Herní konzole v čase: Vývojáři se předhání už 50 let

Zatímco někteří vyrostli na Duck Hunt na Nintendu, jiní zažili dobu největší slávy generace Xboxu. Občas je až šílené, jak moc se herní konzole v průběhu času změnily a za posledních několik desetiletí byly vydané doslova desítky nových modelů. A protože právě pařba na herních konzolích patří k oblíbené zábavě, vytvořili jsme jakousi časovou osu historie videoherních konzolí. Jaký je jejich příběh?

konzole

1972 – Magnavox Odyssey

Ačkoli si mnozí myslí, že herní konzole světlo světa spatřily až v 80. letech, pravdou je, že vůbec první konzoli Brown Box vynalezl Ralph Baer už v 60. letech 20. století. Později byla konzole přepracována Magnavoxem pro komerční trh a zahrnovala vylepšenou základní grafiku. A právě tahle věcička vlastně vydláždila cestu pro videohry, jak je známe dnes.

1987 – Atari VCS 2600

Svět herních konzolí změnil příchod Atari v roce 1987, kdy došlo k vytvoření první populární konzole schopné přijímat herní kazety. Předtím totiž měly pouze samostatné hry. VCS 2600 umožnilo hráčům používat joysticky nebo doplňkové ovladače k ​​hraní několika úspěšných her jako byl Pacman, Asteroids a Frogger.

1979 – Intellivision

V roce 1979 firma Mattel Electronics vydala svou vlastní konzoli coby přímého konkurenta Atari 2600. Intellivision (neboli inteligentní televize) ovšem v popularitě nikdy nepřekonala Atari, ačkoli nabízela konkurenceschopné zvukové efekty a grafiku. Mezi oblíbené hry na Intellivision patřily golfové hry a Las Vegas Poker & Blackjack.

1982 – ColecoVision

Coleco Industries vydalo svého konkurenta konzolím Atari a Intellivision v roce 1982. ColecoVision nabídlo možnost hrát hry jako Nintendo’s Donkey Kong, Sega’s Zaxxon a některé méně oblíbené hry jako Lady Bug a Cosmic Avenger. Coleco také nabízelo rozšiřující moduly, které hráčům umožňovaly hrát oblíbené hry od Atari, závodní hry a spoustu dalšího.

1985 – Nintendo Entertainment System

Nintendo Entertainment System (NES) byl poprvé představený v Japonsku jako „Famicom“, ovšem v roce 1985 byla konzole přejmenována na NES a uvedená na americký herní trh. A byl to právě Super Mario Bros., který konzoli dopřál značnou popularitu. NES byl také rodištěm mnoha dalších legendárních her, včetně Nintendo’s Zelda, Metroid a Square’s Final Fantasy.

konzole
Jaká je vaše vůbec nejoblíbenější hra? (foto: depositphotos)

1989 – Sega Genesis

Japonská společnost Sega byla jedním z pěti největších výrobců arkád působících v USA až do konce 80. let. Jak se trh měnil, Sega se posunula od arkádových her směrem k trhu domácích herních konzolí. Po experimentování a vývoji dalších konzolí uvedla Sega v roce 1988 v Japonsku konzoli Mega Drive. V roce 1989 byla vydána v USA jako Sega Genesis. Konzole ovšem zaostávala za konzolemi NES, i tak si ale získala popularitu prostřednictvím her jako Sonic the Hedgehog a Mortal Kombat.

1990 – Super Nintendo Entertainment System

V roce 1990 Nintendo vydalo svou další generaci konzolí – Super NES neboli „Super Nintendo“. Tato konzole byla ve skutečnosti vydána pod několika různými jmény po celém světě – v Japonsku se jí říkalo Super Famicom, oproti tomu v Jižní Koreji nesla název Super Comboy. Super Nintendo se mohlo pochlubit vylepšenou 16bitovou grafikou oproti původnímu NES a dokonce přežilo okamžik, kdy se do obliby dostaly 32bitové hry. Super Nintendo bylo také první konzolí, která obsahovala levé a pravé „ramenní“ tlačítko. A nutno podotknout, že po celém světě se prodalo více než 49 milionů konzolí Super Nintendo, což byla vážně pecka. Mezi nejoblíbenější hry pro konzole patřily Super Mario World, The Legend of Zelda: A Link to the Past a Super Mario Kart.

