Whisky z moči? I takový bizár dnes najdete ve světě alkoholu

Každý si tu a tam rekreačně dopřeje nějaký ten alkohol. A zatímco někdo se drží bezlepkového piva či nejlevnějšího panáka rumu, gurmánské duše hledají nové a nevšední formy alkoholu, který naplní jejich touhu po výzvě, otestuje sílu střev nebo rozšíří hranice pálivosti, jež si razí cestu jícnem. A přesně pro takové chuťové buňky jsou jako stvořené alkoholické lahůdky, které zrovna nepatří k těm typickým. A některé z nich ustojí jen ti největší fajnšmekři.

alkohol

1. Ledové víno

Na poli nevšedních alkoholů začněme pěkně zlehka – dezertním vínem, které je vyrobené z přemrzlých hroznů. Víno je poměrně sladké, snadno pitelné, a co se chuti týče, je oproti běžným vínům výraznější až zvláštní. Na něj si prostě musíte zvyknout.

2. Cynar

Italská směs třinácti rostlin a bylin, kde hlavní složkou je artyčok. Je trochu hořký, ale má jen skromných 16 % alkoholu. Často se používá jako trávicí zlepšovák pro ty, kteří mají se zažíváním trochu problémy.

cynar
Základem cynaru je artyčok. (foto: 123RF)

3. Fernet Branca

Fernet Branca je likérem s o něco vyšším obsahem alkoholu – tedy 39 %. Je extrémně hořký, vyrobený z 27 různých bylin (mimo jiné) a schopný nakopnout i toho nejodvážnějšího pijáka přímo do jazyka. Pro mátový zážitek vyzkoušejte Branca Menta, ten je prý o něco jemnější.

4. Vermont Spirits White

Vermont Spirits White je typ vodky. Zjednodušeně se jedná o destilovaný mléčný cukr vyrobený ve speciálních destilačních nádobách. Ty kombinují dřevo se skleněnými stěnami, které umožňují proniknutí přirozeného světla, což usnadňuje zrání destilátu. Je to jedna z mála vodek bez obilovin na světě, která má čistou, svěží chuť s vanilkovými tóny a díky tomu je docela zajímavá.

5. Soju

Možná to zní neuvěřitelně, ale Soju je ve skutečnosti nejoblíbenější alkoholický nápoj na celém světě. Jeho domovinou je Jižní Korea. Z velké části obsahuje rýžovou směs podobnou sake, ale s širší paletou chutí pro pijáky jakéhokoli druhu.

6. Pulque

Pulque, vyrobený ve středním Mexiku z mízy agáve, vypadá jako kalné mléko a má kvasnicovou chuť, kterou lze přirovnat k tomu, jako když smícháte víno se šťávou nejasného původu s několika pivovarskými kvasnicemi. Ale co, každý má nějaké chutě.

pulque
Pulque je tradiční mexický nápoj. (foto: 123RF)

7. Aquavit

Skandinávská lihovina (s více než stoletou historií) je svou příchutí s nádechem kopru a kmínu vážně atypická. A co teprve potom, kdy vás zarazí ostrá a štiplavá chuť připomínající kyselé okurky. Po vychlazení je prý údajně snesitelnější než většina vodek. No nevíme, testovat to úplně nebudeme.

8. Sage

Sage je technicky gin, ovšem smíchaný se spoustou koření. Mezi nimi nechybí tymián a rozmarýn. Pro někoho až protivně silná kombinace, ovšem na míchání zimních nebo letních koktejlů naprostý ideál.

9. Bacon vodka

Jednoduchý pikantní destilát na bázi vodky, ve kterém je vylouhovaný tuk ze slaniny. Tak by se dala popsat Bacon vodka, která ale chutově nemá se slaninou co dočinění. Proč slaninu nenajdete všude, nebo proč “nevyteče” jen tak z lahve, je skutečnou záhadou.

10. Agwa de Bolivia

Amsterdamská Agwa je vyrobená z listů koky! Kromě toho obsahuje 37 bylin a díky špetce zapovězené rostliny vás bude lákat od rána až do večera.

11. Raki

Populární je především v Turecku a Íránu. Raki je anýzová pálenka z dvakrát destilovaných hroznů, které byly neslazené pro ostřejší a méně shovívavou chuť, než jakou získáte u běžných západních lihovin.

12. Chilli vodka

Fanoušci alkoholu, kteří se nemohou nabažit koření, budou zbožňovat ostrou chuť chilli vodky. I když se to nezdá tak hrozné, je to docela silný kalibr. Takže pozor na žár v krku a hodně štěstí při dalším pobytu na ministerstvu úlevy.

13. Jogurito

Ačkoli se vyrábí v mnoha částech světa, alkoholový jogurt se téměř výhradně konzumuje v Japonsku. Pokud jste se někdy chtěli opít jogurtem, tohle vás docela potěší.

14. Gilpin Family Whisky

V obchodech ji neseženete, protože se vyrábí z moči diabetiků, která byla sklizena pro svůj vysoký obsah cukru a následně přeměněna na věc, která se údajně dá pít. Divná fantazie občas nezná mezí a my bychom jen chtěli vidět tohoto odvážlivce, který by do toho šel.

15. Del Maguey Pechuga Mezcal

V Mezcalu se luhují kdejaké podivnosti, jako larvy a červi. Ještě větší „libovka“ je ale Mezcal Pechuga, který se vyrábí podobně jako normální tequila, ovšem ve směsi je louhované syrové kuřecí prso. Údajně je bezpečné něco takové pít, i když nemůžeme slíbit, co se stane potom.

16. Comb9 Gin

Originální destilát, který se vyrábí výhradně v New Yorku za použití směsi rostlinných látek a medu. Přesně to je úžasný „gin“, který se nepodobá ničemu, co jste kdy zkoušeli.

17. Pizza beer

Pizza a pivo se k sobě skvěle hodí, ovšem málokdo by je čekal v jedné láhvi. Možné to ale je. Pomocí kvasnicového nálevu, který je získaný z pizzového těsta, vzniká nevšední alkohol, který podle konzumentů není vůbec k zahození. Osobní zkušenosti ale nemáme. 

18. Malört

Pelyňkový likér se silnou lékořicovou chutí je z velké části považován za nejhnusnější likér na planetě a většinou se používá v rámci nejapných žertíků. Pak jsou tu ale tací, kteří ho milují…

19. Chicha

Obilný vývar přeměněný na pivo. Tak by se dala popsat Chicha, která je oblíbená v mnoha částech Jižní a Střední Ameriky. Sehnat se dá v alkoholických i nealko verzích.

chicha
Chicha Morada má až uhrančivou barvu. (foto: 123RF)

20. Cachaça

Cachaça je zjednodušeně brazilský rum. Ve své podstatě se jedná o fermentovanou šťávu z cukrové třtiny, která je chutí docela zajímavá. Jedná se tedy o super osvěžení pro koktejly, ovšem snesitelné je tohle pití i jen tak samotné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejtvrdší druhy alkoholu aneb za co vás játra nepochválí

TOP 11: Rumy, které byste měli za svůj život ochutnat