Lidé podléhají trendu Vanlife. Svoboda, nebo noční můra? Podívali jsme se, co tento životní styl obnáší

Taky vás nebaví platit vysoký nájem za malý byt? Už jste se zkusili zamyslet nad velkou životní změnou? Lidé z celého světa podléhají trendu života v dodávce.

obytný dům

Pojďte se s námi podívat na lesk i bídu této velké životní změny. Co hovoří pro vanlife, a co vás od této zdánlivé svobody dokonale odradí?

PRO: Snížení nákladů

Jedním z důvodů pro život v dodávce je nesporný fakt, že ušetříte velkou sumu peněz za nájem, hypotéku a podobně. Většinu dne jsme stejně v práci, fitku, nebo někde mimo domov.

Cena za domov, který je navíc neustále potřeba uklízet a udržovat, je příliš vysoká. Jan z Prahy žije v dodávce už rok a tvrdí: „Životní náklady se zminimalizovaly. Neplatím nesmyslně vysoký nájem za byt, ve kterém většinu dne stejně nejsem.“

PROTI: Ztráta pohodlí

Přiznejme si to – po celém dni v práci se někdy hodí jen tak si lehnout na gauč, dát si teplou sprchu, nebo přijít do vyhřátého bytu. Tohle v případě života v dodávce rozhodně nemáte. Přijdete do zmrzlého auta, kde si teplou vodu musíte teprve připravit.

Když jste zdraví a plní síly, no problem. Horší je to například v chřipkovém období, kdy pohodlí opravdu potřebujete. Pro vodu do zásobníků si musíte jezdit, stejně tak se zbavovat odpadních vod. Čištění obsahu toalety nevyjímaje.

vanlife
Jaké jsou výhody a nevýhody takzvaného vanlife? (zdroj foto: pixabay.com)

PRO: Svoboda!

Mít dům na kolečkách je skvělé! Kdykoliv si zajedete na místo, které vás láká. Každý den můžete spát na jiném místě – ať již ve městě, nebo v tisícihvězdičkovém hotelu v přírodě. Volnost je k nezaplacení. Vaše cestovatelské sny se vám podaří zrealizovat už během několika měsíců života v dodávce.

Obytný vůz vám navíc nabízí dostatek zázemí – máte kuchyň, sprchu i toaletu na kolečkách, ze základních potřeb vám tedy nic nechybí. Proč utrácet za drahé hotely, když ten váš je nejlepší a dojede všude?

PROTI: Ohrožení

Zatímco doma si cennosti uschováte za bezpečnostní dveře, v případě vanlife se nic takového nekoná. Existují samozřejmě sejfy, které do dodávky dáte, ale nic moc vám do nich nevejde. Když se octnete v lokalitě, kde je vysoká kriminalita, můžete mít problém.

Například Španělsko je vyhlášené zloději, kteří v noci do auta napustí nervový plyn a pak vás v klidu okradou. Když se vzbudíte, nemáte nic. Spaní na divoko se kvůli migrační krizi nedoporučuje na mnoha místech Evropy.

vanlife
Vanlife je snem mnoha svobodomyslných lidí. (zdroj foto: pixabay.com)

PRO: Práce z domova

Takový vyšší level home office. Jeden den si pracujete od Bodamského jezera, kde pozorujete racky. Druhý den si vyjedete na kopec a obklopíte se přírodou. Další den si zajdete do kavárny, kde trávíte příjemné chvíle u dobrého jídla a pití.

Tomu se říká splněný sen každé svobodomyslné duše! Pokud si dokážete sehnat zaměstnání, které lze vykonávat na dálku, máte vyhráno a čeká vás naprostá svoboda. Živit se s omezením lze i pomocí sezónních prací v místech, kterými projíždíte.

PROTI: Domov je třeba udržovat

Uklidit v obytňáku je záležitostí chvilky, o tom žádná. Ale budete potřebovat prát. To se dá vyřešit veřejnými prádelnami, které jsou ve větších městech. Co vám však bude trochu omezovat život je fakt, že i váš plechový miláček potřebuje neustálou údržbu.

Servis, sem tam nějaká oprava, technická závada. V případě autonehody tak dokonce můžete dočasně přijít o střechu nad hlavou. Líbí se vám vanlife? Hodí se mít alespoň základní znalosti z oblasti automechaniky.

Láká vás představa, že si svůj domov můžete přemístit kamkoliv se vám zlíbí? Tento životní styl je oblíben například mezi lidmi důchodového věku v rámci Austrálie – tráví tak dlouhé měsíce na slunečném pobřeží, s podobně naladěnými lidmi. Na jihu USA tak žijí dokonce celé rodiny!

U nás je vanlife zatím (především kvůli dlouhé zimě) záležitost spíše pro svobodné a otrlejší jedince.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Home office není pro každého. Práce z domova má mnoho nevýhod. Jak poznáte, jestli je to pro vás to pravé

Cestujete do exotických krajů? Dejte pozor na jet lag! Odborník radí, jak účinně bojovat s touto nemocí