1993 – Mega Drive II (Genesis)

V roce 1993 vydala Sega aktualizovanou konzoli. V Japonsku se prodávala jako Mega Drive II a v USA jednoduše „Genesis“. Nová konzole byla menší a lehčí než ta původní, kromě toho nabízela AV stereo zvukový výstup a měla levnější základní desku. Konzole byla oblíbená u her specifických pro konzole Sega, jako jsou Streets of Rage, Mortal Kombat a Sonic the Hedgehog.

1995 – PlayStation

V roce 1995 společnost Sony PlayStation vzala trh videoher útokem, přičemž prodala 100 000 kusů v předprodeji a více než 7 milionů do roku 1996. Bylo to z důvodu, že CD-ROM konzole umožnily hrát hry s vylepšenou a složitější 3D grafikou, což logicky vedlo ke zvýšenému zájmu a nárůstu popularity. V tu dobu byly nejvíce v oblibě hry jako Gran Turismo, Metal Gear Solid a Resident Evil.

1996 – Nintendo 64

Nintendo 64 byla jedna z prvních herních konzolí, která používala 64bitový procesor, který hráčům poskytoval lepší grafiku, než kdy předtím (samozřejmě pokud mluvíme o systému Nintendo). Některé úspěšné hry na N64 zahrnovaly Goldeneye 007, Donkey Kong 64, Star Fox 64 a Super Mario 64.

2000 – PlayStation 2

V roce 2000 společnost Sony znovu oslnila trh svou vymakanou konzolí PlayStation 2. Nová konzole obsahovala možnosti přehrávání DVD, což bylo v té době obrovským prodejním argumentem. Nabízel také zpětnou kompatibilitu, takže si hráči na ní zahráli i své hry z PS1. Některé z nejlepších her pro tuto konzoli byly třeba Grand Theft Auto, Shadow of the Colossus a Kingdom Hearts.

2001 – Xbox

V roce 2001 rovněž i Microsoft skočil do říše konzolí a odstartoval to, co je známé jako „konzolová válka“. Aby mohla soupeřit s konzolemi PlayStation, představila společnost službu Xbox Live, která hráčům umožňovala online soutěže. Přízeň si Xbox získal především díky hrám Halo: Combat Evolved a Halo 2.

2005 – Xbox 360

Aby společnost Microsoft vrhla další úder na konzole od firmy Sony, v roce 2005 uvedla na trh Xbox 360. Ten nabízel vylepšenou grafiku a také pohybový senzor Kinect, který při hře snímal pohyb hráče a umožnil tak užít si interaktivní hry bez nutnosti fyzického držení ovladače. Mezi oblíbené hry patřily Call of Duty, Halo a Gears of War.

2006 – Nintendo Wii

V žáru konzolové války mezi Sony a Microsoft vydalo Nintendo rodinnou alternativu. Wii nabízelo možnost používat k hraní her spíše pohyb než jednoduchá tlačítka a joysticky. Hráči si mohli zahrát bowling, golf a dokonce se utkat v souboji s mečem. To bylo díky dálkovému ovladači, který tehdy byl první svého druhu a pomohl dostat děti (a ostatně i rodiče) z pohovky aktivní hrou. 

konzole
Vývojáři se neustále předhánějí, kdo nabídne lepší zážitek. (foto: depositphotos)

2006 – PlayStation 3

Společnost Sony vydala PS3 jako konkurenta Xbox 360 v roce 2006. Konzole měla ve hrách podporu snímání kamerou, k níž byl zapotřebí speciální ovladač PS MOVE a také kamera jakožto doplněk k základní verzi. Byl to systém, který však byl polovičním konkurentem ke konzoli Xbox 360. Ta totiž nepotřebovala k interakci přítomnost fyzického ovladače. Pokud jste si pořídili tohle příslušenství, mohli jste používat funkce živého přenosu se svými blízkými i se spoluhráči. Aby však mohla plně konkurovat lespoň službě Xbox live, představila spolu s konzolí i bezplatnou PlayStation Network. Některé populární hry na konzoli zahrnovaly Assassin’s Creed Rogue, Far Cry 4, Red Dead Redemption a další.

