Bláznivé alkoholové míchačky, které se vyskytují jen v českých hospodách

Už jen pár dní a bude to tady. Odstartují bujaré silvestrovské oslavy, u kterých prostě nesmí chybět nějaký ten panáček, míchaný nápoj, pivko. A zatímco dneska si už trochu dáváme záležet na tom, co prolijeme hrdlem, bývaly doby, kdy byl alkoholový mišmaš bezvýhradně v kurzu. Pamatujete si na legendární míchačky? A dali byste si je i dneska?

míchačky

Originální receptura, nízká cena a jména, za která by se nemusel stydět snad žádný kreativec. Ano, tak bychom v pár slovech mohli vystihnout fenomenální tuzemské drinky, které svého času byly v kurzu (a hodí se říct, že mnohým docela chutnaly). Jaké české míchačky dříve bývaly hitem fajnšmekrů a hospodských mazáků? Pojďme si připomenout ty nejslavnější.

Víno není jen pro holky

Míchané nápoje z vína byly v určitém slova smyslu spíše ženským pitím, ovšem i muži si ho dokázali vystajlovat k obrazu svému. Za klasiku platí drink Houba neboli cola s červeným vínem. Pokud byste však chtěli o něco ostřejší chuť, stačí přidat panáky s rumem a voila? Drinky Bambus s motorem a Hypermičuda jsou na světě. A kdyby to pořád bylo málo, pak už jen musíte přilít panáka ferneta, čímž získáte nápoj Dech mrtvé milenky

Zelená má zelenou

Peprmintka byla v určité době hitem všech hitů, a to nejen kvůli barvě, ale i mátové chuti. A dost možná její svěží chuť a také extravagantní barva byla spouštěčem pro klasické české míchačky jako Vítr z hor, který v poměru 2:1 kombinuje zelenou s alpou. Kromě alpského větru si dříve vychutnávali i drink Hovno v trávě, který vzniknul smícháním zelené a fernetu. A schválně nakonec jsme si nechali další „chuťovku“ – Vodníkovo sperma. To vykouzlíte, když smícháte zelenou s mlíčkem do kávy.

České pivní klasiky

Pro správné chlapáky tu máme i pivní míchačky, z nichž nejznámější je kombinace piva a zelené, díky níž vznikne Magické oko nebo chcete-li Tygří oko, což je možná proto, že pro magický efekt nesmíte panáka do piva normálně vlít, ale vložit i se skleničkou. A když jste chtěli pivko trochu odlehčit, smíchali jste ho s colou, tak vzniknul Diesel.

party
Pryč jsou časy, kdy jsme prolili hrdlem vše, co bylo zrovna po ruce. Nebo ne? (foto: depositphotos)

Tuzemský rumíček

Samozřejmě i rum má své lidové míchačky, a zejména na některé to chce opravdu žaludek z oceli.

Pzn: Jste v Čechách, takže rum = tuzemák.

Zatímco na Rumkolu či Rumko (jasan, směs coly a rumu) jsme zvyklí i dneska, pro Drátěnku to chce sebrat veškerou svou odvahu. Tu totiž získáte smícháním 1:1 rumu s octem, ovšem, pokud je libo krapet hustější verzi, pak ještě rum s octem smíchejte s vodkou a pepřem. Další proslulou míchačkou bylo Kafe s chladičem nebo Kafe se šutrem, které byly vyrobené z rumu a kávy. S nimi však můžete kouzlit i dál, a vytvořit si třeba Vlčí dech, což je silný turek s horkým rumem.

Griotka základ všeho

Také griotka patřila k vděčným ingrediencím do lidových koktejlů, a nejčastěji se míchala s rumem, čímž společnými silami stvořily drink zvaný Čert. Zajímavě se kombinovala i s ginem, kde si pro změnu vysloužil název Červeňáček. Griotka se však dala míchat i s vodkou, a takový nápoj dostal pojmenování Plameňák nebo Růžovka. A ano, tohle je ještě lehká liga. Co třeba zkusit Krámy Yettiho mámy? To je kombinace griotky s alpou. No potěš koště, tohle najdete jenom v Čechách.

Na oddělání žaludku

A celou přehlídku atypů a nechuťáren zakončíme také kombinací z likérů, přičemž úplně nejvíc v té době frčela zelená s vaječňákem, která si pro svůj vzhled vysloužila pojmenování jako Žabí hlen nebo Flusanec, elegantněji pak třeba jako Vejce se špenátem. Pokud byste však smíchali vaječný likér s griotkou, výsledkem by byla další klasika, kterou zasloužilí míchači znají jako Mozek. Ovšem pozor, nutné je lít vaječňák do griotky a dodržet tak tajnou recepturu. A pokud i tohle je málo, pojďme dál a to rovnou k trojkombinaci (kterou tvoří zelená, griotka a vaječný likér), která si příznačně vysloužila přezdívku Semafor. Aby však výsledek byl autentický, je zapotřebí začít vaječňákem, podél skla a velmi pomalu přilít griotku a navrch zelenou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Whisky z moči? I takový bizár dnes najdete ve světě alkoholu

Nejtvrdší druhy alkoholu aneb za co vás játra nepochválí