Marilyn Monroe: Cesta ze sirotčince až na výsluní

Fascinující ikona minulého století se roku 1926 narodila v kalifornském Los Angeles jako Norma Jeane Mortenson. Kvůli odchodu jejího otce ještě před samotným narozením Marilyn, nemocem a závislostmi matky, putovala malá Norma od jedné pěstounské rodiny ke druhé, anebo dále do sirotčince.

Marilyn Monroe

První manželství

Aby nemusela Marilyn Monroe pobývat v sirotčinci, tehdejší opatrovatelka Grace ji raději v šestnácti letech provdala za chlapce ze sousedství, Jamese Doughertyho. A byla to právě Grace, díky níž zakusila kouzlo filmu, jelikož ji s sebou brávala do kin.

Manželství se v začátcích jevilo jako idylické. Bohužel se ale ocitlo ve válečné době a James musel narukovat k námořnictvu. Norma pokračovala v práci v továrně, která ji ale příliš neobohacovala.

Vysvobozením se jí stal David Conover, tehdejší fotograf armády. Normu nafotil při práci v kombinéze, čímž odstartoval její historickou kariéru a stal se tak vlastně jejím objevitelem. Po návratu Jamese z války se pár nechal rozvést, byli spolu 4 roky.

Počátky hvězdné kariéry

David jí nabídl další spolupráci, nicméně Norma se rozhlížela i po jiných fotografech, a tak se stala tváří několika magazínů a jejich titulních stran. V té době se ještě pyšnila svými přírodními brunet vlasy.  

Marilyn Monroe však měla vyšší cíle. Chtěla vkročit na filmová plátna. Proto obrážela jeden casting za druhým. Díky některým z nich se do filmů dostala, jen to byly filmy druhé kategorie, s čímž nadlouho spokojená nebyla.

Marilyn Monroe
Marilyn na natáčení filmu Slaměný vdovec. (foto: zinovskaya/123RF)

Otevření bran Hollywoodu pro ni znamenal až rok 1950 a předchozí kontakty s filmovým agentem Johnym Hydenem, který ji bral více než jako nadějnou herečku. Divákům se dostávala více a více do povědomí, a díky reklamním plakátům, které byly všude čím dál častěji, její talent nešlo přehlédnout.

Začátkem padesátých let byla součástí snímků Ve spárech noci, Vše o Evě, Tak mladý, jak se cítíš, Omlazovací prostředek nebo Neobtěžuj se klepáním.

Umělecké akty

Velkou kontroverzi způsobilo nafocení uměleckých aktů. Šéf filmového studia byl pobouřený, ženské spolky znechucené. Výsledkem ale bylo to, že muži milovali Marilyn Monroe ještě více, a ženy záviděly.

Později se Marilyn přiznala, že s nafocením souhlasila pouze z finančních důvodů.

Hollywood u nohou

Vrcholné slávy se jí dostalo po zfilmování hitů Niagara, Jak si vzít milionáře, Páni mají radši blondýnky, Řeka bez návratu, Není nad showbusiness. Ve filmu Páni mají radši blondýnky hrála ještě brunetu, a díky jejímu duu s blondýnkou a hereckou kolegyní Jane Russell se muzikál stal nejnavštěvovanějším snímkem roku 1953.

Téhož roku zemřela její matka, která tou dobou byla již na alkoholu těžce závislá. Největší slávy své dcery se nedožila.

Druhé manželství

Brzké uzavření druhého sňatku s Joem DiMaggiem roku 1954 a následná svatební cesta do Japonska a Koreje zároveň znamenala i urychlený konec tohoto manželství.

https://www.youtube.com/watch?v=wUjege2gYEU
Tahle scéna byla jejímu druhému manželovi trnem v oku.

Joe si představoval Marilyn jako ženu v domácnosti, ona ale toužila po veřejnosti a hraní. Její chování ho dráždilo a styl oblékání pobuřoval. Poslední tečkou pro Joea byl její film Slaměný vdovec s nezapomenutelnou scénou, kterak Marilyn Monroe stojí nad větrákem se zdviženou sukní. Rozvedli se devět měsíců od svatby.