2013 – Xbox One

Microsoft Xbox generaci konzolí aktualizoval v roce 2013, a to za pomoci Xbox One. Stejně jako Xbox 360 nadále nabízel Xbox Live a streamování třetích stran. Nová konzole se pyšnila vylepšenou grafikou, elegantním designem a podporou obrovského množství her. Některé populární hry pro Xbox One zahrnovaly Call of Duty Black Ops III, Minecraft a Fallout 4.

2013 – PlayStation 4

Další generace PlayStationu od Sony, PS4, byla zase o kus pokročilejší a představena byla na konci vydání Xbox One. Pyšnila se ostrou grafikou, možností VR a působivou knihovnou her, ze kterých si každý mohl vybrat dle libosti. Oblíbené hry pro konzoli PS4 byly třeba Fortnite, Black Ops IV a Destiny 2.

2016 – Xbox One S

V roce 2016 dal Microsoft Xboxu One několik zásadních upgradů a přišel na herní trh s novým Xbox One S. Aktualizovaná konzole byla menší a mohla upgradovat hry z 1080p na 4K, zároveň umožňovala streamovat 4K video.

2016 – PlayStation 4 Pro

V roce 2016 Sony upgradovalo konzoli PS4, aby konkurovala 4K upscalingu, který nabízelo Xbox One S. Nový PlayStation 4 Pro byl menší, uhlazenější a zvládal i 4K upscaling. 

2017 – Xbox One X

Další generace Xboxu byla vydaná v roce 2017 a nabízela ještě více grafických vylepšení oproti Xbox One S a PlayStation 4 Pro. Nový Xbox One X nativně podporuje 4k video a hraní her. Může se také pochlubit o 40 % vyšším výpočetním výkonem než jakákoli jiná konzole na trhu. Některé současné populární hry pro Xbox One X zahrnují Fallout 76, NBA 2K19, Call of Duty: Black Ops 4 a Assassin’s Creed Odyssey. 

2017 – Nintendo Switch

V roce 2017 Nintendo přišlo s další novinkou – šikovnou konzolí Nintendo Switch, která funguje jak jako kapesní konzole, tak jako televizní konzole, přičemž připojitelné ovladače poskytují hráčům obrovskou flexibilitu. Zatím nejoblíbenějšími hrami na Switch jsou Legend of Zelda: Breath of the Wild a Super Mario Odyssey.

2020 – PlayStation 5

PlayStation 5, vydaný v listopadu 2020, celé čtyři roky po svém předchůdci, pomohl představit devátou generaci videoherních konzolí se dvěma modely – PS5 s 4K Blu-ray mechanikou pro náročné hráče a levnější verzi Digital Edition bez mechaniky, která je ideální pro hráče, kteří se spoléhají výhradně na digitální stahování. Tempest 3D AudioTech této konzole umožňuje přehrávat stovky zvukových zdrojů současně, zatímco PS4 jich zvládlo pouze 50. Bezdrátové ovladače DualSense jsou vybavené pohlcující haptickou zpětnou vazbou, adaptivními spouštěči a vestavěným mikrofonem. Vyšší obnovovací frekvence činí hraní her plynulejší a vlastní disk typu SSD dává PlayStation 5 potenciál pro nejrychlejší načítání her ze všech konzolí na trhu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zhubněte hrou! Jaké herní konzole vám vytvarují postavu boha?

Umělá inteligence, virtuální realita – trendy naší doby