Nejzáhadnější planety ve vesmíru, které vědcům nedají spát. Existuje devátá planeta sluneční soustavy?

Země je plná dosud nerozluštěných záhad, ale ve vesmíru existují další planety, které díky své tajemnosti budí zájem vědců i široké veřejnosti. Objevili jsme planetu s pyramidou? Jaký obrovský objekt se pohybuje za hranicí naší soustavy a jaká je zima na skutečné ledové planetě?

Nejzáhadnější planety ve vesmíru. Vědcům nedají spát!

Devátá planeta sluneční soustavy prý existuje

Devátou planetou sluneční soustavy bylo až do roku 2006 Pluto. Jenže pak byl tento vesmírný objekt „degradován“ do hodnosti trpasličí planety. Sluneční soustava ale přesto může mít devátou planetu. Na její existenci upozornili astronomové v roce 2016. Nebyla sice doposud pozorována, ale byla dovozena matematickými modely. Tzv. Devátá planeta by údajně měla být pětkrát větší než Země, ale její existence není jistá. Na druhou stranu, příznivci konspiračních teorií už mají jasno – prý se jedná o mýtickou planetu Nibiru. Vlády podle nich o její existenci ví, ale drží ji v tajnosti. Protože až se Nibiru přiblíží k Zemi, způsobí apokalypsu.

Zářící planeta s pyramidou?

No dobře, Ceres není planeta, stejně jako u Pluta jde pouze o trpasličí planetu. Přesto si místo v našem výčtu zaslouží. Možná by se mohlo zdát, že jde o běžný objekt mezi Marsem a Jupiterem, ale skutečnost je jiná. Americká planetární sonda Dawn objevila na jejím povrchu záhadné zářící plochy a navíc objekt, který velmi připomíná egyptské pyramidy. Sama NASA na svých stránkách uvádí, že „Ceres naše experty nepřestává mást“. Výzkum tohoto tělesa tedy bude ještě velmi zajímavý.

Nejzáhadnější planety ve vesmíru. Vědcům nedají spát!

zdroj: 123RF.com

Ohromná planeta obíhá kolem malé hvězdy

Nedávno objevená planeta GJ 5312b je plynný obr, který je velikostí srovnatelný s „naším“ Jupiterem. Jenže od největší planety sluneční soustavy se přeci jen liší. Obíhá totiž kolem červeného trpaslíka, což je jedna z nejmenších hvězd ve vesmíru. Konkrétně tato je přitom cca osmkrát menší než Slunce. Vědci proto vůbec netuší, jak se může tak veliká planeta zformovat blízko tak malé hvězdy. Tento úkaz je totiž ve vesmíru dost neobvyklý.

Záhadný objekt za hranicí sluneční soustavy

V roce 2018 bylo v sousední galaxii za pomoci zařízení VLA (Very Large Array) objeveno těleso, na které dobře pasuje označení „záhadné“. Jde o planetu s extrémně silným magnetickým polem, která nejvíce udivuje tím, že neobíhá žádnou hvězdu. V podstatě nazdařbůh pluje vesmírem. Na druhou stranu je otázka, jestli se vůbec jedná o planetu, protože těleso je cca 13× větší než Jupiter. Opravdový gigant! To z něj činí objekt na hranici planety a hnědého trpaslíka, tzn. hvězdy.

Nejteplejší a nejstudenější planeta ve vesmíru

Doposud nejteplejší objevená planeta se nazývá KELT-9b. Podle všeho má na povrchu teplotu 4 300 °C. Jedná se přitom o plynného obra typu Jupiter. Pokud by ale šlo o kamennou planetu, její povrch by se roztavil a pokrývala by ji žhavá láva. Taková planety přitom skutečně existují. Patří mezi ně např. Kepler 10-b, první potvrzená skalnatá planeta, jejíž povrchová teplota je přes 1 300 °C. Horniny na jejím povrchu se tak stávají tekutými.

Nejzáhadnější planety ve vesmíru. Vědcům nedají spát!

zdroj: 123RF.com

Naopak nejstudenější známá planeta ve vesmíru nese poměrně podivný název OGLE-2005-BLG-390Lb. Na jejím povrchu může být až -233 °C! Tento vesmírný objekt se někdy označuje jako Hoth, tedy známým jménem fiktivní ledové planety z Hvězdných válek.

Nejstarší a nejmladší planeta ve vesmíru

Stáří vesmíru se dnes odhaduje na 13,799±0,021 miliardy let. Pouhou miliardu let poté se přitom zformovala dnes nejstarší známá planeta – PSR B1620-26b. Podle všeho je její stáří 12,7 miliardy let, takže se jedná o vesmírného „staříka“. Na druhé straně spektra je naopak planeta obíhající kolem hvězdy V830 Tauri. Tato planetární soustava je stará pouhé 2 miliony let. Stále se tedy formuje a je zajímavé, že existuje kratší dobu než člověk. Rod Homo totiž vznikl zhruba před 2,5 miliony let.

Některé planety potom nejsou ani tak záhadné nebo extrémní, ale pobaví názvem. V hlavním pásu, mezi drahami Marsu a Jupitera, existuje planetka Vepřoknedlozelo. V roce 2000 ji objevil český astronom Miloš Tichý a dostala jméno podle našeho tradičního pokrmu.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Stanou se hvězdné války skutečností? Vesmírné síly Spojených států schválil americký kongres i prezident Donald Trump

Závody ve vesmírné turistice: kdo dostane do kosmu prvního turistu? Proč a kdy vyrazí na Měsíc speciální umělecká posádka?