Továrna na sny jako iluze. Starý Hollywood byl pro dětské hvězdy jeden nekonečný teror

Československá filmová studia na Barrandově se v mnohém inspirovala zaoceánským Hollywoodem. Zatímco ale největší aférkou českých hvězdiček stříbrného plátna bylo šňupání koksu a alkoholismus, ve Státech se za stříbrným plátnem děly divočejší věci. Slavné dětské hvězdy by o tom mohly vyprávět. Kdyby ještě žily.

Továrna na sny. Starý Hollywood byl pro dětské hvězdy nekonečný teror

Hollywood jako pohádková iluze

Maličká Judy Garlandová měla šarm, ale podle majitelů studia MGM také nadváhu. Takže aby nevypadala jako copaté prase (protože přesně takhle ji producent nazval), musela držet speciální dietu. Ta spočívala v pojídání bavlny, aby naplnila břicho. Kouření 80 cigaret denně. A také užívání bezpočtu prášků bez předpisu. Není divu, že v Čaroději ze země Oz vypadá tak vyjeveně. Tak drsný byl Hollywood na vlastní kůži. Dokážete si představit, že by něco takového prošlo dnes?

Zobání pro dobrou náladu

V páru s Garlandovou a později sólo zazářil i fenomenální Mickey Rooney, který s filmem koketoval už do nejútlejšího dětství. Do rolí ho tlačili rodiče, kterým kariéra jejich synka slušně vynášela. Bylo ale zapotřebí přinášet jisté oběti. Rooney musel ustát i 72 hodin nepřetržitého natáčení na scéně. Jak to osmiletý kluk vydržel? Bylo k tomu zapotřebí opravdu velké spousty povzbuzujících prášků. Že odtud vedla cesta k chronickým depresím a drogovým závislostem asi není velké překvapení.

Sexuální násilí verze 1.0

V dnešní smršti kampaně MeToo se můžeme pozastavovat nad tím, jak si odkvétající a polo-zapomenuté hvězdičky vzpomínají , že jim před třiceti lety někdo sáhl na kolínko. I když si už ani nepamatují, jak se jmenuje jejich čivava. To Natalie Woodová dopadla hůř. Opakované znásilnění si od „starších a zkušenějších“ kolegů z branže prožila poprvé v šestnácti letech. Jo, tahle dáma by si spravedlnost skutečně zasloužila.

Slizoun Weinstein si určitě dovolil dost, ale na svého dávného předchůdce rozhodně nemá. Producent Arthur Freed totiž během osobního pohovoru rozepnul kaťata i před dvanáctiletou Shirley Templovou. Holčinu tehdy zachránilo, že z toho vážně díky svému věku neměla rozum. Takže to co uviděla, brala jako povedenou srandu a rozesmála se. Freedově erekci to asi nepomohlo, a vyrazil ji ven. Jinak to mohl být o dost tragičtější příběh. Casting na péčko ve dvanácti, to je naprostá zvrácenost.

Rodina je základ

Jackie Coogan si u filmu taky užil svoje. Ale jako představitel Toma Sawyera nebo Olivera Twista vážně zabodoval. Takže s vděkem přijímal fakt, že ho za ukradené dětství čeká v plnoletosti honorář ve výši 3-4 milionů dolarů. Tehdy pohádkové jmění. Zažil ale jisté rozčarování, když zjistil, že všechny ty peníze stačili jeho rodiče rozfofrovat. Soudil se s nimi a vyhrál. Na jeho případu pak byl založen soudní precedens, který stanovuje, že minimálně 15 % zisku dětských herců musí jít do svěřeneckého fondu. Aby to s tou exploatací nebylo tak divoké.

Ten kluk nesmí zestárnout

Jay North se proslavil jako rošťák Denis, postrach okolí. Jeho tetička se ale rozhodla, že jeho úspěch musí patřičně kapitalizovat. Takže i když odrostl dětské roli, pořád jej udržovala coby malého Denise a producírovala se s ním po placených vystoupeních. Trápila ho hlady, bila ho, musel nosit dětské oblečení, barvila mu vlasy. Aby pořád vypadal jako malý kluk. North se z toho psychicky zhroutil.

Mimino na odpis

Hollywood potřeboval i mimina. Tipnete si, kolik bylo nejmladšímu dětskému herci pod smlouvou? Šestnáct měsíců! Jmenoval se Baby LeRoy, a do hereckého důchodu šel ve třech letech. Za tu dobu si zahrál v deseti filmech a prožil si toho dost. Staří, respektive dospělí herci, jej totiž naprosto nesnášeli. Věřili, že tohle roztomilé mimino jim „krade záběr“. Takže nebylo nic neobvyklého, když na něj po dotočení scény začali řvát nebo po něm hodili flašku se sunarem. Chovali se k němu jako k psovi. Snad to jeho rodičům stálo za to.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Když celebrity skočí na špek a přijdou o miliony. Nicolas Cage, Sylvester Stallone, Jack Nicholson i Sting o tom ví svoje

Celebrity vám radí, jak máte žít a co nesmíte dělat, samy se tím ale neřídí! Které známé osobnosti se shodily vlastními výroky? 1. část