Odborníkům i laikům zamotaly hlavu. Záhadné nálezy pod mořskou hladinou nemají dodnes jasné vysvětlení

Voda zabírá většinu povrchu Země. Pod její hladinou se přitom nachází mnoho doposud neobjeveného. Navíc i to, co bylo objeveno, může odborníkům i laikům zamotat hlavu.

Podmořské nálezy

Jonagunský podmořský výtvor

Jonaguni je japonský ostrov, který se rozkládá v Tichém oceánu. Okolní modravé vody přitom ukrývají tzv. Jonagunský podmořský výtvor. Jedná se o kamenné struktury objevené v roce 1987, jež připomínají trosky domů, schodiště a dokonce i pyramidu. Podle některých zpráv jde o ruiny města, které by mohly být staré až 12 000 let! Dokonce se spekuluje o tom, že jde o pozůstatky ztraceného kontinentu Mu. Někteří vědci na druhou stranu označují tyto struktury jako přírodní útvary.

„Millennium Falcon“ v Baltském moři

Sonar lodi švédského potápěčského týmu „Ocean X“ objevil v roce 2012 na dně Botnického zálivu netradičně vypadající kruhový objekt. Ačkoli je sonarový snímek dosti nezřetelný, ihned se vyrojily spekulace, že se jedná o potopené UFO, protože zčásti připomíná hvězdnou loď Millennium Falcon z Hvězdných válek. Další této kruhové anomálii říkají „nové Stonehenge“. Vysvětlení vědců je však mnohem prozaičtější – údajně jde o přirozenou geologickou formaci.

Kruhový objekt na dně Galilejského jezera

Další zvláštní objekt se nenachází v moři, ale na dně Galilejského jezera v Izraeli, a to asi 9 metrů pod hladinou. Jedná se přitom o skutečně monumentální těleso. Podle všeho v nejširším místě měří 50 až 70 m, vysoké je 10 m a dle odhadů by mohlo vážit až 60 tun. Jeho stáří přitom může být 2 až 12 tisíc let, ale na vysvětlení, o co se jedná, si zatím budeme muset počkat. Vzhledem k místu nálezu už ale někteří jedinci spekulují, že se jedná o boží znamení. Inu, uvidíme, zda mají pravdu.

Podmořská řeka Cenote Angelita

V Mexickém zálivu se nachází skutečně obdivuhodný podmořský útvar, který se nazývá Cenote Angelita. Jedná se vlastně o řeku na dně moře! Oblíbená destinace potápěčů je vskutku unikátní. Tento fenomén je možný díky skutečnosti, že jsou v tomto místě potopené krasové jeskyně a dochází tu k prolínání slané a sladké vody, jež od sebe navíc odděluje vrstva sulfátu vodíku. V tomto případě jde tedy o 100% přírodní fenomén, což ovšem na jeho unikátnosti nic neubírá.

Hlubokomořská chobotnice

Ve světových oceánech nepochybně žije obrovské množství živočichů, které člověk doposud nespatřil. Mnozí tvorové již byli objeveni, ale někteří jsou považováni za dosti záhadné. Mezi ně patří např. hlubokomořská chobotnice, o jejíž existenci se ví od roku 1907, ale poprvé byla zachycena o 80 let později. Tento živočich, který působí opravdu mimozemsky, byl zaznamenán zejména v Mexickém zálivu, přičemž délka některých jedinců může být8 m!

Nález Bloop

Tzv. „Bloop“ sice není nález, ale nelze ho nezmínit. Jedná se o extrémně silný zvuk o velmi nízké frekvenci, který byl v roce 1997 zaznamenán americkým Národním úřadem pro oceán a atmosféru (NOAA). Zvuk byl přitom natolik silný, že byl detekován na stanicích vzdálených 5 000 km! Ihned se samozřejmě vyrojily zprávy, že jeho původcem může být obrovský mořský živočich. Spíše se ale zdá, že se jedná o zvuk, který mají na svědomí ledovcové pohyby. Člověk ale nikdy neví…

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejzáhadnější planety ve vesmíru, které vědcům nedají spát. Existuje devátá planeta sluneční soustavy?

Záhadné technologie z naší historie. Jaké jsou zapomenuté recepty na výrobu zbraní a dalších artefaktů