Pro své děti obětovala celý život, ale i tak skončila v domově důchodců. Spočítala jim to ve své závěti

Občas se stává, že příbuzní zapomínají na starší členy rodiny. Ačkoli je to vůči nim velmi nespravedlivé, protože nám častokrát obětovali většinu svého života.

v domově

Namísto, abychom rodičům vrátili jejich péči, jednoduše je odkládáme do domova důchodců, který si často musí platit ze svého vlastního důchodu. Je to pro nás pohodlné. Podobná situace se stala paní Martě. Milující matka a manželka skončila na stará kolena přes svou obětavost akorát tak v domově. V roce 2012 jí osud udělil další ránu, když kvůli rakovině přišla o milovaného muže.

Děti na ni zapomněly

Přestože očekávala oporu svých šesti ratolestí, kterým dala život, nic takového se jí nedostalo. Po krátkých úvahách, kdo si ji vezme k sobě, se nakonec shodli, že bude nejlepší, když se o ni budou starat jiní. Samozřejmě jí slibovali pravidelné návštěvy, a že může kdykoliv počítat s jejich pomocí.

Přestože první týdny tomu tak skutečně bylo, časem její děti přestalo chození na návštěvy za matkou bavit. Z pravidelných návštěv se staly občasné telefonáty a později utichly i ty. Přestože paní Martu v srdci trápila bolest a smutek, nedávala nikdy nic najevo. V domově důchodců odmítla setrvat a když oslavila 78. narozeniny, odešla bydlet sama do svého domu.

ruka
Děti na svoji matku velmi rychle zapomněly. (foto: depositphotos)

Bez pomoci už se neobešla

Jak ale plynul čas, začala mít stále větší problémy s běžnými úkony. Odnést nákupy zvládala jen s pomocí souseda. V té době ji začal navštěvovat vnuk Jakub. Tomu bylo tehdy šestnáct. Stal se jejím jediným potěšením v životě. Své ostatní děti neviděla vůbec. Jelikož nechtěla zůstat nikomu z jejího okolí přítěží, do domova se vrátila téhož roku, stejně tak, jako z něj odešla.

„Paní Martu jsem si velmi oblíbila. Zvykla jsem si k ní chodit na návštěvy, když jsme byly ještě sousedky. Jsem si jistá, že by mohla nadále bydlet doma, kdyby byl někdo z jejích blízkých ochotný jí pomáhat. Já sama mám děti a práci. Velmi mi bylo líto, jak se na ni rodina vykašlala,“ tvrdila sousedka Ivana.

Paní Marta skončila stejně jako mnoho dalších seniorů v domově důchodců.

Ivana pokračovala v návštěvách paní Marty, i když byla zpátky v domově důchodců. Staly se velmi blízkými přítelkyněmi. Ivana spolu s Jakubem tak byli jediní lidé, kteří o starou paní pravidelně projevovali zájem. Paní Marta, mezitím dovršila 83 let. Na své nové ubytování si zvykla. Těšila se z každého nového dne, který jí osud nadělil. Dokonce i její děti zase začaly čas od času chodit na návštěvy.

Skryté úmysly

Neuplynul den, aby jí někdo nepřišel potěšit svou přítomností. Samozřejmě to nebylo jen tak. V létě se rozhodla prodat dům a na svém bankovním účtu měla nemalé množství peněz. Částka se vyšplhala spolu s dalšími úsporami až na 500 tisíc eur, což je neuvěřitelná suma. Právě tyto peníze přilákaly její děti.

závěť
Náhlým zájmem se nedala oklamat. (foto: depositphotos)

Nová situace však nijak neovlivnila její rozhodnutí, že své peníze po smrti přenechá vnukovi Jakubovi a kamarádce Ivaně. Synové a dcery stále doufají, že svůj názor změní, a proto návštěvy stále přetrvávají. Marta však svou závěť měnit neplánuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

V práci mě šikanovali za to, že jsem gay. Teď se směju já, zjistil jsem totiž, co nikdo neměl

Vypořádání po rozvodu ve světě celebrit: Kdo koho „oškubal“?