Únava

S nárůstem popularity začala být popuzená z faktu, že ji diváci spíše vnímají jako sexsymbol, doplněk, jako hloupou blondýnku, nikoli jako uznávanou umělkyni. Zároveň jí nevyhovovaly typy filmů, které jí Hollywood stále nabízel. Proto záhy utekla do New Yorku a začala se věnovat studiu psychoanalýzy a dramatu.

Zde potkala Miltona Greena, fotografa, s nímž zanedlouho poté založila svou vlastní společnost Marilyn Monroe Production, aby mohla vyrábět své vlastní filmy. Z produkce vzešel film Princ a tanečnice nebo Autobusová zastávka.

Hollywood se herečku snažil nahradit dámami podobného vzhledu, nicméně kvalit Marilyn nedosahovala žádná z nich.

Třetí manželství

Třetím manželem se divě stříbrného plátna stal Arthur Miller, dramatik. Marilyn ho velice milovala, konvertovala pro něj dokonce k judaismu. V manželství věřila a očekávala, že i on ji podpoří. Bohužel tyto představy byly mylné a prodělaný potrat jejich krizi jen prohloubil. Po ničem netoužila tak, jako po dítěti, kterému dá domov, jaký ona neměla.

Neschopnost vytvořit dobrý scénář, a kvůli tomu tenčící se bankovní konto Marilyn přimělo kývnout na roli Sugar ve filmu Někdo to rád horké, kde byla ve skutečnosti znovu v očekávání.

Někdo to rád horké

Jenže kvůli svému těhotenství nebyla v dobré kondici a měla zdravotní problémy. Zároveň se kvůli stoupající váze necítila při filmování dobře a celé natáčení ji doprovázely komplikace. Bohužel nakonec v den předpremiéry opět potratila.

trailer k filmu Někdo to rád horké

I přes veškeré její utrpení se film stal naprostým trhákem roku 1959 s několika Oscary.

Mustangové

Měl to být další trhák, ale Arthur se chtěl díky Marilyn na tomto filmu pouze zviditelnit. Hlavní hrdina zemřel na následky infarktu a Marilyn byla obviňována z komplikování a prodlužování natáčení. Její stavy úzkosti a deprese se jen zhoršovaly – a vše vyústilo v krach třetího manželství.

Zdravotní stav

Herečka již od počátku své kariéry trpěla chronickou nespavostí, byla jí odhalená hyperglykémie a spekuluje se o nemoci, která způsobuje dyslexii a nedoslýchavost. Ta by pravděpodobně vysvětlovala problémy s chápáním pokynů při natáčení. Řada psychiatrů se na Marilyn chtěla přiživit, a i tento fakt sehrál s jejím zdravím svou roli.

Poslední tvorba

Posledním jejím filmem se stal snímek Něco musí ustoupit. Touto dobou byla zároveň velice pracovně vytížená poskytováním rozhovorů o nových filmech a projektech, focením a podobně. Vše vypadalo růžově – nové plány, chuť do života, zářná budoucnost.

Předčasná smrt

Šestý srpen roku 1962 se nechvalně zapsal do filmových dějin. Marilyn Monroe byla prohlášená za mrtvou. A jak jistě tušíte, její smrt obestírala, a doposud obestírá, řada tajemství a především pak nesrovnalostí.

trailer k dokumentu o Marilyn Monroe

Některé pro své zdravotní problémy nepřekvapila, jiné zdrtila, další dumali o sebevraždě. Spekulovalo se i o zapojení bratru Kennedyů, s nimiž měla diva úzký vztah. Konečný verdikt však zněl jako pravděpodobná sebevražda z důvodu otravy barbituráty.

Dokument Marilyn Monroe

Letos od smrti herečky uplyne celých šedesát let. A právě na její zdravotní stav nebo kontroverzní vztah s  Johnem a Robertem Kennedym se blíže dívá dokument Tajemství Marilyn Monroe: Ztracené nahrávky. Obsahuje dosud nezveřejněné rozhovory s nejbližšími herečky, s jejím psychiatrem, mapuje podivné okolnosti smrti Marilyn Monroe. Nejlepší proto bude, když si na celou situaci utvoříte vlastní názor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Která slavná herečka podle vás drží titul největší sexsymbol 20. století?

Továrna na sny jako iluze. Starý Hollywood byl pro dětské hvězdy jeden nekonečný teror