Není díra jako díra. Bacha na závrať, tohle jsou fascinující krátery

Přírodní úkazy – jak jinak nazvat tyhle gigantické krátery, které najdete v různých koutech světa. Každý z nich má svůj příběh a svoje nej…

Krátery

Great Blue Hole (Belize) – největší mořská díra

„Velká modrá jáma“ se nachází v Belize, v malé zemi na východním pobřeží Střední Ameriky, respektive ve vodách Honduraského zálivu u pobřeží tohoto státečku. Neobvyklý přírodní úkaz je situován zhruba 72 kilometrů od Belize City v centrální části atolu Lighthouse. Jde o jámu, která má téměř dokonale kruhový tvar o průměru 300 metrů a hloubce 124 metrů. Odborně řečeno jde o zatopený závrt, tedy o krasový útes, který vznikl rozpouštěním vápenaté horniny před 65 tisíci let, kdy byla hladina moře výrazně nižší než v současnosti. Prvotně vytvořené jeskyni se následně probořil strop a později byl celý prostor zatopen mořskou vodou. Jde o turisticky velice hojně vyhledávané místo. Užívají si v něm i potápěči, které přitahuje celá řada živočišných druhů vyskytujících se jen a pouze tady.

Diavik Mine (Kanada) – nejvzdálenější díra

Diavik Diamond Mine, v překladu diamantový důl Diavik, najdete asi 300 kilometrů severovýchodně od Yellowknife v Kanadě. Ročně se tu vytěží téměř 1600 kilogramů diamatů, které mají dohromady osm milionů karátů. Důl se nachází ve velice vzdálené oblasti od okolní civilizace, v místech, kde najdete jen vodu nebo led. Pro svou obsluhu má dokonce vlastní letiště s přistávací dráhou tak dlouhou, aby na ní mohli bezpečně přistát i letecké kolosy typu Boeing 737.

Burning Gates (Turkmenistán) – hořící díra

Turkmenistánu uprostřed pouště Karakum nedaleko oázy Darvaza se nachází světová rarita označovaná jako Brána do pekla. Pojmenování je to více než výstižné, protože světlo z tohoto kráteru je vidět na kilometry daleko. Vše začalo v roce 1971, kdy zde sovětští geologové prováděli výzkum ložiska zemního plynu. Během vrtání však došlo k nehodě a ropná plošina se propadla do jeskyně a prorazila izolační vrstvu, skrz kterou začal unikat plyn. Aby se nešířil do okolí, bylo rozhodnuto o jeho zapálení. Představa o rychlém vyhoření však vzala za své a plyn v kráteru o průměru 100 metrů a hloubce 20 metrů nepřetržitě plápolá už 43 let!

Mirny Diamond Mine (Rusko) – největší diamantová díra

Titulem největší diamantový důl na světě se pyšní gigant se jménem Mirnyj. Důl s hloubkou 525 metrů a průměrem 1200 metrů je zároveň druhým největším uměle vyhloubeným kráterem na světě po Bingham Canyon Mine, měděném dole v americkém Utahu. Mirnyj najdete na Sibiři asi 1200 kilometrů od města Jakutsk. Diamanty se tu těžily od roku 1957 a než byl v roce 2011 provoz zastaven, vytěžilo se i dva tisíce kilogramů diamantů ročně. Jen pro představu, o monstróznosti téhle jámy: Dopravu vytěžené suroviny obstarávaly ruské vozy Belaz, které naráz uvezly až 320 tun nákladu. Po 7,7 kilometrů dlouhé cestě jel náklaďák dolů přes dvě hodiny. Nad kráterem byla kvůli větrným vírům vyhlášena bezletová zóna. Několik vrtulníků a letadel totiž síla vzduchu doslova vtáhla do svého chřtánu.

Autor: Petr Lízal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

11 nej vtipů o Vánocích. Znáte tyhle?

Nejpodivnější masáže na světě