nechtěl nic mít! Jak vypadá teď? Naprosto žalostně! Tam byste si neuspořádali ani pijáckou spářku! Ale jestli chcete vyprudit tchyni, zaplaťte jí tam jízdenku.

Sarajevo, zimní olympijské hry 1984

XIV. zimní olympijské hry (navíc premiérově v režii komunistického státu) proběhly hladce (Československo získalo šest medailí), což se nedá tvrdit o válce, která přišla o pár let později. Konflikt v Bosně a Hercegovině zapříčinil, že z tehdejšího olympijského areálu se stala válečná zóna s nášlapnými minami. Už dávno se tam neodváží ani psi.

Atény, letní olympijské hry 2004

Ani Řecko nedopadlo nejlépe. Pořadatelé XXVIII. her nejdřív oslovovali DJ Tiësta, aby jim tam trochu pozvednul morálku, a pak skončili jako sedláci u Chlumce. Hospodářský pokles vytáhl z peněženky Řecka všechny peníze, takže nezbylo na nutnou údržbu tehdejších rušných budov a sportovišť. Škoda. A to si Čehuni tenkrát odvezli 9 medailí…

Peking, letní olympijské hry 2008

XXIX. olympiáda v Pekingu se nesla ve znamení národního stadionu Ptačí hnízdo. Rozpočet byl 42 miliard amerických dolarů. Zahučely všechny. A ani tak to nikoho nepřimělo, aby olympijskému areálu „expos“ našel nějaké rozumné využití. Tehdy si od šikmookých Česká republika přivezla medailí, ale při pohledu na současnou podobu by tomu snad nikdo z nás nevěřil.

Příští rok se letní olympijské hry budou konat v brazilském Rio de Janeiru. Snad tamní olympijskou vesnici nečeká podobný osud jako v případě těchto šesti smutných příkladů, které dokládají, že sláva je opravdu pomíjivá.

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 nejšílenějších hudebních klipů vůbec!

Fascinující krátery aneb není díra jako díra!