V práci mě šikanovali za to, že jsem gay. Teď se směju já, zjistil jsem totiž, co nikdo neměl

Nikdy jsem nikomu neubližoval, žil jsem čestně a někdy jsem se musel potýkat s předsudky. Na střední škole mi došlo, že jsem gay, přiznal jsem se k tomu veřejně ale až o celých deset let později, když jsem potkal svého životního partnera. Rodina to přijala vcelku dobře, za to v práci si ze mě kolegové utahovali. Zašlo to celé docela daleko, ale já jsem nikdy nebyl zvyklý se vzdávat.

gay

Jsem gay

V šestnácti letech jsem měl svou první dívku, se kterou jsem přišel o panictví. Vím, že ona mě milovala a já ji měl taky moc rád, ale během našich intimních chvilek jsem se necítil dobře. Docházelo mi, že když se podívám na kamaráda z vedlejší třídy, podlamují se mi kolena, zatímco ji jsem bral jako dobrou kamarádku.

Ještě další dva roky trvalo, než jsem si to přiznal úplně, chvíli před maturitou jsem na večírku ujel se svým kamarádem. Tím jsem si dokonale potvrdil, jak na tom jsem. Došlo mi, že jsem na muže, s přítelkyní jsem se po dvou letech rozešel a doma jsem se taky přiznal. Bylo to těžké, ale těžší časy teprve přišly.

Jak to přijme širší okolí?

Rodina byla v šoku, ale podporovali mě, jen mě máma varovala, abych si dával pozor, že mé okolí to nemusí brát tak sportovně jako oni. Má dívka, se kterou jsem dva roky chodil, mě kupodivu ale taky podpořila. Navíc jsme společně šli na vysokou školu, vídali jsme se pořád, ona měla pochopení a já jí byl vděčný. Vždyť jsem jí tolik ublížil a ona mi nakonec řekla, že to stejně tušila. Měla mě prostě ráda a já zase ji.

Byly to pěkné roky, na vysoké škole bylo hodně gayů, měl jsem i nějaké vztahy. Já jsem však na radu své maminky veřejně jako gay nevystupoval. Všechny muže, co jsem měl, jsem vždy poprosil o diskrétnost, nechtěl jsem, aby se to o mně vědělo, jako o některých mých spolužácích.

Pak jsem poznal svého životního partnera, který si se mnou o všem promluvil dost otevřeně. Došlo mi, že se celý život skrývat nemohu. V té době jsem byl už vystudovaný a začínal jsem pracovat. Do práce jsem nastupoval jako obyčejný mladý muž a po pár měsících jsem se začal chovat jinak, už mi bylo jedno, že kolegové budou vědět o tom, že jsem homosexuál.

Kamile, ty jsi fakt teplý?

Kolegové si toho všimli, nejprve jich bylo jen pár, pak se přidávali další. Někteří za mnou chodili a smáli se mi, jiní se mi vyhýbali. Ve chvíli, kdy se to doneslo i k našemu manažerovi, začalo peklo. Ptali se mě, zda jsem fakt teplý, měli dost nemístné poznámky, tiskli pornografické fotografie a dávali mi je do šuplíku, na záchodě se mnou nikdo nechtěl být, dávali mi tu nejhorší práci.

Mně došlo, že je to šikana, ale protože v tom byl i můj vedoucí, nechtěl jsem si stěžovat. Vlastně proč, neměl jsem potřebu někomu dalšímu dokazovat, že jsem jako homosexuál v práci utlačovaný a že mě parta dalších mužů šikanuje na pracovišti.

Všichni máme něco

I když jsem si u nejvyššího vedení nikdy nestěžoval, se šikanou jsem se rozhodně smířit nehodlal. Snažil jsem se nedat najevo, že mi to ubližuje, snažil jsem se být nad věcí, někdy jsem se jejich fotomontážím i smál. A právě v tu chvíli je to přestalo tolik bavit, i když se ale útoky na mou osobu mírnily, pořád jsem cítil napětí a jejich odtažitost.

Zavalen prací a těmi nejhoršímu úkoly jsem si občas chodil odpočinout do jednoho baru. Byl to noční klub kam chodili zejména homosexuálové. Znal jsem se s některými hodně dobře a jednou jsem se v opilosti přiznal kamarádovi, s čím se v práci potýkám. Když jsem ale nahlas řekl jméno mého nadřízeného, který mě šikanuje taky, řekl mi kamarád, ať chvíli počkám.

Přivedl dalšího muže a ten se rozvyprávěl. Jeho milencem byl muž se stejným jménem, byl to totiž skutečně můj manažer. Ukázal mi ho na fotografii, pak ukázal několik jejich společných fotografií a mně začaly cukat koutky. Muž na vysoké pozici, který má doma tři děti a ženu, muž, který mi roky dává tolik zabrat, má ve skutečnosti za milence muže a je také gay.

Nejsem však takový, abych ho začal hned v práci také zesměšňovat, už jen z úcty k jeho rodině. Ovšem jemu osobně jsem řekl, co všechno vím. Ne, že bych ho chtěl vydírat, chtěl jsem dělat lepší práci a za lepších podmínek. Od doby, co znám jeho tajemství, mám v práci klid, mám práce méně, a dokonce si mě náš manažer i slušně předchází.

Konečně chodím s úsměvem do práce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak se smířit s tím, že kamarád je gay

6 znaků, které odhalí homosexuála