Stanislav (41): Žena chce páté dítě, protože nechce do práce. Já už jsem ale na pokraji sil

S manželkou máme krásný vztah, i když musím přiznat, že často jsem na pokraji sil. Moje žena je ode mě o deset let mladší, nikdy nepracovala, a po celou dobu našeho vztahu je jen doma s dětmi. Ty už máme čtyři a já vím, že se snaží počít další. Jenže já už to nezvládám. Musím pracovat opravdu hodně, abych nás všechny uživil. Jak jí ale mám říci, že už dítě nechci a že by i ona měla začít pracovat?

dítě

Svou ženu miluji, ale další dítě nezvládnu

Když jsme se poznali, byla moje manželka ještě na střední škole, já jsem se do vztahu nehrnul, byla opravdu o dost mladší a lidé se na to dívali s nelibostí. Ani Jitčini rodiče z toho neměli radost, ale já jsem se do ní prostě zamiloval. Brali jsme se, když měla Jitka devatenáct let, tedy hned po tom, co odmaturovala, a pár měsíců po svatbě se nám narodilo první dítě. Trvalo dlouho, než si lidé z našeho okolí zvykli na to, že je mezi námi věkový rozdíl, ale já jsem vždycky pevně věřil tomu, že naše láska překoná všechno.

Dcera byla zdravá a krásná – a jako rodina jsme si vedli dobře. Dodnes svou ženu miluji jako tenkrát, udělal bych pro ni všechno na světě, ale poslední dobou už nevím, kolik toho ještě snesu. Žena nikdy nepracovala, za tu dobu, co jsme spolu, už máme čtyři děti a žena je celou dobu s nimi. Je ženou v domácnosti a všechny výdaje tak musím zaplatit já sám z jedné výplaty, což není v dnešní době úplně jednoduché.

práce
Pracuji od rána do večera, abych naši rodinu uživil. (foto: depositphotos)

Pracuji někdy i čtrnáct hodin denně, když mám volno, jsem tak vyčerpaný, že si rodiny ani moc neužiju. Všechno se zdražuje a je třeba toho tolik zaplatit, že ale jinou možnost nemám. Snažím se dělat všechno pro to, aby dětem nic nechybělo, aby mohly jezdit na výlety, aby měly hezké oblečení a také aby měly hlavně co jíst. Jenže za poslední měsíce naše výdaje nehorázně stouply, už nemáme žádné rezervy a opravdu žijeme od výplaty k výplatě.

Manželka to nechápe

Aby toho nebylo málo, žena si vzala do hlavy, že by chtěla ještě jedno dítě. Vím, že ji péče o děti naplňuje a jako máma je opravdu skvělá, ale páté dítě si prostě nemůžeme dovolit. Já už bych to sám nezvládl, již teď vyžijeme opravdu těžko, a to nemám úplně špatně placené zaměstnání. Je třeba, aby žena také nastoupila do práce nebo by si měla najít alespoň nějakou brigádu, to ona ale odmítá.

Nevím, zda nechápe, jak se věci mají nebo je to jen tím, že se jí pracovat prostě nechce. Vlastně ona ani neví, co by mohla dělat, nemá žádné pracovní zkušenosti, nemá praxi, a tak je jasné, že teď by získala jen místo prodavačky či uklízečky. Ale každá koruna do rodinného rozpočtu se počítá. Vím, že kdyby chtěla, mohla by dělat cokoliv, klidně i kdyby to bylo jen na pár hodin denně.

děti
Nechci ji ranit, ale páté dítě už finančně sám neutáhnu. (foto: depositphotos)

Nechci ji ranit, ale musím se jí postavit

Je pravdou, že do teď jsem ženu vždy poslouchal, já bych jí skutečně snesl i modré z nebe, proto se celou dobu tolik snažím. I kamarádi mi mockrát říkali, že jsem v tomto ohledu hloupý, že nemohu všechno brát jen na sebe. Teď ale poprvé cítím i já, že se jí musím postavit, že je na čase jí říct, že je hloupost snažit se o další dítě.

Jakmile nejmladší syn bude přijatý do školky, musí žena prostě začít pracovat. Nechci ji ovšem ranit, když se s ní snažím na toto téma mluvit, rozčílí se nebo začne plakat. Nevím, jak jí to mám vysvětlit, abych jí příliš neublížil, spíš potřebuji, aby to začala chápat a sama se začala snažit a hledala si práci.

Jestli to totiž půjde takto dál, asi to s námi nedopadne dobře. Také bych chtěl být více s nimi, kdybychom měli další dítě, mohl bych se rovnou do práce odstěhovat. Opravdu netuším, jak tuhle situaci zvládnout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tento kvíz vyřeší jen zlomek lidí na světě! Poznáte, kdo je otcem dítěte?

Jak být správný singl táta. Hlavně si na dítě udělejte čas